tiistai 17. tammikuuta 2017

Uusi vuosi, uudet kujeet?

"Uusi vuosi, uudet kujeet" menee tunnettu sanonta. Vuoden vaihtuminen katsotaan aina uuden ajanlaskun alkuna ja tietynlaisena oman itsensä tarkastelun pisteenä. Tasaisin väliajoin onkin hyvä pysähtyä miettimään mennyttä ja tulevaa ja iloita siitä kaikesta, mitä onkaan tapahtunut tai mitä on tullut saavutettua. Ehkä vähän tarkastella omia tottumuksia ja ajatuksia, jotta tulevaisuudessakin on vähintään yhtä mukava olla ja elää. Kuitenkaan vuoden vaihtumista ei kannata ottaa liian tosissaan, sillä siitä se elämä jatkuu tänä vuonna, mihin se vuonna 2016 jäi. Vuosi on myös kovin lyhyt aika ihmiselämässä, joten oikeastaan on parempi miettiä kokonaisuutta vuottakin suuremmassa mittakaavassa, tai mikä tärkeintä; menneiden sijaan pohtia nykyhetkeä. Mikä tänään on hyvin elämässä? Mikä elämässä häiritsee, ja voinko sille tehdä mitään?


On päivänselvää, että jokainen vuosi ei voi olla mullistava tai toistaan parempi. Väliin mahtuu varmasti synkempiäkin vuosia ja varmasti aika paljon niitä tasapaksujakin. Toisinaan jotkut vuodet ovat niin täynnä onnen hetkiä tai muutoksia, että ei meinaa uskoa todeksi. Ei kannata silti lannistua, jos mennyt vuosi ei ollut se "elämän suurin". Itsekin meinasin syyllistyä siihen aluksi miettiessäni mennyttä vuotta. Elämä oli aika tasapaksua; kävin töissä, liikuin vapaa-ajalla sekä vietin aikaa perheeni ja ystävieni kanssa. Kesällä puolestaan oli mieltäni kuormittavia tekijöitä ja hölläsin kovemman liikunnan ja arjen kuormittavuuden kanssa. Viime vuonna me ei muutettu, en vaihtanut työpaikkaa enkä aloittanut uusia opintoja. Aloin kuitenkin miettiä mennyttä vuotta uudestaan. Arki oli päällisin puolin hyvin onnellista ja elämä hyvää ja rikasta. Teimme kaksi ihanaa ulkomaan matkaa Norjaan ja Espanjaan, ja varsinkin jälkimmäinen oli siitä ihana, että teimme sen isäni ja hänen naisystävänsä kanssa. Perheen merkitys korostuu vuosi vuodelta. Koin mielettömiä elämyksiä luonnon ja liikunnan parissa, vietettiin jo kolmatta kertaa aivan ihanan rentouttava loma Saimaalla ystäväporukalla, juhlimme kahden ystäväpariskunnan häitä, ja mikä tärkeintä, vietimme Kimmon kanssa jo kymmenettä uutta vuotta yhdessä. On sanoinkuvaamattoman tärkeää, että vierellä on ihminen, jonka kanssa voi jakaa kaiken. Rakastaa ja tulla rakastetuksi. Tasapaksu arki ei välttämättä tarkoita, että elämä olisi tylsää tai huonoa. Oikeastaan elämä ei voi ollakaan yhtä ilotulitusta, sillä kuka jaksaisi jatkuvasti huokaista onnesta jokaisen pamahduksen kohdalla.

Minulla on kaikki hyvin, just tässä ja nyt. Otin uuden vuoden vastaan hyvillä mielin! En mitenkään ajattele, että tästä alkaisi jotain suurta ja hienoa, jotain uutta. Vaan ennemminkin pyrin toteuttamaan edelleenkin omasta mielestäni elämän suurinta tarkoitusta: olla onnellinen. Onnellisuuden avainasia on pitää hyvää huolta itsestään ja muista ympärillä. Yleisesti mielestäni uuden vuoden lupaukset ja menneiden vuosien katsaukset ovat liian kriittisiä. Esimerkiksi jos ollaan luvattu juosta 1500 km, ja juostaankin 1200 kilsaa, niin ollaan pettyneitä. Oikeasti siinä kohtaan voitaisiin olla onnellisia niistä kaikista juostuista kilometreistä sen sijaan, että haikaillaan puuttuvien perään. Myöskään "Uusi onnellinen elämä" ei tule kädenkäänteessä eikä kaikki muutos tapahdu sormia napsauttamalla vuoden vaihtuessa. Endorfiininmetsästäjä-blogissa hienosti toivottiin uudelta vuodelta lisäyksiä leikkausten sijaan. Kuinka mahtava idea! Jos haluat laihduttaa ja elää terveellisemmin tänä vuonna, niin sen sijaan että lupaat syödä vähemmän karkkia ja laihtua 10 kiloa kesään mennessä, lupaakin syöväsi enemmän sellaisia syötäviä, jotka tekevät olosi paremmaksi!


Joskus on hyvä nostaa jalat kattoon ja nauttia! :)

Jos ajattelen lisäyksiä, joita haluan itse tehdä omassa elämässäni, niin päällimmäisenä mieleeni tulee onnea tuottavia asioita. Minulle onnea lisää tieto siitä, että yritän kohdella edes vähän paremmin tätä planeettaa, kaunista maatamme. Olen jo 1,5 vuotta ollut syömättä punaista lihaa muutamia poikkeustilanteita lukuunottamatta. Yhä useammin ja useammin huomaan valitsevani lautaselle puhtaita kasvistuotteita kanan sijaan. Kasvisruoka tekee hyvää niin minulle kuin myös ympäristölleni. Olemme myös jo pitkään hakeneet kananmunamme munataksista, jossa tarjotaan friida-ulkokanamunia, jolloin kanat saavat aina päättää, ovatko päivänsä ulkona vai sisällä. Luomuakin ostetaan silloin tällöin, mutta aina voisi näihin ympäristöasioihin perehtyä paremminkin. Meillä kuitenkin syödään varmasti myös tänäkin vuonna paljon kasvisruokaa, mitään täysin pois sulkematta.

Monipuolinen liikunta tuo myös onnellisuutta elämääni. Kuten viime kesälläkin huomasin, liikunta on niitä asioita, jotka pitävät minut kasassa vaikeinakin hetkinä. Minä olen suuri liikunnan ilon puolestapuhuja, ja pidän siitä tänäkin vuonna kiinni kynsin ja hampain. Aika-ajoin on kivaa haastaa itsään hieman omien voimavarojen ja tahtotilan puitteissa, ja tänä vuonna olen päättänyt, että tavalla tai toisella aion juosta pidemmälle kuin koskaan aiemmin. Harjoittelu on liikunnan suola, sillä minulle matka on aina määränpäätään tärkempi. Tämä matka tulee sisältämään ainakin paljon ulkoilua ja luonnon helmassa olemista. Siitä ei voi tulla kuin onnelliseksi. Palaan tähän tavoitteeseen myöhemmin paremmin täällä blogissani. Lisäykseni on kuitenkin nauttia entistä enemmän metsäpoluista!Vuoden viimeisen lenkin tunnelmia Nuuksiossa...

Vaikka mitään mullistavaa sen suuremmin en tästä vuodesta odotakaan, niin olen silti aloittanut vuoden erittäin hyvillä mielin. Siitä on hyvä jatkaa, mihin viime vuonna jäin. Vietin vuoden viimeisen päivän Kimmon kanssa Nuuksion poluilla kaikessa rauhassa. Oli erittäin rentounut olo ottaa vuosi 2017 vastaan. Mulla on sellainen kutina, että tästä vuodesta tulee mahtava!

Millaisia ajatuksia vuoden vaihtuminen sinussa herättää? Millä asenteella lähdet kohti uutta vuotta? Onko se uuden alku vai pienten hienosäätöjen aikaa? :)

6 kommenttia:

 1. Olipas ihanaa aloittaa päivä lukemalla tällaista postausta. Monia hienoja ajatuksia elämästä. Ja kiitollisuus huokuu. <3

  Saakohan osittain tämä blogimaailmakin ajamaan siihen ajatukseen, että aina pitäisi olla jotain hienoa ja erilaista. Koska lopulta juuri "se tasapaksuarki" tekee elämästä todella onnellista.. Kun ne arjen peruselementit ovat kunnossa ja mieluiset, nauttii elämästä silloin enemmän. Näin silloin ajattelen. Kuitenkin ne erityisemmät asiat vuodessa (matkustelut, tietyt päivät..) ovat vain ripaus siitä, mitä elämään sisältyy. Ja juuri siksi kaiken onnellisuuden lähtökohta pitäisi ollakin, että arki on mieluista. :)

  Vuodenvaihtumiseen liittyy tunnelmointia ja kiitollisuutta kuluneesta vuodesta.. uuteen vuoteen sisältyy lempeyttä ja pieniä unelmia. Ja ennenkaikkea sitä arkea, ja elämistä. TÄSSÄ JA NYT. <3

  Ihanaa viikon jatkoa Hanna. Oot huippu ja tää postaus oli tosi huippu. Ihana oot!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu, ihanaa, että teksti välittyi ja lämmitti mieltä. :)

   Mä luulen että osittain blogimaailmassa roikkuminen saa sen tunteen, että elämän pitäisi olla koko ajan hienoja tähtihetkiä. Toki jokainen jakaa blogeissa niitä ilon hetkiä, mutta se voi saada aikaan vähättelyä siinä tasaisessa, mutta hyvässä arjessa. Se kuitekin on elämän suola. :)

   Hyvältä kuulostaa sun vuodenvaihteen ajatukset. Kiitollisina eteenpäin! Sä olet myös huippu <3 Toivottavasti nähdään pian!

   Poista
 2. Tästä tuli hyvälle mielelle heti näin aamuun. Oon monesti miettinyt sun blogia lukiessa, että sulla on ihana ja terve ajatusmaailma ja että olet ihminen, josta pitäisin varmasti kovasti ihan kasvotusten tavatessa.
  Ihanaa päivää ja viikkoa sinne mukavaan tasapaksuun arkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Terhi, kiitos tosi paljon sanoistasi! Lämmitti hirveästi tämä kommentti. :) <3 Kiitos! Olisipa ihana tavata jossain! Mukavaa uutta viikkoa sinnekin ;)

   Poista
 3. Hyvä idea toi lisääminen eikä leikkaaminen. Mutta miten ihmeessä voit juosta vieläkin enemmän poluilla kun tuntuu että oot siellä nytkin koko ajan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tosi hyvä idea! :) Hahahaaaa, kuka puhui juoksemisesta? ;) No ei, jotain pitkiä vaelluksia/juoksuvaelluksia ja retkeilyä varmaan tulee tehtyä :D

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)