lauantai 17. syyskuuta 2016

Tavoitteita, onko niitä?

Syksy on Suomessa juoksun kulta-aikaa. Ilmat ovat raikkaat ja lämpötilat parhaimmat mahdolliset juoksun kannalta. Ei ole liian kylmä, mutta ei liian kuumakaan. Suomessa on siis syystäkin syksy täynnä toinen toistaan hienompia juoksutapahtumia. Toisessa mainostetaan elämyksellistä reittiä, toisessa nopeaa ja tasaista alustaa ja kolmas taas  on teknisesti haastava polkujuoksu. Kaikille on jotakin. Myös lenkkireitit täyttyvät iloisista hölkkääjistä tai vähän totisemmin spurtteja ottavista juoksijoista. Minä itsekin tykkään lenkkeillä juuri syksyllä, koska maisemat ovat niin hienot ja toki keli on ihanan raikas.


Kuva: Karoliina / Candy on the Run

"No Hanna, mikäs on sun seuraava tavoite?" on kysymys, jonka olen kuullut usein puhuttaessa juoksu- ja liikuntajutuista. Tämä vuosihan on taas sisältänyt huikeita uusia tuulia, kuten 24 tunnin rogainingissa käymisen sekä swimrun-kokeilun Satun kanssa. Lisäksi olen juossut NUTS Karhunkierroksella elämäni toisen ultramatkan, viiskyt ja rapiat. Syksyn maratonkin meni jo Nuuksio Classicin myötä. Tottahan minunlaisella yllytyshullulla on jo ensi vuosikin buukattu, tai vähintäänkin syksylle vielä jotain pientä kivaa...

"Ei mulla ole seuraavaa tavoiteitta. Ei mitään tulevia juoksuja tai muutakaan!", vastaan. Siinä se on. Totuus. Ja tuntuu tällä hetkellä niin hyvältä.

Vaikka mun viime aikaiset tavoitteet eivät olekaan olleet niin isoja, että järjettömiä ponnisteluita olisi vaadittu, silti tällä hetkellä tuntuu hyvältä että mulla on kalenteri ihan avoinna. Voin koko syksyn keskittyä täysin spontaanisti niihin lajeihin, joita juuri sillä hetkellä tekee mieli. Tai olla tekemättä mitään, jos ei tee mieli tehdä mitään. No okei, tulevat salibandyturnaukset hieman vievät päiviä kalenterista, mutta muuten kerran viikossa treenitahti ei kovin paljon ponnisteluita vaadi. Ainoa tavoite mulla on syksylle se, että pyrin saamaan liikkumiset monipuolisemmaksi. Lihaskuntotreenit ovat todellakin jääneet vähemmälle kesällä, koska mun on ollut todella vaikeaa motivoida itseäni niihin. Nyt kuitenkin on sellainen olo, että haluan itselleni kokonaisvaltaisen vahvan ja hyvän olon, ja muistan kuntosalilla treenaamisen pitäneen myös selän kivut poissa toimistotyöläiseltäkin. Lisäksi liikkuvuus on aina pieni murheenkryynini, joten olisi hyvä ottaa taas joogailustakin viikottainen tapa.


Työmatkapyöräily on hyvää arkiliikuntaa, ja hermotkin säilyvät kun ruuhkan ohi saa polkea vapaasti ;)


Tämä syksy on se aika, kun pitäisi päättää jo ensi vuodenkin kisakalenteri. Varsinkin itseäni kiinnostavat pitkät polkujuoksut myydään äkkiä loppuun, kun ilmoittautuminen aukeaa. Päätöksiä päätöksiä, pitäisi tehdä päätöksiä. Mulle polkujuoksut ovat tarkoittaneet samalla seikkailua uusissa hienoissa maisemissa ja ovat niin paljon muutakin kuin juoksua. Olisi kiva haastaa itseään taas piirun enemmän, mutta Suomessa alkaa tapahtumat loppua kesken. NUTS Karhunkierros ja Pallas, Vaarojen maraton... kaikki nähty. Euroopassa olisi tukku hienoja vuorijuoksuja, mutta kevään reissusuunnitelmat verottavat sen verran sekä lomapäiviä että budjettia, joten saa nähdä, tuleeko sitä ensi vuonnakaan toteutettua unelmaa vuorimaratonista tai -ultrasta. Saa nähdä, ja aika näyttää.

Tällä hetkellä on hyvä olla näin. Vapaana isoista tavoitteista ja suunnitelmista. Halu olla enemmän kokonaisvaltaisesti hyvässä kunnossa on tällä hetkellä se isoin juttu. Elikkä jatkan monipuolisella linjalla ja lempeällä otteella, mutta pikkaisen itseäni haastaen. Siten motivaatiokin pysyy korkealla. Odotan myös todella innolla tulevaa salibandykautta, ja puskista on tullut halu kehittyä siinäkin lajissa. Kestävyyslajit ovat sen verran lähellä omaa sydäntä, että eiköhän niitä pitkiä lenkkejä tule hölkkäiltyä läpi vuoden, vaikkei isoa tulevaisuuden tähtäintä olekaan.Millaisia ajatuksia sinulla on tavoitteista? Onko niitä oltava koko ajan, että motivaatio säilyy? Mikä on sun seuraava tavoite?

10 kommenttia:

 1. Tällä hetkellä tavoitteena olisi joskus päästä taas liikkumaan normaalisti. Ja saada jalka siihen kuntoon, että olisin liikuntakykyinen vielä 80 v mummonakin. Aika pitkällä siintää siis tavoite :) Kun liikkumisen mahdollisuus rajoittuu, niin jo lyhyt lenkki tuolla raikkaassa ilmanalassa ja köpöttely lehdet rapisten on enemmän kuin 100 jänistä. Ja liikkumisen arvo nousee. On varmaan kyse siitä, että tässä kohtaa rajahyöty on jyrkästi nouseva. Synnytyksen jälkeen oli omat vaivansa ja jouduin aloittamaan pitkän fysioterapiatreenailun lähtöruudusta. Kesän sairastin ja sitä laatua on 2016 vuodelle mahtunut 4 kk.

  Aiemmin tykkäsin siitä, että oli jokin tapahtuma tiedossa. Mutta nykyisin se, että pitää puoli vuotta eteen päin ilmoittautua...kaksi piippuinen juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä tavoite: Olla liikuntakykyinen vielä mummonakin. ;) Samaan mäkin tähtään! Hienoa että oot huomannut liikunnan arvon elämässä, vaikkakin vähän kantapään kautta. Toivottavasti nyt pääset kohti normaalia liikkumista!

   Jep, noi pitkät ilmoittautumisajat ovat vähän kaksipiippuisia tosiaan. :)

   Poista
 2. Kuulostaa hyvältä! 😊 Niinkuin lenkillä puhuttiin niin on tosi kivaa välillä liikkua ilman tavoitteita ja monipuolisemmin. Mulla on vielä yksi tavoite syksylle eli Vantaan puolimaraton ja sen jälkeen aion myös panostaa taas lihaskuntoon ja liikkua monipuolisemmin! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa erittäin hyvältä!! Anna painaa tavoitteiden perässä, kun virtaa löytyy. :) Mutta totta, monipuolinen liikunta ja tavoitteista höllääminenkin on ihanaa välillä. Lihaskunto taitaa olla monille se syksyn juttu ;)

   Poista
 3. Mä kommentoin nyt asian vierestä mistä kysyit, mutta miten pitkä matka sulla on pyöräillä töihin ja kuljetatko vaihtovaatteita yms. mukanasi? Itsellä tuli tässä syyskuussa muutettua ja nyt on työmatka entisen kilometrin sijaaan lähes kahdeksan. Muutaman kerran olen pyöräillyt töihin ja etenkin aamuisin on vähän nihkeetä lähteä ja vaatetustakin olen arponut mitä viitsii kantaa mukana ja laittaa päälle. Onko hyviä vinkkejä?:)

  Tavoitteisiin voisi kai siis laittaa tuon työmatkapyöräilyn pari kertaa viikkoon edes ja muuten aloittaa taas tavoitteellisempi liikunta plus lihaskunto, joka täälläkin on kesän aikaan jäänyt hyvin vähälle.
  -H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Ei haittaa, vaikka kommentoit asian vierestä. :) Mun työmatka on n. 9,6km. Menen sen 1-3 kertaa viikossa pyörällä. Mulla on töissä kaappi, jossa on pyyhe ja dödöä yms. Ja käyn aina aamuisin 10 sekunnin pikasuihkussa ;) Eli vaihtovaatteet kulkee mukana. Aamuisin mulla on näillä +5 keleillä takki ja takin alla paita ja iltapäivällä ehkä pelkkä paita. Trikoot tietty. Korvia on hyvä suojata aamuisin ja hanskat alkaa olla kivat :) Poljen siihen asti että alkaa olla liukasta, viime vuonna marraskuussa taisin vielä polkea.

   Hyvä tavoite sulla! :) Mäkin koitan loppuvuoden polkea vielä enemmän, jee! Miten sun suunnistukset on viime aikoina mennyt?

   Poista
  2. Noniin, sieltähän tuli jo hyvinnii tarkkoja tietoja, kiitos!:) Ja tarkka matkakin, n. 9,6 km:D Mä en oo vielä suihkua tarvinnu kun on ollu sopivan viileät aamut ni ei oo rauhallisesti polkien tullu hiki. Mut siihenkin pitäs varmaan alkaa varautua ja kantamaan vaihtovaatteita.

   Suunnistuksia oon käyny sen kerran viikkoon vaan ja menny sopivaa matkavauhtia. Ei oo yhtään kovavauhtista treeniä tullu, mikä sykkeiden puolesta taitaisi tarkoittaisi maksimia. Siitä johtuen suunnistus on osunu aika hyvin kohdalleen lähes joka kerta:) Yks tosi huono reissu mahtuu vaan väliin. Ja kerran kerkesin jo pimeelläki käymään, on se vaan mukavaa sekin! Mites sun suunnistukset?:)
   -H

   Poista
  3. Hih, mä tykkään mennä pikasuihkuun, ettei jää nihkeyttä iholle. Kaappi on ollut siihen hyvä. Ja tykkään polkea treenivaatteissa, niin vaatteiden vaihdon yhteydessä sopii hyvin tuo suihkukin kun ei vie hirveästi aikaa :)

   No mulla on suunnistus nyt ollut vähemmällä aikataulusyistä. Kävin kerran yörasteilla ja tällä viikolla en taida päästä yhtään rasteille. Ens viikolle on kyl jo buukattu, pakko päästä suunnistaaaan :)! Hyvältä kuulostaa sun suunnistukset kans!

   Poista
  4. Totta, mukavahan se on suihkussa käydä, jos yhtään tulee hiki:) Ehdottomasti vielä suunnistamaan vaan! Yritän jonkun kerran vielä itekin käydä ja toivottavasti yösuunnistustakin täällä järjestettäs. Viimeks piti mennä Kiteelle asti ja täällä näyttäs olevan nyt vaan taitoharjoituksena yöviestitreenejä.
   -H

   Poista
  5. Hööö :/ täällä on nyt ainakin 3 kertaa viikossa yörastit kuntorasteilla. Saa nähä tuleeko mentyä valoisalla vai pimeällä, heh. :)

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)