perjantai 30. syyskuuta 2016

Ole lempeä itsellesi

Katsoin alkuviikosta, että työmatkani varrella oleva maauimala on vielä tämän viikon auki. Olin jo alkukesästä huomannut puhuvani aamu-uinnista ennen työpäivää, mutten ollut saanut toteutettua tuota suunnitelmaa. Minulla olisi silti vielä tilaisuus, kun maauimalan aukioloaikaa oli venytetty lokakuun alkuun. Nyt tai ei koskaan - mietin ja buukkasin torstaiaamulle uintiajan omaan kalenteriini. Keskiviikkoilta oli hyvin tuulinen, sateinen ja synkkä. En tahtoisikaan nousta aikaisin ja mennä ennen työpäivää uimaan. Väänsin ja väänsin itseni kanssa, kunnes vihdoin pakkasin uintikamat reppuun ja tein eväät valmiiksi. Minähän menen uimaan, kun olen kerran niin suunnitellut, ajattelin tarmokkaasti. Päätin, että töihin ei olisi mentävä heti ennen kahdeksaa, vaan voisin herätä normaaliaikaan ja mennä töihin myöhemmin - onhan meillä liukuva työaika.


Niinpä heräsin eilen normaaliaikaan puoli seitsemän jälkeen ja suuntasin maauimalaan. Kello 7.15 kurvasin uimalan pihaan, jossa oli paljon muitakin autoja. En todellakaan ollut ainut, joka halusi kukonlaulun aikaan uimaan. Aamu oli usvainen, niinkuin nyt viime aikoina on ollut. Ilma oli kirkastunut edellisillasta. Vesi höyrysi sitä kylmemmän ilman alla. Vesi oli lämmintä ja miellyttävää, sinne oli kiva mennä, toisin kuin joskus uimahallin lämpimässä sisäilmassa. Uin reilu puolisen tuntia rentoa vapaauintia ja ihastelin usvan takana nousevaa aurinkoa. Taivaanranta oli värjääntynyt oranssiksi ja kaikin puolin olo oli seesteinen. Uinnin jälkeen suuntasin suihkuttelun kautta töihin. Edes pieni aamuruuhka ei häirinnyt minua. Olo oli hyvä ja energinen, juuri täydellinen tähän aamuun. Puoli yhdeksältä avasin työkoneeni ja keitin kahvia tyhjentyneen pannullisen tilalle. Nautin kahvin illalla tekemäni ruisleivän kanssa ja se maistui erityisen hyvältä. Mitä sitten, jos tänään olisinkin neljän sijasta töissä puoli viiteen jotta saisin työpäivän täyteen?

Tajusin, että joskus on hyvä olla itselle lempeä. Madaltaa omia itselleen asettamia rajoja ja elää päiviä niin, että se tuottaa itselleen hyvää mieltä kiireen ja stressin sijaan. Olen aina pitänyt aamukahdeksaa takarajana töihin saapumiselle, mutta nyt mietin, miksi ihmeessä. Jos minulla ei ole mitään aikataulutettua työasiaa, niin voin oikein hyvin tulla vähän myöhemmin töihin, ei päiväni siitä mene huonommaksi. Eilen siis päätin, että tuo asettamani takaraja on ihan typerä ja turha. On lempeyttä antaa itselleen aikaa aamussa, jos ei ole aivan aamuvirkku. Jos sitten ei tulisi muuten lähdettyä. Nytkään, jos en olisi eilen mennyt uimaan, en olisi kokenut sitäkään elämyksellistä aamua siellä usvan keskellä.


Kesällä olo oli henkisesti melko raskas, kuten olen täällä blogissa kirjoittanutkin. Opin paljon jo silloin lempeydestä ja armollisuudesta itseä kohtaan. Unohdin kaiken vähänkin arjen suorittamisen ja päätin antaa itselleni aikaa olla vain jouten. Nauttia työpäivän jälkeen löhöilystä tai kevyestä ulkoilusta hikilenkkien sijaan. Tajusin myös, että pyörällä töihin meno ja paluu on aivan riittävä yhden päivän treeniksi, jos mieli tai aikataulu ei muuhun taivu. Entinen minä olisi vähintäänkin kuntosalille pysähtynyt matkan varrella. Opin liikunnasta sen, että vaikeinakin hetkinä se voi olla korvaamaton henkireikä, jos vain on itselleen armollinen eikä vaadi liikoja. Olen myös oppinut olemaan vaatimatta itseltä liikoja esimerkiksi kotona. Jos tänään en jaksa laittaa tikkua ristiin siivoamisen eteen, niin sen voi tehdä huomennakin. Vaikka asioiden siirtäminen tulevaisuuteen ei aina ole paras ratkaisu niin huomasin myös, että huomenna voi joskus olla myös oikeasti parempi päivä, parempi ajankohta.

Vaadittiin melkein 30 vuotta, että opin antamaan itselleni kunnolla anteeksi. On viime aikoina ollut hetkiä, kun olen ollut todella kiukkunen itselleni oman huolimattomuuteni tai saamattomuuteni vuoksi, mutta samalla tajunnut, etten ole robotti, vaan ihminen. Me ihmiset tehdään ihan inhimillisiä virheitä. Niin kauan kun en satuta ketään ihmistä henkisesti tai fyysisesti omalla toiminnallani, voin oikeasti antaa itselleni anteeksi tuntematta suurta syyllisyyttä tai huonoa omatuntoa. Joskus vain tapahtuu asioita, joita ei voi järjellä ajatella fiksuiksi, mutta se on elämää se. Ja lähes mikään elämässä ei ole sellaista, etteikö sitä voisi uusia tai korjata. Oma hyvinvointi ja keho meillä on kuitenkin sellainen, jota ei niin vain uusitakaan. Siksi on tärkeää olla lempeä ja ymmärtäväinen itseään kohtaan.


Nyt minulla alkoi kymmenen päivän loma ja olen lentokoneessa matkalla Espanjan lämpimän auringon alle! Tämän loman tärkein anti on rentoutuminen hyvässä seurassa.

Muistakaa nauttia elämän pienistä hyvistä hetkistä! Kauniita ja mieluisia syyspäiviä kaikille!

Muistathan sinä olla tarpeeksi lempä itseäsi kohtaan? Olisi mukava kuulla, millaisia ajatuksia pohdintani sinussa herätti.

19 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Itsellä hieman samanlaiset fiilikset. Kulunut kesä oli todella kiireinen ja olo koko ajan väsähtänyt ja jopa kärttyinen. To do -listat menivät oman levon tarpeen edelle, mutta aina näitä juttuja ei voi valita, vaan täytyy hetkellisesti mennä vähän äärirajoilla. Mun mielestä on tärkeää että tunnistaa, missä mennään, ja kun tilanne sen sallii, voi itselleen antaa aikaa pysähtyä. Mutta kai tässäkin se tasapaino on tärkein - arjen rytmeistä on hyvä pitää kiinni ja tehdä asioita, vaikka sitten rauhallisemmassa tahdissa. :) Jos intoa on, voi tahtia sitten koventaa oman fiiliksen mukaan.

  Mun mielestä toi on hyvä pointti: huomenna voi olla oikeasti joskus parempi. Tsemppaavat (ja trendikkäät) mietelauseet on ihan hyviä, mutta niitä on tyhmää noudattaa kirjaimellisesti. ;)

  Ihanaa lomaa! Onneksi on keikkaliput odottamassa kevättalven väsähtänyttä oloa. :D

  H-M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. P.S. Eläimet ja kaunis luonto on ihan parasta terapiaa. :)

   Poista
  2. Kiva kuulla Hanna, että voit samaistua tekstiini. Tärkeintä tosiaan on, että kiireenkin keskellä tiedostaa, että nyt menee liian kovaa ja tekee sitten tarvittavia toimenpiteitä, jotta voi jatkossa olla vapaammin. Ja että tuntee omat rajat. Onneksi aina voi pysähtyäkin. :)

   Kiva että tykkäsit ajatuksesta, että joskus huominen onkin parempi. Liikaa korostetaan toiminnallista elämäntapaa, mutta joskus oikeasti on hyvä olla tekemättä jotain... tai siirtää eteenpäin. :)

   Jea, kevään keikka tulee takuulla hyvään saumaan! Ja luonnosta ja eläimistä tosiaan voi ammentaa hyvää oloa ennen sitä. :) Syksy on vielä täällä <3

   Poista
 2. Hyvä teksti Hanna! ♡ Ihanaa lomaa sinne Espanjaan!😊

  VastaaPoista
 3. Ihania ja armollisia ajatuksia Hanna! Tällaista tekstiä olikin mukava lukea väsyneenä yövuoron jäljiltä, tänään ei ole puhtia mihinkään, eikä tarvitsekaan. Olen lempeä itselleni. Nauttikaa auringosta Espanjan auringon alla!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että tykkäsit tekstistäni. Hyä että sinä osaat olla lempeä itsellesi, sillä ihmisiä me vain olemme. Toivottavasti sun patikointi on ollut huippu :)!!

   Poista
 4. Hienoja ajatuksia ja oivalluksia. Rentouttavaa lomaa!

  VastaaPoista
 5. Hyvä kirjoitus! :) Samoja ajatuksia on itselläkin. Yrittäjänä minulla ei ole työnantajan asettamia deadlineja ja aikatauluvaatimuksia, mutta kyllä niitä omassa päässä saa itselleen tehtyä. Aiemmin esim. pommiin nukkuessa haukuin ja moitin itseäni niin, että heti oli päivä pilalla. Nykyään olen opetellut silloin vain toteamaan itselleni, että no niin, tämä meni nyt näin ja se siitä. Lähinnä pohdin, että miksi nukuin pommiin, mitä pitää korjata sen asian suhteen. Maailma ei kaadu ylimääräisiin puolen tunnin uniin. :)

  HYvää lomaa! :)

  Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, hienoa että oot alkanut olemaan lempeämpi itselleen. Jos ei ole tiukkoja aikatauluja, ei pommiin nukkuminen ole niin vakavaa. Ehkä kehosi vain kaipasi juuri silloin lepoa? :)

   Kivaa kun otit osaa aiheeseen kommentilla. :)

   Poista
 6. Tuttuja ajatuksia ja pohdintoja, ja samoja lopputuloksia mihin olen itsekin päätynyt. Liukuva työaika on kyllä sellainen mitä pitäisi enemmänkin hyödyntää. Itsekin sorruin vuosia laittamaan itselleni kaikenmaailman aikarajoja, nyt saikun jälkeen pyrin olemaan itselleni armollisempi ja opetella käyttämään liukumarajoja enemmän hyödykseni.

  Uinti aamu-usvassa kuulostaa kivalta ja loma Espanjassa myös. Aurinkoista lomaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Heidi, kuulostaa fiksulta. Liukuma on liukuma ja sen on tarkoitus mahdollistaa kaikenlainen itselle hyväksi oleva vapaa-aika eri aikoina. :) Joskus voi olla hyväksi vaikka nukkua pidempään, jos edellisenä iltana on mennyt syystä tai toisesta pitkäksi. Armollisuutta sinnekin :)!

   Poista
 7. Tärkeä aihe. On niin eri asia ajatella olevansa lempeämpi itseään kohtaan, kuin oikeasti toimia niin ja olla itselleen armollinen. Itse ainakin opettelen vielä menemään sanoista tekoihin tässä asiassa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Unnukka! :) Toi on myöskin hyvä pointti -> sanoista tekoihin! Tsemppiä projektiin :)

   Poista
 8. Piti vielä tulla kommentoimaan tätäkin tekstiä, että tämä on aivan ihana ja täynnä fiksuja ajatuksia. Mä luulen, että olen tästä jo jotain oivaltanut. :) Hilla http://hillas.fitfashion.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hilla! Kiva että sä olet myöskin oivaltanut asioita. :)

   Poista
 9. Tosi hyvä ja tärkeä postaus.
  Mä oon pohdiskellut tässä viime aikoina paljon juurikin tätä aihetta ja eritoten sitä, että jos jätän liikunnan väliin, niin mitkä syyt ovat tekosyitä ja mitkä eivät. Välillä kun huomaa suomivansa itseään, jos jättää menemättä, vaikka olis oikeakin syy jättää liikunta väliin. Mulla on vielä paljon opittavaa tuosta armollisuudesta itseäni kohtaan näköjään :) Koetko sä koskaan huonoa omaatuntoa, jos jätät jonkun suunnitellun liikunnan väliin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tuo on aina vaikeaa mietittävää, mutta mun mielestäni kuntoliikkujalle yksi treeni ei vielä maata kaada. Jos niitä alkaa tulla enemmän, on aika varmaan kysyä: Onko tämä liikunta sellaista mistä pidän? Olenko asettanut liian suuria tavoitteita? Olenko liian kuormittunut arjessa? Ja pohtia syitä siihen, että liikunnan skippaa säännöllisesti ja että voisiko asialla tehdä jotain. Mä en enää pode huonoa omaa tuntoa, jos jätän jotain suunniteltua väliin. Yks kerta ei tosiaan maata kaada, ja aina kokonaisuus on se, mikä ratkaisee. :)

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)