maanantai 11. heinäkuuta 2016

Mukavuusalueella liikkumista


Silloin kun elämässä on paljon kuormittavia asioita, on syytä höllätä jostain toisesta osa-alueesta. Minulla on pari viimeistä viikkoa olleet jollain tavalla raskaita. On ollut tiettyjä murheita, joita en tahdo täällä blogissa sen enempää avata. Lisäksi töissä on ollut poikkeuksellisen kiireistä, mutta nyt on jo hieman helpottanut pahimmista ajoista. Viimein alkaa olla hiljaisempaa ja rauhallisempaa, eli sellaista, jonka vuoksi tykkään pitää omat lomani vasta elokuussa. Minusta on kiva olla lomalla silloin, kun syyskiireet tekevät jo alkua ja sen sijaan olla töissä rauhallisempaan aikaan. Suomessa on niin epävakaiset säät, että sen puoleen taitaa olla aika sama, missä kuussa loma on.

Vaikka juuri tänään onkin helpompi ja kevyempi hengittää, olen silti viime ajat harrastanut liikuntaa - jos mahdollista - vieläkin enemmän mukavuusalueella. Joinain kiireisinä tai väsyttävinä päivinä työmatkapyöräily on aivan hyvin riittänyt päivän liikunnaksi tai sitten olen pitänyt suosiolla lepopäivän. Kuntosalilla en ole kesällä käynyt juuri ollenkaan, koska ei ole vain tehnyt mieli. Kovia juoksutreenejä en ole tehnyt ollenkaan, koska ei ole ollut sellaista oloa, että haluaisin repiä itsestäni kaikkea irti. Koko kevään päätähtäin oli NUTS Karhunkierroksella, ja se menikin erittäin hyvin. Juoksu oli tasainen, hyvä ja mukava, joten Rukalta tuliaisina oli juuri ne fiilikset, joita lähdin sinne hakemaan. Sen jälkeen on ollut vaikeaa tarttua tavoitteelliseen treeniin, vaikka muutamia tapahtumia onkin tulossa. Toisaalta, aina ei varmasti tarvitsekaan tähdätä niin suoraviivaisesti jotain tapahtumaa kohden, vaan mennä tilanteen mukaan.Tällä hetkellä liikunta on minulle täysin hyvää oloa tuottava harrastus. Kesällä on muutenkin paljon enemmän kiireitä kuin muina vuodenaikoina, joten en halua pätkääkään ottaa liikunnasta stressiä. Aina ei tee mieli lähteä lenkille tai treenaamaan sinä ainoana vapaana ajankohtana päivässä. Sen sijaan, että olisin tehnyt mitään väkisin, olen nauttinut niistä liikuntahetkistä, joita minulla on ollut. Parhaiten muistan tältä kesältä juhannuksen lepposen porukkalenkin ja ex tempore -maastopyörälenkin, jonka tein mökiltä löytyneellä maastopyörällä. Myös melonta oli aivan ihanaa, kuten myöskin lauantain upea lenkki Nuuksiossa Kimmon kanssa. Keli oli tyyni, ilta-aurinko paistoi kirkkaana matalalta ja lämpimänä. Juostiin kivoja rantapolkuja, isoja polkuja ja pieniä teknisiä polkuja. Parhaimmillaan polut katosivat oikeastaan kokonaan altamme, mutta ei annettu sen haitata. Lenkki oli upea, todellinen rauhoittumisen paikka.

Kaikkein eniten olen nauttinut suunnistuksesta tänäkin kesänä. Koen itseni tällä hetkellä enemmän kuntosuunnistajaksi kuin kuntojuoksijaksi. Suunnistus on harrastus minun mieleeni, sillä siinä saa aivot tyhjennettyä täysin. Minulle suunnistus on kaikkea muuta, kuin liikuntasuoritus. Se on pähkäilyä, rämpimistä, löytämisen iloa, tuskailua ja nautintoa. Viimeksi juuri keskiviikkona käytiin suunnistamassa Siikarannassa, Nuuksion Etelä-osissa. Rata oli haastava ja vähäpolkuinen - juuri minun mieleeni.Tärkeintä on, että liikunta antaa enemmän kuin ottaa. Jokaisen pitää suhteuttaa liikkuminen sen hetkiseen elämäntilanteeseen, odotuksiin ja tavoitteisiin. Minulla on tällä hetkellä sellainen olo, että leppoisa ja mukava liikunta on tarpeeksi. Nautin edelleenkin esimerkiksi pitkistä lenkeistä kovasti, mutta jos joudun nähdä hirveästi vaivaa niiden saavuttamiseen, menee hohto kokonaan pois. Elämässä on niin paljon muutakin kuin tavoitteellinen liikunta. Hyvä olo on se, joka tällä hetkellä riittää!

Meneekö sulla liikunta sykleissä muiden menojen ja elämäntilanteiden mukaan vai tähtäätkö kovasti aina kohti jotain uutta tavoiteitta? Miten olet kesällä liikkunut? :)

12 kommenttia:

 1. Tosi hienoa ja kunnioitettavaa, että osaa ja uskallat kuunnella itseäsi, myös liikkumisten suhteen. Ihmisellä on tietty määrä voimavaroja käytettävissään ja silloin kun ne ovat syystä tai toisesta hetkellisesti vähissä, on viisasta mukauttaa myös omia valintoja sen mukaan, mikä tukee omaa jaksamista siinä hetkessä eniten. Itse olen kokenut toisinaan samantyylisiä ajanjaksoja liilkumisten suhteen silloin, kun muussa elämässä myllertää. Mutta kuinka onnekasta on, että liikkuminen on sen verran tuttua ja rakasta, että vaikeimpinakin aikoina saattaa löytää sen mukavuusalueen, joka antaa itselke juuri sopivasti, eikä kuluta liikaa. Niistä hetkistä ja kyvystä kuunnella itseään saa olla kiitollinen ❤ Mukavaa uutta viikkoa sinne Hannaseni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis mä oon niin samaa mieltä: Kuinka kiitollinen onkaan siitä, että liikkuminen on se oma juttu ja sitä haluaa tehdä myös kiireisenä tai kuormittavana aikana!! Nimenomaan sellaista hyvän olon liikuntaa ja akkujen latailua! :) Eilenkin juoksin kiertotien kautta sateessa kotiin ja mietin kuinka puhdistavaa se kaikkineensa oli! Mutta liikunnan kuormittavuutta täytyy säätää tietyin väliajoin ja mennä oman jaksamisen mukaan! Näin on tällä hetkellä hyvä <3!

   Poista
 2. On kyllä todella tärkeää kuunnella itseä. Minulle tammikuu oli sellaista aikaa, että melkein kaikki liikkuminen jäi, kun voimavaroja ei vain ollut. Ymmärsin onneksi luottaa siihen, että joskus liikkuminen taas houkuttelee, ja niin kävikin. Tärkeintä kuitenkin on se, että liikkumisesta tulee hyvä olo, eikä se, miten tavoitteet täyttyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, kun on joskus liikuntaan koukuttunut, niin kyllä se vetää itensä takaisin. :) Onneksi säkin kuuntelit iseäsi. Mulla on kyllä on haluja liikkumaan, mutta samanlaista määrätietoista se ei ole kuin vaikkapa keväällä.

   Poista
 3. Mä olen miettinyt viime aikoina paljon myös tuota, että liikunnan pitää antaa enemmän kuin se ottaa ja se pitää mukauttaa elämäntilanteeseen. Hienosti olet sen saanut tehtyä! ❤ Täällä menee liikunta myös aika sykleissä, välillä tavoitteellisemmin ja välillä vaan oman henkisen ja fyysisen jaksamisen kannalta jaksaa liikkua! Hyvä olo liikunnasta on kyllä se tärkein juttu! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, hyvä olo ja mukavuus on tärkeimmät asiat liikunnassa! Joskus on kiva kokeilla omia rajojaan, mutta silloin muuten elämässä pitää olla kuormittavat asiat selätettynä. Liikunnan pitää olla se voimavara! <3

   Poista
 4. Mulla menee myös liikunnat yleensä elämäntilanteen mukaan. Välillä on jäänyt liikkuminen minimiin, kun elämässä on tapahtunut jotain muuta merkittävämpää/ikävää. Ja pääasiassa olen tähän asti liikkunut omalla mukavuusalueella, vähän tylsistymiseen saakka. Nyt haen sitten mielekkyyttä sillä, että kokeilen rajojani ja laittamalla kroppaa vähän enemmän likoon ja toisaalta kokeilemalla vähän uusia juttuja :) Kaikelle on oma aikansa ja paikkansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa todella fiksulta sun teksti. Omien voimavarojen mukaan liikkuminen... ja heiii, mukavuusalueella täälläkin yleensä mennään joka tapauksessa :D Mutta nyt mennään vielä enemmän omien TODELLISTEN halujen mukaan :) Noi sun treeniuudet kuviot on kyl mahtavat, tosi jees! :)

   Poista
 5. Oon kyllä niin samaa mieltä! Haastavissa elämänvaiheissa liikunnan merkitys aukeaa kyllä ihan uudella tavalla :). Tsemppiä Hanna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taru :)! Koskaan ei tiedä, miten elämä vie ja siihen pitää suhteuttaa omia tekemisiä. Liikunnan toivoo tällä hetkellä olevan täysin voimaa tuova harrastus, iloinen ja piristävä :)!

   Poista
 6. Moikka Hanna!

  Kiva lukea, että sinäkin liikut mukavuusalueella. Itselleni treenaminen on vain luisunut sellaiselle. Olen aina ollut kausitreenaaja aikuisiälläni. Treenaan suurempiin tavoitteisiin tavoite kerrallaan. Ja ennen sitä voin juosta jotain kisoja harjoituksen kannalta. Nyt kun jalat ovat oireilleet ja niitä kuntoutetaan, en ole vielä oikein asettanut tavoitteita treenaamiselle, niimpä motivaatiota hirveään rutistamiseen ei ole. Toisaalta olisi hienoa oppia sisällyttämään liikunta jokaiseen päivään monipuolisen liikunnan kautta, ilman stressiä tai pakkoa ihan vaan vahingossa itsestään. =) Sitä päivää odotellessa. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No Moikka Marika! :)

   Kiitos kommentista. Minä oon kyl aina aikuisiällä ollut kohtuu mukavuusalueella liikkuja, vastapainona nuoruuden kilpaurheiluvuosille :) Hei, hienoja tavoitteita: sisällyttää liikuntaa arkeen ilman pakkoa tai stressiä, vautsi! Sitä kohti on hyvä mennä! Tsemppiä jalkojen kanssa!! =)

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)