tiistai 21. kesäkuuta 2016

Suomen upea luonto

Päästiin viikonloppuna kotimaan matkailemaan. Ei oltu Lappeenrannassa kosteassa Jukolassa, vaan tällä kertaan oltiin Porissa. Häähumussa. Meillä oli kunnia päästä juhlimaan ystäväpariskuntamme tärkeintä päivää. Juhla oli upea kaikinpuolin ja nautimme tunnelmasta myöhään yöhön. Oli mukavaa lähteä Poriin asti juhlimaan, sillä en ole kunnolla koskaan käynyt Porissa. Ei tosin tälläkään kertaa ollut aikaa tutustua perusteellisesti kaupunkiin, mutta sunnuntaina ennen kotiinpaluuta päätettiin pistäytyä Yyterissä, sillä en ollut siellä koskaan ollut.

Yyteriin saapuessamme olin ihan hämilläni; olemmeko todella Suomessa? Yyterin hiekkadyynit ovat oikeasti todella näyttävät. Rantaviivaa on kilometritolkulla täynnä upeaa pehmeää hiekkaa ja ympärillä hienot dyynit. En ole vastaavaa Suomessa nähnyt, Gran Canarialla sen sijaan olen. Voisin kuvitella, että lämpimänä päivänä Yyterin rannat ovat täynnä ihmisiä. Huomasin myös, että alueella olisi ollut muutamia luontopolkuja, jotka olisi ollut mukava kiertää paremmalla ajalla. Satuimme kuitenkin rannalle todella tuulisena päivänä, joten päässä alkoi humista jo lyhyen vierailun aikana. Oli aika ottaa muutamat turistikuvat ja palata takaisin autoon.Teimme stopin puolessa välissä kotimatkaa, Torronsuon kansallispuistossa. Olemme kertaalleen käynyt lähistöllä olevassa Liesjärven kansallispuistossa, mutta Torronsuo oli jäänyt käymättä. Nyt päätimme korjata tuon virheen ja mennä ihailemaan suurta suoaluetta. Suo oli iso ja karu. Todella vaikuttava. Olen käynyt Kurjenrahkan kansallispuistossa ja luulin että siellä on isoja soita. Mutta ehei, kyllä Torronsuo oli vaikuttava. Kiersimme ensin 1,5 kilsan reittiä mutta halusimme katsoa suota vielä vähän enemmän, joten kävimme kävelemässä reittiä edestakaisin ennen kuin päätimme kääntyä lintutornille päin, joka oli parkkiksen lähellä. Torronsuolla liikkuminen tapahtuu lähes kokonaan pitkospuilla, joten korkeuseroja ei ole ja muutenkin eteneminen on helppoa. Alueelta löytyy myös tulentekopaikka, jos haluaa eväitä alkaa lämmittämään. Tulentekopaikan vieressä oli myös todella korkea lintutorni, josta näki vielä korkeudesta koko puiston alueen. Lintuja en niinkään bongannut!
 Viikonloppu meni enemmän ja vähemmän herkuttelussa ja juhlahumussa, joten liikunta jäi vähemmälle. Olin myös viime viikon alun flussassa, joten eilen mieli oikein huusi lenkkareita jalkaan! Onneksi olin aistinut tämän etukäteen ja otin pitemmälle polkulenkille vaatteet ja varusteet mukaan aamulla töihin. Hölkkäsin leppoisaa tahtia polkuja pitkin kiertotietä kotiin. Reilu parin tunnin lenkki tuli heitettyä ja nautittua aurinkoisesta kesäkelistä oikein kunnolla. Varsinkin työpaikan lähellä, reittini alkupäässä kulkee hienot ja pitkät pitkospuut. Ne kulkevat meren rannalla, jossa on myös laidunaluetta lehmineen. Upeaa ja hienoa luontoa. Eikä todellakaan uskoisi, että ollaan kehä 1 sisäpuolella, eihän? :)
Okei, tässä en ole kehä 1 sisällä enää...

Ihanaa kun voidaan täällä Suomessa ihailla ja nauttia monipuolisesta, vehreästä ja raikkaasta luonnosta. Ehkä meillä ei ole suuria vuoria tai muutakaan kovinisoa ja mullistavaa, mutta meillä on kaunista ja monipuolista luontoa. Muistetaan arvostaa sitä!

Milloin viimeksi ihastelit upeaa luontoamme? Oletko lähiaikoina käynyt jossain uudessa luonnon kohteessa? :)

16 kommenttia:

 1. Yyteri ois kyllä joskus vielä sellainen kohde, jossa itsekin haluaisin vierailla. Mutta WOW mitä lenkkimaisemia olet löytänyt työmatkaltasi. Kiertotien kautta kotiin vai mitenkä se meni? ;)

  Ihailin viime yönä uskomattoman kaunista yötöntä yötä, harvinaista täysikuuta, usvaa järven ja peltojen yllä ja taivaan punaisen sävyistä värikirjoa. Täytyy sanoa, että niitä maisemia tuijottaessa ei yhtään harmittanut, että oli kello 2 yöllä hereillä. HUHHUH mikä maalaus oli nimittäin nähtävillä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yyteri on jotenkin epätodellista Suomi-maisemaa! Mut hei, toi ei edes kamalasti kierrä mun reitillä kotiin. Noi lehmät ja pitkokset alkaa ihan työpaikan vierestä. ;)

   No ei varmasti harmittanut olla hereillä klo 2, jos maisemat on upeet! Sait olla tosiaan sen pisimmän yön hereillä ! :)

   Poista
 2. Kävin tänään aiemmin parin tunnin metsälenkillä koirien kanssa ihan täällä Lepuskin "kotimetsissä". Kapusin korkealle kalliolle istuksimaan, koirat touhusi omiaan, mä kattelin kauempana alapuolella olevaa peltoa ja mietin miten onnellinen oonkaan kun saan asua moisten metsäalueiden vieressä.

  Ja hah, mä just eilen googlailin tuota Torronsuota ja päätin, että sinne pitää lähteä lähiviikonloppuna päiväretkelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, Lepuskin metsissä munkin reittini kotiin kulkee! ;) Siel on yllättävän jylhää kalliotakin! :) Kaunista seutua se metsän puoli!

   Torronsuota voin suositella lämpimästi! :)

   Poista
 3. Voi kyllä! Päivittäin ihastelen Pohjanmaan lakeuksia, ihania solisevia puroja ja kukkivia pientareita lenkkipolkujeni varrella. Aina joskus myös paikalliselta pikkuiselta laskettelukeskuksen laelta avautuvia maisemia ja paikkakunnalla sijaitsevan Lauhanvuoren kansallispuiston luontoa. Suomi on ihana maa, ainakin näin kesäisin :)

  Kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjanmaan lakeuksilla en ookaan kunnolla päässyt käymään! Viime vuonna Norjan reissun jälkeen ajaminen Pohjanmaan läpi tuntui lähinnä tylsältä, heh. Mutta se johtui Norjan vuorista :D Pitäisi joskus päästä tutustumaan paremmin! Suomi on kyl upea - kesäisin, mutta varsinkin syksyllä <3

   Poista
 4. Joka päivä ihailen luontoa ja saan siitä iloa ja voimaa :) Suomen luonto on erityisesti juuri nyt aivan maaginen ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä uskon, että just sä ihailet sitä luontoa. <3 Maaginen on voimakas, muttei yhtään liioitteleva sana! :)

   Poista
 5. Kannattaa kiittää ystävää hääpäivävalinnasta, Jukolassa oli aika karmea keli:D Mutta toisaalta kun teltan sai pitämään vettä (vuorattua muovipressuilla), kyllä se yksi viikonloppu menee niissäkin olosuhteissa:) Ja hienoahan se on vetää maastossa tuossa kelissä!

  Kun suot tuli puheeksi niin itseäni kiinnostaisi käydä Patvinsuon kansallispuistossa. Sekin laaja suoalue ja olisi tuossa reippaan tunnin ajomatkan päässä. Ensi vuoden Jukolasta ei ole muuten niinkään pitkää matkaa, joten suosittelen rohkeasti ilman omaa kokemusta jo nyt sulle, jos sattuu olemaan mahdollisuus olla pidempään täällä suunnilla:)
  -H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, katoin että Jukolassa pääsi kuran ja sateen keskellä oikein kunnolla. mut ainakin ikimuistoista ;)

   No käy ihmeessä siellä Patvinsuolla! Kansallispuistot on upeita! :) Täytyy laittaa korvan taakse ensi vuotta ajatellen. Myös vierailu upeassa Kolissa kiinnostaisi, mutta mulla ei taida olla aikaa hirveesti ylimääräistä.. aion nimittäin pitää koko huhtikuun vapaata töistä ens vuonna erään reissun takia ;)

   Poista
  2. Täytyy ottaa ohjelmaan ja pyörähtää siellä. Sehän on hyvä pitkä palauttava lenkki kävellä päivä siellä, urheilun kannalta :D
   Joo Kolilla on aina nähtävää, oli vuodenaika mikä tahansa!
   Hmmm, teillä on sit ihan kunnon reissu tiedossa. Kuukaudessahan kerkeää vaikka maailman ympäri;)

   Poista
  3. Kyllä, ilman muuta! :) Kaikki täytyy aina ajatella urheilun kannalta ;)

   Jeeeps, reissu on pitkä mutta tää kohdistuu vain yhteen maahan ;) Kuulet joskus ehkä lisää!!

   Poista
 6. Olipa kiva lukea, että olit löytänyt Yyterin ja sen melko ainutlaatuisen luonnon ainakin näin Suomen mittakaavassa. =) Tule ihmeessä uudestaankin tänne Porin seudulle! Toukokuussa täällä juostaan Yyteri maraton. Heinäkuussa kilpaillaan Yyterissä Porin raasto-nimisessä kilpailussa, jossa yhdistyvät Maastopyöräily, juoksu, suunnistus, suplautailu ja questejä. Syyskuu lopussa juostaan Yyterin piikki-kilpailu, jossa alussa maastopolkuja, puolivälissä sorateitä ja lopuksi ulkoilureittejä. Ja ilman mitään tapahtumaa Yyterissä löytyy tekemistä ylin kyllin. Ja osa suosikkini on kyllä aurinkoisena päiväna köllötellä lasten kanssa meressä uimapatjan päällä. =) Toivottavasti tulet siis uudestaan! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Yyteri on hieno :) Pakko oli käydä katsastamassa, vaikkei biitsikeli ollutkaan! Kiva kun luettelit tapahtumia. Pitää joskus tulla kyllä uusiksi ihan kunnolla :) Kuulostaa mahtavalta tavalta nauttia kesäpäivästä.. siellä selkämeren kansallispuistossa ;)

   Poista
 7. Heiii! Sä oot ollut mun huudeilla :D Yyteri on kyllä niin upea! Vaikka olen Porilainen, niin silti häkellyn joka ikinen kerta sinne mennessäni. Se on kuin toisesta maailmasta. Ja tosiaan Yyteristä löytyy paljon luontopolkuja/-metsäpolkuja joita pitkin pääsee retkeilemään ja juoksemaan. Suosittelen ehdottomasti pistäytymään uudelleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei jee :) Yyteri oli kyl mahtava!! Olis kiva koluta niitä polkuja vähän enemmänkin.. voi että! Pakko kyl tulla uusiksi ;) Eka lenkki poluilla ja siitä suoraan mereen, voi veljet ;)!!

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)