keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Palauttelukuulumisia!

Kiitos kaikille ihanista sanoista ja onnitteluista hyvin sujuneen NUTS Karhunkierroksen 53 kilsan juoksun jälkeen! Fiilis on ollut erinomainen ja varsinkin viime viikko meni ihan juoksupöhinässä muiden raportteja ja fiiliksiä lukien. Oli meillä kaikilla niin hieno ja huikea viikonloppu, ei siitä yli pääse! NUTS:n porukka järjestää hienoja tapahtumia, mahtavissa suomalaisissa maisemissa, joten mikäs siinä on nauttiessa - varsinkaan kun rinnalla kulkee tuhat muuta polkujuoksuun hurahtanutta tyyppiä. Uskon meinaan, että jokainen on vähintään tuon viikonlopun jälkeen menettänyt sydämensä polkujuoksulle!


Kuva: Karoliina / Candy on the Run

Viime viikko on mennyt palautuessa juoksusta. Reidet eivät olleet läheskään niin kipeät kuin vuoden takaisen NUTS Pallaksen jälkeen, sillä alusta oli huomattavasti pehmempää kuin Pallaksen kivikkoisilla tuntureilla. Enemmän mulla oli tällä kertaa jalan takaosissa tuntumaa, sillä lopun vaarojen nousut varmasti kuluttivat takareisien, pohkeiden ja pakaroiden lihaksia. Mutta mitään kramppeja en kokenut tälläkään kertaa. Palautuminen on sujunut hyvin. Jalat olivat arat, mutta eivät liian pökkelöiset pari päivää. Pahinta oli aina nousta pitkän istumisen jälkeen. Aika nopeasti, jo maanantaina kävely oli ihan normaalia portaiden laskeutumista lukuunottamatta. Tiistaina uskalsin jo kevyelle kävelylenkille Karoliinan ja Hillan kanssa. Karkilla oli myös Isla mukana vaunuissa, joten välillä pysähdyimme ihmettelemään pikkuneidin metkuja! Keskiviikkona pyöräilin töihin ja jalat tuntuivat jo mukavan palautuneilta ja rullailu sujui ongelmitta, vaikka mulla on aika mäkinen työreitti. Torstaina pysähdyttiin matkalla kotikonnuille Paimiossa rasteilla, ja rämmin kolmen kilsan radan vaikeakulkuisessa maastossa, joka oli muuten viime vuoden Jukolassakin mukana. Siellä sai jo nostella jalkoja, mutta etenin varovaisen hissukseen.

Sunnuntaina uskalsin ekalle varsinaiselle lenkille, kun jalat tuntuivat normaaleilta. Olisin hyvin voinut lenkkeillä jo aiemminkin, mutta viikonloppu oli melko kiireinen ystäviä ja perheitä tapaillen, joten varsinaisesti mulla ei ehtinyt tulla hinkua lenkille tällä kertaa. Ja kun oli hyvä syy palautella, niin minähän toimin sitten niin. Sunnuntaina hölkkäiltiin Kimmon veljen, hänen tyttöystävän ja ihanan Luna-koiran kanssa leppoisa lenkki matkalla pari geokätköä hakien. En olekaan vielä kirjoittanut kätköilystä, mutta olen nyt viimein hurahtanut siihenkin lajiin! Sopivan rentoua ulkoilua silloin, kun tarkoitus ei ole tehdä treeniä vaan nattia ulkoilmasta ja vetreyttää paikkoja. Tällä kertaa geokätköily mahdollisti mukavan lenkkeilyn, kun välimatkat maalla voivat olla pitkätkin.Keräsin anoppilasta raparperia ja leivoin niistä piirakkaa - tottakai ;)

Tällä viikolla olen palannut jo lähes normaaliin treenirytmiin. Työmatkapyöräilyä, kuntosalitreeniä pitkästä aikaan, lenkkeilyä ja sählyäkin kävin pelaamassa muutaman viikon tauon jälkeen. Toki vielä keho ei ole aivan mukana varsinkaan missään kovasykkeisemmässä jutussa, ja sählyssä en meinannut jaksaa juosta kunnolla. Joskaan ei meillä ollut tällä kertaa vaihtureitakaan treeneissä paikalla, joten ei ihmekään että välillä piti vetää happea. Toivottavasti ehtisin viikonloppuna korkkaamaan avovesiuintikauden, sillä sitä lajia mulla on ollut ikävä. Mä olen vain niin pelkuri, että vaadin melkein jonkun läheisen katsomaan rannalle uintiani eli vahtimaan minua, tai sitten mieluusti ottaisin uintikaverin mukaan. Sellaisia vaan ei löydy lähistöltä. Pikkuhiljaa siis palailen normaaliin liikuntarytmiin, joskin kovin pitkät tai kovatehoiset treenit saavat vielä odotella itseään.


Saunominen rentouttaa lihaksia, mutta välittömästi juoksun jälkeen kannattaa olla nestehukan kanssa varovainen ja saunoa maltilla ja juoda paljon ;)


Hannan vinkit pitkästä polkujuoksusta palautumiseen:

 • Anna kehon levätä riittävän kauan. Kun tuntuu hyvältä, aloita kevyellä liikunnalla: kävelyllä, pyöräilyllä, uinnilla ja siirry vasta sitten hölkkäilyn pariin. Ensimmäisen polkumaratonin tai -ultrajuoksun jälkeen voi hyvin odottaa viikon tekemättä mitään ihmeempää.
 • Kun keho ei tunnu enää liian jumiselta, tee kevyitä pumppaavia venytyksiä. Jooga on tässä erittäin hyvä apu! Aurinkotervehdykset esimeriksi notkistuttavat lihaksia älyttömästi ja olo niiden jälkeen on mainio.
 • Syö kunnolla! Keho on käynyt vajaalla päivän, joten anna sille riittävästi ravitsevaa energiaa. Myös herkut ovat terveellisen ruuan lisäksi sallittuja ;)
 • Nuku pitkiä yöunia. Välttämättä tämä ei toteudu vielä kisan jälkeisenä yönä kehon käydessä ylikierroksilla, mutta sitä seuraavana yöunet jo maistuvat varmasti!
 • Kirjoita fiilikset ylös blogiin, paperille tai Facebookiin - niin, että voit palata tunnelmiin myöhemmin hymyssä suin. :)

Miten sä palaudut pitkistä juoksuista? Onko jotain rutiineja, jotka toistuvat aina? Maltatko antaa keholle tarpeeksi lepoa? Millainen palautuja sinä olet? :)

8 kommenttia:

 1. Hei mulla on ajatuksena hommata nyt alkukesästä märkkäri avovesiuintia (ja melontaa) varten... kunhan saan aikaiseksi, niin saisinko susta joskus uintiseuraa? :) Alku on varmasti tahmeaa, kun totuttelen pukuun, mutta ainakin voin olla vahtiturvana :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei joo, todellakin tuun sun kanssa uimaan! :) Mä en oo mitenkään kovin hyvä uimaan, joten varmasti löydetään hyvä yhteinen tahti ellet sä sitten karkaa ;) ilmoittele mulle spostailla tai facebookissa, kun oot valmis lähteen ;)

   Poista
 2. Kuulostaa järkevältä palauttelulta ja siltä, että kuuntelet hyvin kroppaa! :) Kiva, kun päästiin silloin tiistaina kävelylle..ja Islan metkuja ihmettelemään! :D Nähdään toivottavasti taas pian!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, kyllä omaa kehoa on vaan pakko kuunnella, jos haluaa pysyä kasassa ja pois teltakalta :D Oli kyllä kivaa olla kävelyllä. Jooo, otettaisko juhannuksen jälkeen ennen kävely/juoksulenkki ennen kun lähdet saaristoon? :)

   Poista
 3. Kuulostaa kyllä oikein hyvältä tämä palautteluviikkosi, ja muutoinkin erittäin tärkeä aihe kirjoittaa. Monet unohtavat palautumisen tärkeyden. Itse suosin myös aktiivista palauttelua, eli rauhallista kävelyä. Tärkeää on myös malttaa pitää oikeasti lepopäiviä. Viime viikolla oli tiukka treeniputki alkuviikosta, ja sen jälkeen pidin useita lepopäiviä, kävin hieronnassa ja rullailin. Maltti on valttia, ja rankkojen suoritusten jälkeen on todellakin syytä malttaa levätä. Ja muutoinkin on tärkeää pitää säännöllisesti niitä kevyempiä viikkoja. Ainakin minun kroppani niistä aina aika ajoin muistuttaakin. Palautteluviikot on siis erittäin jeeees!!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, aihe on tärkeä ja siitä ei riittävästi puhuta. Ei ainakaan mun keho jaksa samoilla tehoilla painaa menemään viikosta toiseen. Pidän säännöllisesti kevyempiä viikkoja jo ihan keskellä treenijaksojakin enkä ainoastaan tapahtumien ympärillä. :) Ja hyvältä kuulostaa sunkin palauttelut, Satu! Palauttelu on erittäin jees! :)

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)