keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

NUTS Karhunkierros 53k!

Noniin, huippu viikonloppu on takana ja alan pikkuhiljaa olla toipunut kaikesta. Olisi kivaa ottaa aina juoksutapahtumien jälkeen enemmänkin vapaata mutta valitettavasti lomapäiviä ei ihan älyttömiä määriä vuodessa ole, joten lensin kiltisti kotiin sunnuntai-iltana ja menin todella freesinä töihin maanantaina.. NOT! Mutta hymyssä suin olen kulkenut koko alkuviikon, sillä sen verran mahtava reissu tuli tehtyä Kuusamoon!


Kisakeskuksessa perjantaina


Rukalta katsottuna Valtavaara


Poroja

En pidä teitä enää jännityksessä, ja somessakin minua seuraavat tietävät, että selvisin kunnialla elämäni toisesta ultramaratonista, eli NUTS Karhunkierroksen 53 kilsasta (tai 55, kaikissa tais pari ylimääräistä kilsaa olla!). Tekisi mieli kirjoittaa lainausmerkeissä "ultramaraton", sillä sen verran kovia suorituksia tekivät kaikki 80 tai 160 kilsalla olleet juoksijat. Mutta en laita sanaa lainausmerkkeihin, sillä kaikki yli maratonin mittaiset juoksut ovat ultrajuoksuja. Ja minulle yhden 53 kilsan juoksun läpivieminen ei ole mikään pikkujuttu! Varsinkaan niin hyvävoimaisena kuin minäkin sen pystyin mäkisellä reitillä ja helteisenä päivänä juoksemaan läpi! Minä todellakin nautin jokaisesta hetkestä, jokaisesta askeleesta ja jokaisesta vilkaisusta siihen upeaan luontoon, jota Oulangan kansallispuisto meille tarjoaa lähes koko Karhunkierroksen mitalla.

Kisapäivän aamu oli jännittävä. Olin herännyt yöllä Tiinan valmistautuessa omaan 80 kilsan suoritukseensa. Tsempit hänelle ja hetkeksi takaisin nukkumaan! Heräsin silti hieman ennen omaa kellon soittoa uudestaan ja nousin ylös, sillä vaikutin olevan aivan virkeänä. Sain valmistautua mökissä kaikessa rauhassan tulevaan juoksuun, pakata tavarat valmiiksi ja syödä aamupalaa. Meidän huoneistossa jokainen osallistui eri mittaiselle matkalle, joten jokaisella oli lähtöaika eri aikaan. Kahdeksan jälkeen lähdin kävelemään parin sadan metrin matkan bussille, josta meidät kuljetettiin Rukan kisakeskusksesta Oulangan luontokeskukseen, josta startti tapahtui. Ennen bussiin nousemista saimme ottaa 160 kilsan voittajan vastaan todella hyvillä voimin! Hänellä oli mahtava ajoitus maalissa, sillä kaikki 53 kilsan juoksijat olivat hurraamassa ennen busseihin siirtymistä! Mikael Heerman juoksi uuden reittiennätyksen ja käytti aikaa 20,5 tuntia tuohon käsittämättömän pitkään matkaan. Aivan uskomaton suoritus!!Oulangan luontokeskuksella meillä oli puolisen tuntia aikaa valmistautua juoksuun. Aurinko oli jo ylhäällä ja keli oli lämmin. Lähdin liikkeelle t-paidalla, pitkillä juoksusukilla, puolimittaisilla trikooilla ja päähäni laitoin leveäksi pannaksi taitellun kisabuffin. Repussa oli useita geelejä, pari pähkinä-rusinapussia, pari patukkaa ja 1,5 litraa urheilujuomaa sekä elektolyyttiporetabletti seuraavaan juomasäiliölliseen vettä. Liikkeelle lähdettiin melkoiseen sumaan ja ensimmäinen kilsa mentiin todella hitaasti kaipeissa portaikoissa. Pikkuhiljaa oma juoksutila alkoi löytyä ja juoksin sopivaan letkeää, mutta hieman normaalia pitkisvauhtia reippaampaa tahtia. Välillä vauhti oli päälle kutosta ja välillä paljon enemmän. Alkuosa reitistä oli melko tasaista, joskin joitain nousuja ja laskuja oli jo tässä vaiheessa. Oulankajoki näytti upealta korkealta katsottuna. Kaikki meni hyvin, varsinkin kun tajusin laittaa kantapäähän rakkolaastarin 15 kilsan juoksun jälkeen kantapään alettua hiertämään, sillä sukka oli mennyt rikki.  Säästelin vähän juomaa, sillä muistin ensimmäisen välin olevan pitkä ennen ekaa huoltoa. Muistin vaellukselta todella teknisen osan polkua, aivan virtaavan joen vieressä, ja vähitellen saavutimmekin tuon kohdan kitkajoen varrelta. Muutamien kilometrien mittainen pätkä tuli mentyä todella hitaasti. Välillä otin joesta vettä naamalle ja suuhun, ja se viilensi oloa melkoisesti! Joen varressa sai olla tarkkana, ettei kaatuisi veteen, sillä sen verran lähellä kivikkoinen polku paikoitellen meni. Pian nousimmekin jyrkkää mäkeä ylös ja erkanimme tuosta teknisestä polusta.


Yritin ottaa kuvan todistaakseeni, että reitti oli tekninen mutta onnistuin ottamaan kaikista helpoimmasta pätkästä kuvan Kitkajoen varrelta, heh. :D Fail!

Vähän ajan päästä saavutimme Pienen karhunkierroksen, ja reitille alkoi osua myös 31-kilsan juoksijoita hyvävoimaisen näköisenä. Minulla oli tosiaan tuossa vaiheessa juostuna noin 25 kilsaa ja heillä muutama. Eron huomasi jo askeleessa. Toisaalta pian meni myös muutama kasikymppisen juoksija ohi kepeällä askeleella ja tuloksista katsoin, että olivatkin kärjen tuntumassa olevaa porukkaa. Jos aiemmin olin juossut hetkellisesti jopa yksin useita kilometrejä, niin nyt reitillä ei tarvinnut enää yksin talsia. Toisaalta se oli ihan kivakin saada muista virtaa. Pienen karhunkierroksen maasto oli helppokulkuista mutta muutama mäkikin mahtui sekaan sekä hurja riippusilta. Mulla meinas alkaa pyörryttää siinä sillalla kun se heilui niin kovasti. Ainiin, energiaa olin saanut alas lähinnä geelien muodossa. Keli oli niin kuuma, ettei pähkinät tai patukat oikeen maistuneet. Muutama kilsa ennen huoltoa mun urheilujuoma loppui, vaikka olin sitä säästellyt. Vähän alkoi harmittamaan, mutta ei auttanut kuin sinnitellä huoltoon, joka tulikin reilu 31 kilsan juoksemisen jälkeen. Täytin juomarakon, söin sipsejä ja suklaata ja jatkoin aika pian matkaa eteenpäin.Kuvat yllä: Tapani Mikkola

Seuraavat reilu kymmenen kilsaa juostiin aika tylsiä pätkiä, osittain metsätietä, osittain helpohkoja polkuja, mutta koko ajan nousevasti kohti Konttaista ja Valtavaaraa. Tässä kohtaa matkan teko alkoi luonnollisesti tuntua jo jaloissa, mutta en missään vaiheessa miettinyt, että olisin juossut alkumatkan liian kovaa. Reittiprofiili vain oli sellainen, että kannatti juosta alussa kun alusta oli kivaa ja tasaista, ja lopussa sitten antaa jalkojen mennä sen mitä on mentävissä. Jossain kohtaa reitti alkoi selvästi taas teknistyä ja mäet kasvaa. Tajusin että nyt alettiin olla jo tosi lähellä Konttaisen suurta kallionousua, jonka jälkeen pääsisi laskettelemaan huoltoon. Mulla oli taas juoma loppu, kun olin nyt juonut reilusti säästelemättä kun huoltoväli oli puolta lyhyempi. Mitä muiden kanssa juttelin, niin tuntui että kaikilla oli juomat päässeet loppumaan. Kelihän oli helteinen ja tyyni, joten paikoitellen ilma oikein seisoi paikoillaan, varsinkin suojaisilla alueilla. Konttaiselle noustiin erittäin jyrkästi ja lasketeltiin vielä jyrkemmin alas ja vihdoin pääsin taas täyttämään juomapussini viimeisten kilsojen ajaksi. Vedin sipsejä ja suklaata lähes kaksin käsin huollosta, sillä ne maistuivat niin hyvältä. Omat eväät eivät oikein olleet menneet alas geelejä lukuunottamatta. Niitä olin onnistunut ottamaan suunnitellun tunnin välein ja lisäksi olin syönyt puolet Maxim-patukastani.

Vilkaisin kelloa ja totesin, että alle kahdeksan tunnin alitus ei ole mahdollinen, mutta toisaalta ei mulla mitään aikatavoitetta ollutkaan. Tässä vaiheessa aikaa oli mennyt reilu 7 tuntia. Matkaa tosin oli jäljellä enää vajaa 7 kilsaa, mutta ne olivatkin kisan mäkisimmät kilsat. Ensin noustiin jyrkästi kohti Valtavaaran huippua, mutta vielä ei saavutettu korkeinta kohtaa eikä siellä sijaitsevaa tupaa. Laskeuduimme takaisin alas lammen rantaan. Huuhdoin naamani jälleen, ties kuinka monetta kertaa. Päivä oli tosiaan kuuma. Ja taas noustiin.. mietin mielessäni, että sauvat eivät olisi olleet lainkaan huono valinta reissuun mukaan tähän loppuun. Ei auttanut kuin laittaa töppöstä toisen eteen ja painella jyrkkiä mäkiä ylös. Ja alas.. kaikki alamäet ja tasaiset pyrin juoksemaan, mutta tarkkana sai olla juurakkojen kanssa.

Vaikka nousut ja laskut olviat haastavia, mä nautin kovasti! Tuollainen rymyäminen on juuri sitä, mistä mä tykkään. Huomasin aina mäkien päällä, että jalat palautuivat todella nopeasti. Yhtäkään kramppia ei tullut eikä mitään varsinaisia ongelmia. Hetken aikaa oli ollut aiemmin heikottava olo vähäisen syömisen vuoksi, mutta sekin oli mennyt ohi. Tein määrätietoista ja nautinnollista taivalta kohti Rukaa. Pian olin ohittanut Valtavaaran mökin ja parin kummun jälkeen laskettiin alas Rukan kupeeseen. Siitä olikin jäljellä enää kisan jyrkin nousu ylös rinteiden välistä ja sitten lasketteleminen alas maalia kohti. Kun näin alamäessä 500m maaliin -kyltin, laitoin kaikki peliin ja kilsavauhti putosikin lopussa vielä alle vitosen vauhtiin. Juoksin hymyssä suin maaliin ajassa 8.20!! Huh! Jaloissa tuntui, päässä tuntui, koko kropassa tuntui just sopivasti siltä, että oli tullut juostua ja rymyttyä!! Vaikka sijoitukset eivät mulle tärkeitä olekaan, vaan itseään vastaan siellä kisataan, niin silti naisissa sija 32/82 kyllä lämmitti mieltä!


Maalissa!!!

Otin järjestäjien tarjoamaa linssikeittoa, mustikkamehua ja leipää ja istuin aurinkoon katsomaan maaliin tulijoita. Tunnelma oli hyvä, jälleen todella ainutlaatuinen. Rukan keskus oli muuttunut polkujuoksuparatiisiksi! Meininki oli katossa, kaikilla oli hauskaa ja jokainen, joka tuolta reitiltä maaliin tuli, oli todellinen voittaja. Itsensä voittaja! Kyllä polkujuoksu vaan on kivaaaaa!! Vähän myöhemmin sain vielä ottaa maaliin ystäväni Tiinan 80 kilsan reissultansa. Tuli siinä vähän herkistyttyä hänen upean suorituksensa jälkeen. Illalla saunottiin ja syötiin mökissä tacoja. Fiilisteltiin juoksupäivää, kaunista luontoa ja kiiteltiin omia jalkoja. Niin, ja ihailtiin hienoa auringonlaskua, joka ei meinannut loppua koskaan... Täydellinen päätös täydelliselle päivälle!


Olitko sä mukana? Tai haluaisitko mukaan? Tykkäätkö rankoista reiteistä? Onko Karhunkierros tuttu? :) Oletko menossa johonkin seuraavista Buff Trail Tour -osakilpailuista?

33 kommenttia:

 1. Vitsi mikä rapsa!! Hyvää kannatti todellakin odottaa!! <3 Onnea vielä ihan mielettömästi hienosta suorituksesta!! Kyllä tässä kieltämättä alkoi vähän innostua.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiva että pidit! :) Kiitos Karoliina, mahtavaa kun oot ollut näissä käänteissä mukana! Poluille kannattaa innostua! :D

   Poista
 2. Mahtavaa Hanna! Kerrassaan upeat maisemat, ja ne olenkin kerran päässyt pienen karhunkierroksen osalta vaeltamaan läpi. Kiinnostaisi kyllä tuollainen reissu, mutta ensin pitäisi aloittaa joskus niistä lyhyemmistä matkoista ja totutella poluille :) Isot onnittelut toisesta ultrasta, mahtava suoritus!! :) Ja kiva rapsa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiiitos kaimaseni! :) Maisemat on upeat ja voin suositella Karhunkierrosta muutoinkin kuin pientä Karhunkierrosta! Vaellukset siellä on mahtavia ja tuollaiseen juoksuunkin voi joskus otta osaa.. esim. ensi vuonna 31:lle mukaan tuonne... ? ;)

   Poista
 3. Mä oon ihan fiiliksissä sun puolesta!! Hitsi miten huikea reissu, WAU!!! Olit saanut todella hyvin tunnelmat taltioitua tekstiin :) Todellakin haluaisin joskus itekkin mukaan :)
  Kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja hei, ONNEA vielä sijoituksestakin, se oli upea!

   Poista
  2. Voi kiiiitos Kaisa!! Oli kyllä mahtava reissu ja niin ihanaa miten ootte olleet mukana tässä täällä blogissani! :) Tulee hyvä mieli!! Ens vuonna mukaan, ilman muuta! :)

   Poista
 4. Huikeeta Hanna! Aivan mahtavaa. Rapsan avulla pääsi matkalle mukaan. :) Ihana rymynainen olet. <3 Onnittelut myös huikeesta sijoituksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Huikeeta oli ja kiva että rapsan avulla pääsi eläytymään! :) Siellä huutelee toinen rymynainen, kiiiitos <3

   Poista
 5. Huh huh! Aika mimmi oot. :) Oottelinkin koko alkuviikon, et kirjottelet reissusta! Ihan uskomaton suoritushan toi on, hurjasti onnea. Noin pitkälle matkalle musta ei ois ainakaan nyt harjottelemaan, mut noihin maisemiin kyllä mielelläni johonkin tapahtumaan osallistusin. :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura! :) Kiva kuulla että rapsaa on odotettu ja sain sen vihdoin tehtyä! Tuo on kyl hurjan kiva ja hei, ens vuonna 31:lle mukaan tuonne, et tuu pettyyn ;)

   Poista
 6. Onnea hienosta juoksusta!
  Ja kiitos hyvästä raportista, pääsi mukaan tunnelmiin. Voi miten kaipaankaan sitä, että voisi juosta metsässä niin pitkään kuin huvittaa, kivuta mäkiä ja tasapainoilla kivikoissa. Ehkä tämä jalka joskus toipuu niin että pääsen vaikka joku vuosi vielä esim. tuonne Karhunkierrokselle mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Terhi! :) Mukava kuulla että raportissa välittyi tunnelmat hyvin. Vitsit, ymmärrän tuon sun kaipuun ja toivon että sullekin tulee vielä se hetki, kun pystyt ottamaan osaa tällaisiin huikeisiin tapahtumiin! :)

   Poista
 7. Ei mulla kyllä käynyt mielessäkään, että et selviäisi reissusta. :) Onnea hienosta suorituksesta!

  Voin yhtyä edellä kommentoineen tunnelmiin. Olisi vaan niin hienoa päästä juoksemaan pitkään (no, tässä tilanteessa lyhyempikin matka kyllä riittäisi.. :p). Mähän olen jostain syystä ilmoittautunut Pallakselle sille lyhyelle matkalle, mut tällä hetkellä näyttää kovin vahvasti siltä, että lähden vaan kaverin seuraksi (jos kaveri saa jalkansa kuntoon ja päästään reissuun :D).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiitos Suvi ;) Toivon kovasti että säkin joskus saat itsesi sellaiseen kuntoon, että tällaisiin vois ottaa osaa! Hih, mihin matkalle, sille reilu 20 kilsalleko oot laittanut ilmon sisään? :) Voi Suvi, sä niin kovin toivoisit... mutta koita saada itsesi ensin kuntoon, koska jos siellä käy huonosti niin et välttämättä juokse enää koskaan. :/ Paljon tsemppiä <3

   Poista
  2. Joo sille 26 kilsalle oon ilmoittautunut, mutta aika heikolta tämä nyt kyllä näyttää sen suhteen. Toisaalta en ole edes pettynyt, koska jo ilmoittautuessani tiesin, että on aika pieni mahdollisuus, että oikeasti pääsisin osallistumaan. Pitipä nyt kuitenkin kokeilla, kun muutenkin ollaan sinne (luultavasti..) menossa. Kiitos tsempeistä! <3

   Poista
  3. Nojoo, ehkä sun kannattaa vaan koittaa päästä ensin treenin makuun, ja sitten vasta tapahtumiin. Vaikka tapahtumat on kivoja, ei niiden takia kannata riskeerata kaikkea. Mut ymmärrän kaipuusi! <3

   Poista
 8. Vautsi, Hanna! Onnittelut ultramaratoonarille hienosta juoksusta!

  VastaaPoista
 9. Wau! Hurja mimmi olet tosiaan ja tosi hienosti osaat kuvata päivän fiilikset :) Melkein lukiessa tuntuu, että olisi itsekin siellä juoksemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Hah, annoin näppiksen sauhuta tunteet suoraan tähän ruudulle xD

   Poista
 10. Onnea upeasta juoksusta! Näitä Karhunkierroksen tarinoita on ollut niin mahtava lukea. Tuo kisan fiilis on jäänyt jotenkin päälle, kun on näitä päässyt lukemaan viikon mittaan. Tai itseasiassa parantunut vaan ja on kyllä mennyt viikko ihan fiiliksissä. Kylmät väreet meni tätä sunkin juttua lukiessa :)
  Mulla on ilmottautuminen tosiaan sinne Pallaksen 55km sisässsä, mutta tulen kyllä alentamaan matkan 26 kilometrille. Sen verran joutui nöyrtymään tuolla Karhunkierroksella, että iski oman juoksun suhteen noi realiteetit tauluun. Kuutisen viikkoa vaan ei riitä treenailuun ja uskon, että toi 26 kilsaakin tulee olemaan ihan riittävä raasto meikäläiselle. Kysyisinkin sulta neuvoa, että mitä mun sun mielestä kannattaa tehdä nää kisojen välissä olevat viikot, jotta pääsisin vähän paremmassa iskussa Pallakselle? Kaikki pienetkin vinkit otetaan ilolla vastaan :)
  Vaaroille on myös neljäkolmoselle ilmottautuminen maksettu, joten siellä sitten yritän tota ekaa "ultraa" :D (mä niin lasken kaikki yli marat ultriksi).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Onnea sullekin! Luin kyllä raporttisi, mutta kännykällä en jättänyt sitten kommenttia.

   Kisafiilis jää helposti päälle ja on vaikeaa palata normaaliin arkeen. Nyt alkaa asettumaan taas! :)

   Ehkä se 55 voi tosiaan olla vielä vähän pitkä, koska eihän se sinällään paljon helpompi ole kuin tuo KK. :) Se 26 kilsaakin tarjoaa varmasti haastetta ja upeita elämyksiä! Ota se Vaarojen mara ensin alle ja sitten ensi vuonna noihin pidemmille matkoille :)

   Mä treenaisin nyt kesäkuun ja heinäkuun alun vielä ihan normaalisti. Keräisin ehkä vähän nousumetrejä ja sitten pitkiä lenkkejä. Sitten lepäisin kunnolla ennen tuota Pallaksen kisaa. :) Ihanaa kun pääset sinne, ne maisemat <3

   Poista
  2. Kiitos vinkeistä :) Noita nousumetrejä täytyis kyllä tosiaan vähän saada plakkariin. Helpommin sanottu kuin tehty täällä lattanassa Porissa :D Pitääpä lähteä valloittamaan paikan ainutta laskettelurinnettä, jossa nousua on ehkä 2 metriä :D :D

   Poista
  3. Hahaha, joo, niitä nousuja saa kyllä välillä metsästää ihan kunnolla. xD Mut ei ne ole ihan välttämättömiä, panostaisin pidempiin lenkkeihin. :)

   Poista
 11. Olipa mukava lukea sun rapsa, ehdinkin tätä jo vähän odotella. ;) Huippu suoritus noin pitkältä matkalta ja hyvälle sijallekin olet päässyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, Anna! :) Ja kiitos paljon, olen kyllä onnellinen! :)

   Poista
 12. Tää oli huippu raportti, pystyi hyvin eläytymään mukaan siihen tunnelmaam ja juoksun eri vaiheisiin! Onnittelut taas kerrassaan huikeasta kokemuksesta! Näistä ammentaa varmasti muistoja koko loppuelämän :) Ollut huippua seurata sun menoa blogin(kin) välityksellä jo vuosien ajan ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, kirjoitinkin sitä aika intohimolla :)! Kiitos Tiina, mahtavaa kun oon saanut sun kanssa treenailla ja kerätä edes vähän voimaa myös tähän kehoon.. ;) Kiva kun oot ollut lukijana jo niin pitkään! Näistä tapahtumista saa kyllä elinikäisiä muistoja <3

   Poista
 13. Onnea Hanna! Oma kisa siirtyi ensi vuodelle, toivottavasti silloin saan kokea tuon kaiken juoksijan silmin. Tänä vvuonna meni kannustaessa ja aivan upea meininki siellä olikin! Saatoin myös ystäväni 55km matkalle ja näin 160km voittajan tulevan maaliin, todellakin hyvä ajoitus!! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Voi että, harmi kun siirtyi mutta on ainakin mitä odottaa! Mahtava tapahtuma kaikin puolin! :) Joo, huh, kylmät väreet menee kun muistaa sitä 160km voittajan maaliintuloa! :'D

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)