torstai 26. toukokuuta 2016

Viimeistely ja valmistelu ultrajuoksuun

"Siinä vierähtää varmaan useampi tunti, joten kuinnostaisi miten tankkaat kisan aikana? " kysymys kuului edellisen postauksen kommenttiboksissa. Olin juuri kertonut, miten treenailu on sujunut ennen NUTS Karhunkierroksen 53 kilsan juoksua, ja että olen lähdössä matkaan tutun rennolla otteella. Puolisen vuotta sitten tehty suhteellisen ex tempore -päätös lähteä Karhunkierrokselle uudelle, elämäni toiselle ultramatkalle tuntui silloin vielä kaukaiselta jutulta. Nyt tuo startti on ihan pian, parin yön päästä. Monelle voi olla utopistinenkin ajatus hölkkäillä pisin metsiä usean tunnin ajan, joten ajattelin vähän valoittaa valmistautumista. Mihin täytyy kiinnittää huomiota, kun ollaan liikkeellä työpäivän verran suunnilleen?


Kuva: Poppis Suomela / Nuuksio Classic 2015

Tankkaus ennen juoksua

Mitään maraton-tankkausta en aio suorittaa enkä näe tarpeelliseksi. Olen liikkeellä niin monta tuntia, että aineenvaihdunta siirtyy käyttämään rasvaa energiana joka tapauksessa. Syön monipuolista kotiruokaa päivittäin, joten hiilareita tulee nautittua  joka tapauksessa ennen koitosta. Aamulla ennen juoksua syön puuroa, leipää ja jotain proteiinia, jotta nälkä pysyy loitolla mahdollisimman pitkään. Juoksun aikana kun tulee lähinnä ylläpidettyä energiavarastoja pienillä snackseilla ja energiageeleillä. Nesteitä toki kannattaa juoda reilusti, mutta minun tulee juotua normaalistikin työpäivän aikana 1,5-2 litraa vettä.

Tankkaus juoksun aikana

Säännöllinen energian saanti on tullut koettua kaikkein tärkeimmäksi pitkällä juoksumatkalla. Jos kone ei saa polttoainetta, ei se myöskään höyryä samalla teholla eteenpäin. Olenkin Vaarojen maratonista lähtien pyrkinyt siihen, että yli neljän tunnin juoksuissa otan energiaa vähintään tunnin välin. Polkujuoksutapahtumissa on ylipäätään oleellista, että juoksija kantaa itse omat energiansa, ja huollot ovat vain veden täydennystyä varten, joten omien energioiden kantamisen vuoksi kaikki energiat ovat aina saatavilla. Minulla on esimerkiksi repussani lauantaina energiageelejä (GU on luottomerkkini!), suolapähkinöitä, rusinoita ja pari Maximin energiapatukkaa. Lisäksi juomarakossa on laimeaa urheilujuomaa, josta myös saan jatkuvasti hiilihydraatteja kehooni. Tasainen energian saanti on mielestäni kaiken aa ja oo, sillä liian paljon kerrallaan syötynä voi aiheuttaa mahaongelmia ja taas liian vähäinen energia ei tee hyvää!


Kuva: Teemu Saramäki / Vaarojen maraton 2014

Varusteet

Polkujuoksussa varusteet korostuu entisestään. Ei riitä vain että on sopivat juoksuvaatteet, jotka eivät hierrä. Kenkiä voi polkujuoksussa olla jokaisen maaston mukaan, jos vain alkaa hifistelemään. Mullekin on kertynyt jo kolmet polkujuoksukengät, jotka voin esitellä jossain vaiheessa tarkemmin. Nyt kun valinnan varaa on, tulee valittua kenkä juoksun metsän ja maaston mukaan. Pallaksella oli kovaa maata, joten vaimennus on tärkeää. Sateella taas pito on tärkeää ja pehmeällä alustalla on mukavaa saada alustaan hyvä tuntuma. Vaatteista tärkeä on myös kuoritakki, joka on suositeltava useassa kotimaisessa kisassa ja pisimmillä ultramatkoilla se on pakollinen varuste. Mulla on Inovin sateen pitävä takki, joka kuitenkin hengittää mukavasti. Kovin kuumalla kelillä sitä ei kyllä mielellään päälle laita, mutta äkillisiä viimoja varten sellainen on hyvä olla repussa mukana. Varsinkin jos joskus lähtee ulkomaille vuoristoon juoksemaan, on sään nopeat vaihtelut yleisiä. Kenkien ja vaatteiden lisäksi melkein tärkein varuste on reppu. Karhunkierroksellakin on pakollisena varusteina muun muassa avaruuspeite, ensiapuvälineet, litran verran vettä ja vähintään 250g energiaa. Niiden kuljetusta varten onkin tärkeää, että reppu on selässä tukevasti ja hölskymättä. Mulla on pari vuotta ollut Salmonin liivimäinen reppu, johon olen ostanut Camelbackin juomapussin ja -letkun. Taskuja on paljon ja säilytystilaa on 12 litran verran. Reppu on siis monikäyttöinen ja käy monenlaiseen tapahtumaan.


Minä ja Tiina  ennen Vaarojen maratonia ;)

Sellaisilla eväillä lähdetään huomenna kohti Kuusamoa. Ihana päästä matkustamaan lentäen, sillä matka autolla olisi todella pitkä. Lähden reissuun vaki-kisakumppanini Tiinan ja hänen siskonsa kanssa. Meillä on Rukalta huoneisto varattuna. Huomenna on hyvin aikaa tutustua kisakeskukseen ja fiilistellä 160 hurjien menijöiden gps-seurantaa yhdessä muiden kanssa ja jännittää omaa kisapäivää. 53 kilometriä ei oo kuin kolmannes joidenkin matkasta, joten eihän mulla ole mitään hätää! ;) Sunnuntaina lento lähtee vasta illalla Helsinkiin, joten mikään kiire ei silloinkaan ole lähteä pois, onneksi. Rukalle on luvattu kaunista, aurinkoista säätä, ihanaa! Mä en valita auringosta, sillä musta on mahtavaa ettei luvassa ole sadetta. Viikonlopusta tulee takuulla ihan huippu!

Onko joku muu tulossa NUTS Karhunkierrokselle? Tai onko joku ollut aiemmin, ja olisi tarjonnut mulle viime hetken vinkkejä? Lopun nousut ja laskut ovat kyllä hyvässä muistissa neljän vuoden takaiselta vaellukselta ;) 

Seuratkaa mun matkaa Facebookissa ja instagramissa! Blogia päivittelen sitten ensi viikolla seuraavaksi. Ihanaa viikonloppua kaikille!

12 kommenttia:

 1. Tsemppiä koitokseen! Tulee varmasti huikea reissu! :)

  VastaaPoista
 2. Järkeviä ajatuksia energiasta ja samaa mieltä on helppo olla:) Katsoin tuota reittiä ensin, että onpa mukava alussa saada heti hapot jalkoihin. Kunnes hoksasin, että toisinpäinhän se reitti juostaan ja maali on Rukalla:D Hämäsi nuo kilometritolpat kartassa. Mutta lopussa täytyy sitten vuorostaan jaksaa kontata useampi vaara ylös alas. Onnea matkaan!:)
  -H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, harva, joka on juossut yli neljä tuntia yhtä soittoa, varmaan on eri mieltä tuosta energiasta. :) Jeeps, tosi kiva reitti oli, tarpeeksi haastetta ;)

   Poista
 3. Oijoi! Jännittävää! Huikeen paljon tsemppiä matkaan! :)

  VastaaPoista
 4. Hurjasti tsemppiä ihanainen! Viime hetken vinkit: iloitse joka askeleesta ja älä laita liikaa päälle. ;) Hymyile, hyräile, naura ja nauti. Sä oot huippis!! Teille kaikille sinne oikein ihanaa polkujuoksuhuumaa ja turvallisia askelia! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu, tsemppi kantoi :) Ja noudatin sun ohjeita loppuun asti, whihiiii! :) Ihana polkujuoksuhuuma olikin päällä eikä meinaa laantua ollenkaan <3

   Poista
 5. Paljon tsemppiä Hanna!! <3 Hengessä ollaan mukana!! Nauti ja fiilistele, tulee varmasti huippu reissu!! :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa Karkki kun olit hengessä mukana <3! Mahtava reissu!!

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)