tiistai 15. maaliskuuta 2016

Miten malttaisin pysyä sisällä?

Mä olen ulkoilmaihminen henkeen ja vereen. Olen aina nauttinut olla ulkoilmassa, ja lapsuudesta parhaat muistot ovat kesällä saaristoa veneellä kiertäen vietetyt ajat. Koko päivän ulkoilmassa olo vaikutti aina yöuniini positiivisesti, enkä muista nukkuneeni missään yhtä hyvin kuin veneessä. Laineen liplattaessa veneen kylkeen uni tuli aina nopeasti ja aamulla heräsin aina virkeänä auringon noustessa taivaalle. Muutoinkin ulkona puuhastelu oli aina lempijuttujani. Ulkona on paljon virikkeitä, saa raitista ilmaa, joka tekee hyvää pääkopalle, kauniita maisemia on vaikea nähdä sisällä... lista ulkonaolemisen puolesta on loputon.


Kevät on selkeästi ilmestynyt Suomeen, ja eripuolilla maata meitä on jo hemmoteltu aurinkoisilla keleillä tai ilman lämpenemisellä. Viikolle on luvattu jo kunnon lämmintäkin keliä, joten monet innostuvat taas ulkoilemaan. Ja minä en ole poikkeus... jos minun on talvellakin vaikeuksia pysyä välillä sisällä, niin miten nyt keväällä sitten? Varsinkin kaikki sisäliikunta on hyvin hankalaa nyt, kun mieli tekisi lähteä ulos virkistymään. Jos vaihtoehtona on tehdä salitreeni sisällä tai juoksulenkki ulkona, ei ole vaikea valita, kumpaa minä teen. Kulunut viikonloppu oli juuri tällainen... mulla olisi ollut mahdollisuus tehdä salitreeni anoppilan alakerran pikkuisella kotisalilla, mutta en saanut itseäni sinne raahattua paria saunaa ennen tehtyä penkkipunnerrus-sarjaa ja lyhyttä vatsatreeniä lukuunottamatta.

Sisätreenin sijaan tulikin tehtyä jokaisena viikonlopun päivänä mukavat ulkotreenit! Perjantaina työkoneet suljettuamme lähdettiin Kimmon kanssa mukavalle lenkille suoraan etätoimistosta. Lenkki oli tottakai mukava, kun sain parasta seuraa, mutta lisäksi lenkki oli erityisen ainutlaatuinen, kun saimme mukaan pienen karvaisen kaverin! Juoksin ensimmäistä kertaa ikinä koiran kanssa, ja se oli totaalisen mukavaa! Lenkkiseurana ollut musta karvakaveri oli ennenkin juossut lenkkejä, joten teimme tunnin lenkin lähes kertaakaan pysähtymättä. Itseasiassa koira juoksi edessä ja siitä oli selvä vetoapu. Tämän huomasin, kun vaihdoimme puolessa välissä taluttajaa. Mä tulin entistä vakuuttuneemmaksi että haluan itselle vakituisen koirakaverin lenkille. Onneksi kuulemma saan jatkossakin ottaa tämän saman karvakaverin mukaan lenkille kun satutaan samaan aikaan anoppilaan, jee!


Lauantaina olin taas ulkona, kun kävin todennäköisesti tämän talven viimeistä kertaa hiihtämässä. Oltiin sovittu isäni kanssa latutreffit heti aamusta Turun Impivaaran ladulle, jossa oli jo paljon muitakin hiihtäjiä. Tuli taas huomattua, että hiihto on välineurheilua. Mulla ei ollut lainkaan pitoa suksissa, joten oli tmelkoisen tympeää hiihtää. Hiihdimme reilu tunnin ja mun iskä hiihti samassa ajassa nelisen kilsaa enemmän kuin mä! Haha! Hänellä oli niin pitoa kuin luistoakin, tosi reilua ;) No, hiihto on joka tapauksessa hyvää kokonaisvaltaista liikuntaa ja tekee päälle välillä hyvää, ettei pääsekään niin lujaa kuin tahtoisi, ja että homma ei olekaan täysin vain itsestä kiinni. Sisulla eteenpäin, eikös vain? ;)

Sunnuntaina oli vuoden toinen rogaining edessä, kahden tunnin Turku winter sprint! Tällä kertaa olin Kimmon kanssa joukkueena, kuten yleensä noissa lyhimmissä rogainingeissa ollaan. Tiinan kanssa olen sitten Hihhulit-joukkue, kun on vähänkin pidempää sarjaa tarjolla. Turussa rogasin ensimmäistä kertaa, ja olikin kiva tapahtuma kyseessä. Kartta oli monipuolinen sisältäen pari sprinttikarttatarkennusta isolta kartalta. Pääosin lähiöteitä ja pieniä metsä- ja puistoalueita, joten juosta sai ihan kunnolla. Yleensä rogaining-suunnistuksessa on pidempi aika miettiä karttaa ennen lähtöä, mutta Turussa suunnitteluaika oli vain 15 minuuttia, millä varmasti jo ratkaistiin sijoituksia. 15 minuutissa ei millään ehdi miettiä kaikkia fiksuimpia reittivalintoja ja -suunnitelmia, mutta se olikin tapahtuman suola! Meillä sujui ihan kivasti Kimmon kanssa, ja keräsimme isoja pisteitä aika paljon. Ja mikä tärkeintä, oli ihan huippuhauskaa suunnistaa taas!! Mä niin odotan jo kuntorastien alkua ja Helsinki City-O -tapahumaa! Jippijaajee!


Mulla on tällaisten huippujen ulkoliikuntahetkien jälkeen on jotenkin äärimmäisen vaikea motivoitua sisäliikuntaan (huominen sähly on eri juttu!). Tavallaan haluaisin käydä tekemässä taas kunnon hikisalitreeniä, käydä uimassa ja miksei jumpassakin... Mutta tavallaan en haluaisi enää työpäivien jälkeen liikkua sisällä. Ulkona on vaan niin hyvä olla! Mutta eiköhän tämäkin mene omalla painollaan, ja varmasti tulee tällä viikolla taas tehtyä sisälläkin treeniä. Olinhan tänään joogassakin...

Maltatteko te treenata sisällä nyt kevään huippukeleillä? Millaisia ulkoiluhetkiä sulla on viimeksi ollut? Odottaako joku muukin suunnistuskauden alkua? :)

10 kommenttia:

 1. Ihana kun olet löytänyt sun omat jutut ja niihin juttuihin kantsii ehdottomasti satsata, mistä saa eniten iloa!! :) Jos kaipaat sisäliikuntamotivaattoria joskus, niin mä kyllä lähden mielellään tekeen sen hikisalitreenin tai vaikka intervallitsygän sun kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinhän se on.. ei kai mitään ole tehtävä, vain siksi että "on pakko" ;) Mutta kyllä mä lähen mielelläni tekemään meidän hyviä salitreenejäkin... esim. tänään olen menossa salille, pitkästä aikaan ;)

   Poista
 2. Toinen ulkoilmaihminen ilmottautuu! Ihana kevät! Ulkoilu on kyllä ollut iso osa elämää pikkulapsesta saakka ja siellä tuli remuttua välillä aamusta iltaan. Muistan lapsuudesta juttuja, kun oli aikaan x käsketty syömään ja ruoka ei just sillon ollut valmista, niin odottavan aika oli pitkä, kun oli niin kamala kiire takaisin ulos :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ihana kevät ja ei-niin-ihana takatalvi ;) Heh, samankaltaisia muistoja täälläkin.. voi vitsit, lapsuus oli niin ihanaa ja huoletonta aikaa ;) <3

   Poista
 3. Ei tarvitse malttaa olla sisällä, vaan nautitaan vain tästä ihanasta ulkoilmasta ja siitä fiiliksestä, mikä ulkoillessa tuleekaan. Kävin pitkästä aikaa eilen ryhmäliikuntatunnilla ja vaikka sekin oli vaihteeksi ihan kivaa, tajusin että paljon kokonaisvaltaisempi hyvä olo mulla tulee myös ulkoilmasta. Siinä yhdistyy niin moni asia. Ihana raikas ulkoilma ja kauniiden maisemien ihailu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niimpä, miksi pitäisi malttaa olla sisällä, jos ulkoilmassa olemisesta saa niin paljon enemmän irti :) Olen kuitenkin työpäivät sisällä, joten on ihan luonnollistakin kaivata ulos iltapäivällä. :) Ollaan tässäkin asiassa niin samiksia, sillä sellainen kokonaisvaltainen hyvä olo tulee vain ulkoliikunnasta mullakin. :)

   Poista
 4. Juuri tänään vaihtui suunnitelma sisätreenistä ulkotreeniin tuolla meren rannassa, kun oli niin upea keli! :) Eli kyllä se täälläkin veri vetää ulkoilemaan! On se niin parasta, etenkin hienoilla keleillä! Ja miksei sitä nyt liikkuisi ulkona kun voi ja se on kivaa? Kyllä sitä sisälle taas ehtii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniin, noi vaihtelut on kyllä niin sallittuja! :) Ehtii sitä sisälläkin olee kun on kurja keli tai ei tee mieli ulos, mutta sillon kun sinne ulos tahtoo, on kyllä mentävä <3! Osittain varmaan me kaikki juoksusta nauttivat rakastetaan myös ulkoilmaa varmasti ;)

   Poista
 5. Ulkoilma on ihanaa, raikasta ja antaa energiaa varsinkin juuri nyt kun auringon valoa on aistittavana jo aamuisin ja pitkälle iltaan. Auringonnousut, auringonpaiste ja auringonlaskut ovat niin mahtavia varsinkin keväisin ja syksyisin. Näillä keleillä on ihanaa sporttailla ulkona. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, nyt nimenomaan sinne ulos taas tahtoo, kun on valoa <3! Ihana kevät! Toisaalta talvellakin ulkonaolo tekee hyvää vaikka pimeässäkin, mutta lähteminen on huomattavasti haastavampaa, kuin valoisalla, jolloin oikein halajaa ulos ja kovaa :)

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)