torstai 4. helmikuuta 2016

Juoksutapahtumamuistelua ja trivia

Kevät on sitä aikaa vuodesta, kun kuntoilijat viimeistään alkavat pohtia ensi kesän tulevia juoksutapahtumia, joita onneksi meillä Suomessa järjestetän todella paljon ja laadukkaita. Jokaisen makuun löytyy varmasti jokin mieluisa tapahatuma. Siinä missä toinen tykkää juosta massan keskellä, toinen tykkää väljemmästä tai kun toinen juoksee poluilla niin toinen haluaa ehdottomasti tasaisen asfaltin alleen. Satu vastasi muutamaan kysymykseen juoksutapahtumistaan omassa blogissa, ja minä päätin tehdä samoin. Ehkä tästä on apua jollekin, joka etsii uusia tapahtumia juostavaksi!

Mieleenpainuvin tapahtuma.
Ensimmäinen maraton syksyllä 2011 Espoon Rantamaratonilla. Olin treenannut ensimmäisen puolikkaan jälkeen keväästä asti maraton silmällä pitäen, mutta uskalsin ilmoittautua tapahtumaan vasta kuukautta etukäteen enkä kertonut maratonista kuin kolmelle ihmisille, jotka kaikki olivat minua kannustamassa h-hetkellä! Muistan kauniin syyspäivän, auringonpaisteen, raskaat mäet Espoon keskuspuistossa, kauniin rantaraitin reitin puolesta välistä eteenpäin, väsyneet jalat, iskän tarjoamat suklaapalat (geeleistähän mulla ei ollut mitään tietoa tuolloin!) ja reisikrampit.. parhaiten muistan kuitenkin maaliintulon! Oli niin upeaa tulla maaliin ja saavuttaa jotain, joka oli vielä vuosi sitten tuntunut niin kaukaiselta haaveelta!


Paras extempore-kokemuksesi.
Ensimmäinen puolikas Helsinki City Runilla 2011. Mä en ole kovin extempore näiden tapahtumien suhteen, joten vastaan ekan puolikkaan jolle ilmottauduin noin 3 kuukautta etukäteen. Päätin vain erään 12 kilsan lenkin jälkeen, että nyt olen "elämäni kunnossa" ja juoksen puolikkaan! Nyt tai ei koskaan, ajattelin! Silloin 12 kilometriä oli pisin juoksemani matka... HCR oli kaikin puolin mahtava kokemus ensimmäiseksi juoksutapahtumaksi!

Tunteellisin tapahtuma.
Vaarojen maraton 2014. Mulla aukesi padot maaliintulon jälkeen. Mä aloin miettiä, että niin paljon tuli treenattua ja kunnioitettua kaikkien hehkuttamaa ja raskaaksi todettua Vaarojen maratonia, että "tässäkö se oli?!". Tulin hyvävointisena maaliin Suomen raskaimmalta maratonilta (näin väitetään!), joten tunteet nousivat väkisinkin pintaan!


Mikä tapahtuma on ollut pettymys?
Yksikään tapahtuma ei ole ollut pettymys. Suomessa järjestetään hienoja tapahtumia, joten jokaiselle löytyy varmasti jotain! Varmaan omien fiilisten puolesta pettymys oli viime syksyllä katupuolikkaan jälkeen, kun enkkajuoksukaan ei saanut aikaan samanlaisia fiiliksiä, mitä polkujuoksutapahtumissa nousee pintaan! Pettymys tuli ehkä siitä faktasta, ettei katujuoksutapahtumat sytyttäneet enää mua samalla tavalla kuin ennen.

Minkä tapahtuman haluaisit kokea vielä uudelleen?
- Jukola! Tämä ei ole juoksutapahtuma, mutta pakko vastata niin! Jukolan tunnelma on uskomaton, ja se kannattaa ainakin kerran elämässä kokea!! En valitettavasti pääse tänä vuonna Jukolaan ystävien häiden vuoksi, mutta onneksi Jukola tulee joka vuosi! :)

Mitä tapahtumaa suosittelisit ja miksi?
- Bodom Trail. Todella upea tapahtuma päästä kokeilemaan polkujuoksua ihan kunnon haastavaan metsään. Tapahtumassa voi juosta joko 12km tai 21km, jolloin 12 kilometrin jälkeen kaarretaan uudelle kierrokselle. Varsinkin toinen kierros on erittäin raskasta, teknistä ja märkää polkua, joten siinä pääsee kunnolla polkujuoksun makuun! Tapahtuman matkat houkuttavat monia osaanottajia ja Bodom Trail myytiin hetkessä täyteen tämän vuoden osalta. Itse olen ilmottautunut järjestäjien tiimiin tällä kertaa ;)


Kuva: Poppis Suomela / Nuuksio Classic

Mistä tapahtumasta vielä haaveilet?
- Vuoristomaraton tai -ultrajuoksu ulkomailla on haaveissa, ja sellaista kohti tänä vuonna treenataan peruskuntoa. Ensi vuoden puolella tulee pyöreitä täyteen, ja mietinnässä on, josko silloin tulisi lähdettyä juhlistamaan tapahtumaa jonnekin päin maailmaa! Suomessa olen kiinnostunut ainakin Pyhän tunturimaratonista...

Näiden kysymyksien lisäksi olen koostanut muutaman trivia-tiedon omista juoksutapahtumista ja myös viime vuoden juostuista kilsoista. Tällaiset nippelitiedot on aina kivoja, eikö? :)

Trivia


Juoksu vs polkujuoksu vuonna 2015

katujuoksua verrattuna polkujuoksuun tuli...
68% kertoina
48% ajallisesti
54% kilsoista

Johtopäätös: Juoksen lyhyitä lenkkejä useammin kadulla ja vastavuoroisesti poluilla tulee juostua pääasiassa pitkiä ja hitaita lenkkejä. Tätä vahvistaa tajuamani fakta siitä, että lauantaina juostu vajaa 2,5 tunnin katupitkis ystäväni Tiinan kanssa on harvinaista herkkua. Viimeksi olin juossut kadulla yli kahden tunnin lenkin reilu 1,5 vuotta sitten. Toki vajaa parin tunnin lenkkejä oli jo muutamia siinä välissä, mutta näköjään olen siirtynyt polkunautiskelijaksi totaalisesti parin viime vuoden aikana eli siitä lähtien kun tein päätöksen juosta Vaarojen maraton!


Juoksukisat

Kaikkiaan (20kpl): 75% kadulla 25% maastossa
Vuonna 2015 (5kpl): 40% kadulla, 60% maastossa

1 Ulkomailla, 19 Suomessa
1 maastoultra, 5 maratonia, 8 puolikasta, 6 lyhyempää tapahtumaa

Johtopäätös: Harrastus on lähtenyt liikkeelle katujuoksusta, ja tapahtumissa on koluttu viiden vuoden ajan 5/vuosi -keskiarvolla. Vasta 2014 kuvioon tuli polkujuoksutapahtumat, ja niiden rinnalla olen käynyt juoksemassa lyhyempiä matkoja katutapahtumissa. Ehdottomasti yks lemppari on ollut Midnight Run Helsinki, eli 10 kilsan tapahtuma pimenevässä syysillassa. Ainoan juoksutapahtuman ulkomailla olen juossut Tukholmassa vuonna 2013, mutta haaveilen upeista trailrunning-tapahtumista ympäri maailmaa ;)

Muut kisat

Kaikkiaan: 2x triathlon perusmatka, 2x Jukola, 2x multisport, 2x Raatojuoksu

Johtopäätös: Muissakin tapahtumissa tulee käytyä lajikirjon monipuolistumisen myötä! Multisport-tapahtumat kiinnostaa entistä enemmän, mutta vakipari puuttuu. Katsotaan, saanko Kimmon mukaan ensi kesänäkin johonkin tapahtumaan! Triathlonissa ja vähän multisportissakin tökkää pyörän aiheuttamaan välineurheiluun. Minä kun tykkään eniten edetä ilman mitään vempaimia! ;) Ensi kesäksi on mahdollisesti suunnitteilla Swimrun- ja avovesiuintitapahtuma! Monipuolisuus kunniaan!


Rogaining

Kaikkiaan: 10 kertaa, 50 h, 270km

Johtopäätös: Tapahtumia on ollut tunnin mittaisesta yksilösprintistä 12 tunnin tapahtumaan. Eniten on tullut käytyä kadeksan ja neljän tunnin tapahtumissa, sillä niitä on eniten tarjolla. Yleensä rogailen Tiinan kanssa, mutta kahden tunnin tapahtumissa tulee myös käytyä Kimmon kanssa ja meillä on yksi tapahtuma myös keväälle suunnitteilla yhdessä. Uskomatonta, että keskimäärin rogainingissa on tullut edettyä 27km tapahtumaa kohden! Rogainingit on hienoja mahdollisuuksia tehdä pitkä lenkki, sillä aivotyöskentely pitää virkeänä pidemmänkin aikaa. Ja kyllä Hihhulit on liikkeellä välillä pilke silmäkulmassa -kisafiiliksellä, kun tutuksi tulleet joukkueet asettuvat lähtöviivalle ;)

---
Siinä teille vähän pähkinää purtavaksi ja trivia-tietoa minusta, ja lähinnä tapahtumista, joihin olen ottanut osaa! :) Jokunen tapahtuma on tullut käytyä läpi.. katsotaan, josko tänä vuonna tosiaan keskitytään enemmän omiin tempauksiin vai tuleeko yhtä aktiivisesti lähdettyä tapahtumiin hakemaan kokemuksia ja elämyksiä?!

Tartu sinäkin tuohon Satun haasteeseen, eli vastaile juoksutapahtumakysymyksiin! Vastaappa kommenttiboksiin ainakin, mikä on sun lempparitapahtuma ja mihin haluaisit vielä osallistua? :)

6 kommenttia:

 1. Olipa kivaa luettavaa :) Ihania juoksumuistoja sulla! Varsinkin tuo Vaarojen maraton kuulosti koskettavalta. Itse taidan tehdä tämän vasta, kun noita kisoja on kertynyt vähän enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) Vaarojen maraton oli kyllä todella upea - voin suositella!! Tee ihmeessä jossain vaiheessa :)

   Poista
 2. Kiva postaus ja hyvät statsit! Itse vastailin jo tuonne Satun kommenttiboksiin omista vastaavista :) sulla on kyllä upeita kokemuksia jo takana ja tuo maastoultra ulkomailla kuulostaa niin hyvältä! Wau! :) Itellä tulee tänä keväänä 30 täyteen, joten ihan samaan en taida pystyä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit :) Luinkin sun jutut jo, kivoja oli! Jep kokemuksia on jo paljon, mutta lisää olis kiva saada vuorilta.. hih <3 ;) Onneks yli 30veenäkin voi tempaista ;)

   Poista
 3. Jee, kiva kun vastasit haasteeseen. Olikin mukava kuulla kokemuksiasi:) Ja ai että toi vuoristoultra kuulostaa erittäin hyvältä!!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih kiva kun tykkäsit :) Meillä taitaa vähän samoja haaveita olla.. sitä kohti tänä vuonna tähdätään :D

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)