sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Missä mennään liikunnan kanssa vuonna 2016?

Tammikuu alkaa tulla päätökseen tämän vuoden osalta. Monelle vuoden alku onkin omien elämäntapojen tarkastelun aikaa. Jotkut ovat ottaneet timmikuu-haasteen vastaan ja ovat eläneet tammikuun ilman herkkuja. Toiset taas aloittavat innokkaan kuntoiluharrastuksen vuoden alussa ja kolmas asettaa tavoitteita uudelle vuodelle. Juoksen puolimaratonin. Osallistun triathloniin. Kyykkään oman kehon painolla... Tuttuja juttuja minullekin vuosien takaa. Tänä vuonna en halua olla ketään näistä tyypeistä, vaan haluan jatkaa hyväksi havaittua polkua pitkin. En halua asettaa liiallisia tavoitteta tai vaatimuksen liikunnan tai ravinnon suhteen, vaan pitää rento ote jatkossakin!


Elän mielestäni melko terveellistä elämää, jossa peruspilarit eli liikunta, ruoka ja lepo näyttelevät pääosaa vapaa-ajallani. Tykkään elää liikunnalista elämää, olla elämäntapaliikkuja. Suoraan sanottuna liikunnasta on tullut niin luonnollinen osa elämää, ettei sitä osaa kyseenalaistaa. Liikunnan harrastaminen myös kannustaa terveelliseen ruokailuun, sillä hyvin ravittuna jaksaa liikkua ja elää vahvemmin. Herkuttelen suht' säännöllisesti, mutta tervejärkisesti. Tuskin koskaan minulle käy "hups, söin koko suklaalevyn" -fiilistä, vaan herkuttelu pysyy aioissa, ja lisäksi toisinaan annan itseni luvan kanssa mättää herkkuja suuhun ihan ilman rarjoituksia. Tarkoituksella. Aion siis tänäkin vuonna jatkaa samaa tuttua omaa kaavaani. Jos jotain kaipaan enemmän, voisin vielä entisestään panostaa uneen ja aiempiin nukkumaanmenoaikoihin arkena, vaikka melko hyvin jo niitä kahdeksan tunnin yöunia saankin nukuttua.

Liikuntaharrastus on monipuolistunut hurjan paljon viime vuosina. Juoksu on edelleenkin suosikkilaji, mutta sen rinnalle on tullut paljon muita lajeja. Työmatkapyöräilyä, suunnistusta, uintia, kuntosali- ja lihaskuntotreeniä, bodybalancea ja muita lempeämpiä lajeja sekä uusimpana villityksenä hiihtoa. Olen viime aikoina joka vuosi kokeillut jotain uutta ja ihmeellistä liikunnan saralla. On ollut ensimmäisiä maratoneja, ensimmäisiä polkujuoksuja, ensmmäinen triathlon, ensimmäinen multisport-tapahtuma, ensimmäinen ultrajuoksu... monet kysyvätkin, mikä on mun seuraava villitys? Entä jos tänä vuonna ei olekaan mitään uutta. Minulla on tällä hetkellä hyvin rauhallinen olo liikunnan suhteen ja en koe suurta tarvetta mennä eteenpäin tai kokea taas jotai täysin uutta. Minulla on hyvä näin, rakkaiden lajien kanssa.


Tänä vuonna aion siis nauttia minulle tärkeästä ulkoilusta, kasvattaa peruskuntoa ja olla läsnä niin liikunnassa kuin muussakin elämässä. Aion oikeasti juosta lenkkini suurella innolla ja halulla, enkä missään nimessä sen takia, että "ohjelmassa lukee niin" tai "että on pakko". Toki tavoitteiden asettaminen ja niiden saavuttaminen tuntuu hyvältä, ansaitulta ja palkitulta, mutta ne eivät saa olla pääasiallinen syy harrastaa liikuntaa. Tietysti aina voi olla päiviä, kun treeni ei kulje tai ei ole niin kivaa, mutta jos jatkuvasti on pakkopullan tunne tai väkinäinen olo, niin ei ole hyvä juttu mielestäni. Liikunnan pitää tuoda iloa ja jaksamista elämään, eikä viedä sitä.

Olenkin tänä vuonna asettanut maltillisia pääkohtia liikuntavuoteeni ja tiedossa ei ole mitään järin uutta ja mullistavaa. En aio yrittää enkkajuoksuja tai pidentää matkoja tänä vuonna. En välttämättä kokeile mitään täysin uutta lajia, paitsi että ollaan näillä näkymin Askel askeleelta -Satun kanssa menossa Swimrun-tapahtumaan kesällä. Sitä tukemaan löysin mukavan haasteen kesäkuulle, nimittäin avovesiuintitapahtuman Helsingistä. Uinti ei ole minulle uusi harrastus, sillä triathlon-villityksen ansiosta olen viime vuosina ottanut uinnin osaksi treeniviikkoja. Nyt kuitenkin uinti on jäänyt vähemmälle, joten nämä haasteet ovat oivia innokkeita ottamaan taas tämän upean ja monipuolisen lajin treeniohjelmaan mukaan! Uinti on mielestäni parhaimmillaan kesällä avovedessä, luonnon läheisyydessä. Pelottavaa ja kiehtovaa samanaikaisesti. Triathloniin tuskin tulen kesällä ottamaan osaa, sillä pyöräilyyn en ole löytänyt intoa työmatkapyöräilyä enempää.


Juoksu ja etenkin polkujuoksu tulee olemaan mulle tärkeitä kesällä. Tällä hetkellä treenimielessä on Nuts Karhunkierroksen 53 kilometrin matka, joka tulee olemaan mun toinen ultrajuoksu. Matka ei pitene Pallaksesta (itseasiassa lyhenee), mutta profiililtaan Karhunkierros on hyvin erilainen. Innolla lähden katsomaan keväistä Kuusamoa ja polkujuoksubuumia, sillä tapahtuma on myyty loppuun jo hyvissä ajoin. Rogaining pitää minut myös liikkeessä, sillä Tiinalla ja mulla on suuria unelmia kesäksi. Keväällä olemme varmuudella menossa 12 tunnin Salpaus-rogainingiin, mutta sen lisäksi haaveilemme kovasti ensimmäisestä 24 tunnin rogainingista. Saa nähdä, mitä kaikkea hurjaa sitä tuleekaan lopulta tehtyä tänäkin vuonna! Nyt kun kirjoitin asioita auki, niin huomaan, että vuodesta 2016 on sittenkin mahdollisesti tulossa hyvinkin jännä ja mullistava!

Tapahtumiin en aio osallistua välttämättä kovinkaan moneen, vaan yritän keksiä omia tempauksia yksin tai yllytyshullujen kavereiden kanssa! Lisäksi haaveilen uusista vaelluksista ja reissuista, mutta niiden suhteen asiat selkeytyvät ajan kuluessa. Mä uskon, että tästäkin vuodesta tulee huippu ja ikimuistoinen kaikella tapaa.

Missä te menette liikunnan kanssa tänä vuonna? Onko joku lähdössä samoihin hullutuksiin vai millaisia tavoitteita teillä on täksi vuodeksi? Miltä mun tempaukset ja ajatukset kuulostaa?

9 kommenttia:

 1. Mäkään en tee mitään suunnitelmia. Toivon vaan, että pääsisin liikkumaan edes tämän verran, mitä tällä hetkellä. Tai kyllähän mun treenimäärät ovat jo sellaisia, ettei niitä tarvitse enää nostaa, mut olis kiva, jos ei hirveän pitkiä telakkajaksoja tulisi. Ja vielä kivempaa olisi, jos voisi ottaa muutaman hölkkäaskeleenkin. <3

  Hyvältä kuulostaa sinunkin tukeva vuosi! Fiiliksellä mennään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin no tuleva tai tukeva, sama kai se. :D

   Poista
  2. Voi Suvi <3 Sun tilanne on kyllä .. en edes osaa sanoa. Haleja. Oon kyllä onnellinen että oot päässyt liikkumaan nyt enemmän ja oot oppinut tykkäämään monipuolisuudesta. Kyllä mä vakaasti uskon että sä vielä pääset juoksemaankin, mutta maltatko sittenkin olla yhtä monipuolinen kuin nyt? :)

   Tuleva vuosi on tukeva hahah :D

   Poista
  3. Mä uskon vakaasti, että on pakko malttaa. Hakkaan päätäni seinään niin kauan kunnes opin. En vaan millään usko, että kroppa enää koskaan kestää pelkkää juoksua.

   Kiitos haleista. <3

   Poista
  4. No kyllä sä maltat :) Onneksi on paljon muitakin lajeja, joista saa nautintoa! Juoksukin tuntuu paremmalta, kun sitä tekee piirun harvemmin ;)

   Poista
 2. Sun ajatuksesi kuulostaa niin samanlaisilta kuin mulla. Onni on liikkuminen elämäntapana. Iloitsen sellaisesta peruskestävyydestä, jolla voi juosta monia kymmeniä kilometrejä ja uskaltaa lähteä erinäisiin tempauksiin mukaan. Itsekin ajattelin juuri panostaa niihin "omiin hullutuksiin". Aikaisemmin asetetut tavoitteet (puolimara,mara,triathlon) mahdollistavat nyt sen, että uskaltaa lähteä, mennä ja kokea ilman että valmistautuisi johonkin tiettyyn. Ihan mahtavaa!!:)

  Ja kyllä täällä ollaan edelleen lähdössä sinne swimruniin;) Ainut, että pitäää vielä keskustella miehen kanssa se lisävarmistus ja sitten mä oon kyllä ihan messissä!:)

  Ps. Sun tänkin vuoden jutut kuulostaa kyllä yhtä huikeilta kuin aikaisemmatkin. Ihania juttuja!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, my soulmate <3 Nimenomaan, peruskestävyys on isoin onni <3! Jaksaa tehdä, hullutella, elää, nauttia! :) Just se on parasta!!!

   Swimrun, jee! Sun mies voi tulla mukaan reissulle silloin, niin teette yhteisen matkan silloin ja ehkä sit saadaan kannustustakin? ;)

   Hih, kyl nää tulevat jutut aika huikeita on :)

   Poista
 3. Heippa!

  Ajatuksesi kuulostavat erittäin järkeviltä, omannäköisiltä eli sinulle sopivilta. Vaikka itse haluan oppia treenaamaan säännöllisesti ja rikkoa ennätyksiäni, haluaisin kovasti myös tutustua uusiin liikunta-ja urheilulajeihin. Olisi myös hienoa tutustua samanhenkisiin sporttisiin ikiliikkujoihin tässä matkan varrella. Itse pidän myös erilaisista liikuntatapahtumista, mutta voisin kyllä järkätä ihan omiakin liikuntatempauksia ja haasteita tutuille ja ystäville. Kiitos vielä ideoista. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marika :)! Kiva kun kommentoit! Kyllä, nää on tosi mun näköisiä suunnitelmia :) Monipuolisuus tuo mukavaa vaihtelua harjoitteluun ja väitän, ettei siitä ole haittaa esimerkiksi juoksuharrastuksen kanssa :) Vaikka oliskin tavoitteta! Jee, kerro sitten millaisia tempauksia keksit? :)

   Joo, mukava lueskella yhtä sporttisten ihmisten ajatuksia! Laitankin blogisi lukulistalle! :)

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)