lauantai 23. tammikuuta 2016

Hiihdon huumaa

Meitä on nyt Suomessa hemmoteltu upeilla talvikeleillä! Varsinkin täällä Etelä-Suomessa on ollut ihan huippuhienot kelit, sillä pakkasta ei ole ollut aivan liiaksi ja lunta on riittävästi, ainakin parikymmentä senttiä. Nyt täytyy todellakin vielä nauttia, kun jo tiistaille on luvattu plussakelejä. Mä en yhtään odota loskakelejä enkä sitä, että havupuiden oksien päältä kaikki kauniit lumikerrokset sulaavat pois. Mä mieluummin olisin reiluissa pakkaslukemissa, kun plussan puolella. No, täytyy toivoa, että lumi ei sulaisi kokonaan pois ja että talvi pysyisi meidän ilona vielä pitkään, ainakin yli helmikuun. Eilen olin kävelemässä kauppaan auringonlaskun aikaan, ja oli pakko kiivetä ylös mäelle ihailemaan upeaa taivaanrantaa!


Hiihtämiseen kelit ovat olleet otolliset, joskin välillä meno on ollut aika kylmää. Ehdottomasti paras hiihtokeli itselleni osui viikon takaiseen sunnuntaihin Turussa, kun kävimme isäni kanssa laduilla. Pakkasta ei ollut kuin muutama hassu aste ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Ei olisi aurinkolaseista ollut haittaa ollenkaan! Laduille oli eksynyt useampi hiihtäjä, mutta kyllä sopu tilaa antaa. Hiihtäjät ovat yleensä todella leppoista porukkaa ja nopeampi ohittaa aina mukisematta. Reitti Turun Impivaarassa oli melko mäkinen ja oma vauhtini hyvin maltillinen. Minun täytyy olla vauhdin puolesta armollinen itselleni, sillä vasta kaksi vuotta sitten hommasin ensimmäiset sukset aikuisiällä, eikä hiihtoa ole huonojen talvien vuoksi aiempina vuosina tullut kuin kolmisen kertaa talveen. Kukaan ei ole seppä syntyessään! Hiihto on kuitenkin kokonaisvaltaista hyvää liikuntaa, joten ehdottomasti tahdon oppia lisää.


Olin itseasiassa keskiviikkona oppimassa lisää Suomen ladun järjestämällä perinteisen hiihtotavan kurssilla Paloheinässä. Kurssi on yhden tunnin mittainen opastus perinteisen hiihdon saloihin, ja mielestäni kurssin hinnalle eli 10 eurolle saa vastinetta helposti (tämä ei ole maksettu mainos!). Kävimme tunnin aikana oleellisia asioita vuorohiihdosta ja tasatyönnöstä sekä saimme jokainen henkilökohtaista palautetta omasta hiihdosta. Koska keskiviikkona pakkasta oli lähemmäs parikymmentä astetta, pysyimme paljon liikkeessä ja tekniikkaa harjoiteltiin sen kautta. Sain monta hyvää vinkkiä omaan hiihtooni, ja ajattelin jakaa ne teidän kanssanne. Jos vaikka niistä olisi hyötyä muillekin!


Kurssin ohjaaja selittämässä tekniikan saloja

Perinteisen hiihtotavan tekniikkavinkit:
 1. Potku on napakka, jotta pito on parempi. Huomasin myös, että jos potkaisen hieman maata kohden ennen taaksetyöntöä, saan paremman voiman potkuun.
 2. Lantio eteen, aivan kuten juoksussakin!
 3. Potkun aikana kierrä rohkeasti lantiota puolelta toiselle
 4. Suksen palautus eteen tapahtuu ilmassa. Siirrä paino reilusti maassa liukuvan jalan päälle.
 5. Älä nojaa painoa sauvojen päälle, sillä silloin hiihto menee käsipainotteiseksi. Pyri pitämään asento pystyssä ja aavistuksen etukenossa.
Tänään lähdin kokeilemaan uusia oppeja heti aamusta Talin golf-kentän päälle tehdylle ladulle. Latu on luonnonlumesta tehty, melko tasainen baana. Se sopii siis aloittelijalle todella hyvin, kun mäkeä ei juuri tule pieniä nyppylöitä lukuunottamatta. Latu oli ihan hyvässä kunnossa ja olin yllättynyt, että roskaa ei ollut juuri lainkaan. Hyvin pystyi siis hiihtämään ja harjoittelemaan tekniikkaa, varsinkin kun latu on lähes viisi kilometriä pitkä kierrokseltaan, joten vaikka porukkaa riitti, niin siltikään jatkuvasti ketään ei ollut hengittämässä niskaan. Huomasin, että kun keskittyi muutamaan perusasiaan tekniikassa, kuten pystyyn asentoon ja napakkaan potkuun, alkoi hiihto jo sujua kohtalaisesti. Mitenkään en ole nopea hiihtämään, mutta uskon, että kehitystä tapahtuu koko ajan ja suunta on oikea.  Mä haluan todistaa, että tämänkin lajin voi oppia vielä aikuisiällä, aivan kuten suunnistuksenkin.


"Moi! Tältä näyttää kun on hiihtänyt pisimmän lenkin koskaan!"

Hiihdin tänään elämäni pisimmän matkan, 14 kilometriä. Fiilis oli ihan loistava!! Hiihto ei edes tuntunut raskaalta, vaan olisin voinut jatkaakin, jos ei olisi ollut kiire muihin päivän rientoihin. Seuraavalla kerralla voisin hiihtää 20km, jos vain lumi pysyy nyt maassa. Mä oon kyllä innoissani, sillä hiihto on kokonaisvaltaista ja mukavaa puuhaa! Pitopohjasukset ei tee siitä liian välineurheilua, tai sitten en vain tiedä paremmasta, ja hyvä niin. Hiihto tuo mukavaa vaihtelua talven treenailuihin, aivan kuten suunnistus kesällä. Nautin suunnattomasti ulkona liikkumisesta, mutta pelkästään juoksemaan musta ei oikein enää ole, vaan kaipaan vaihtelua. Mikäs sen parempaa vaihtelua, kuin sesongin lajit. Toivottavasti lunta riittää vielä pitkään, jotta saadaan nauttia hiihdosta ennen siirtymistä kesälajeihin! 

Oletko sinä käynyt hiihtämässä tänä talvena? Tai harrastanut jotain muuta talvisesongin lajia? Vai harrastatko uskollisesti samoja lajeja kesät, talvet? Hiihdätkö mieluummin pertsaa vai vapaata? :)

12 kommenttia:

 1. Ajankohtainen aihe itselle, kun tänään kävin hiihtämässä ekaa kertaa sitten lukioiän. 12 vuoden tauko siis tässä takana. :D Melkoista räpiköintiähän se oli, mutta hauskaa! 13,6 km tuli sivakoitua. :)

  Menisin ehdottomasti tonne hiihtokouluun, jos olisin siellä etelässä. Kuulostaa hyödylliseltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, sä oot heti vetänyt pitkän lenkin ;) Jeps, mullakin oli taukoo ala-asteelta siihen kun muutama vuos sitten laitoin serkun sukset ekaa kertaa jalkaan!

   Jep, asiantuntijavinkeissä ei oo koskaan mitään huonoa :)

   Poista
 2. Mä just yritän saada voitelut kuntoon, että kerkeisin hiihtämään ennen plussa-asteita! Vaikka hiihdeltyä onkin tullut aika paljon, niin tekisi kyllä itsellekin niiiiiin hyvää käydä jollain kurssilla hakemassa vähän kehitysehdotuksia. :)

  Vapaa hiihto on mun juttu ja luisteluakin tulee talvella tehtyä! Pertsa on oikeesti paljon vaikeempaa. :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänne tuli jo plussat :( Mun optigripit on parhaimmillaan nyt, joten pitää katsoa josko menis hiihtään tässä parin päivän sisällä. Ens viikolla pakastuu taas, että toivotaan latujen säilyvän :)

   Pitäs ehkä kokeilla luisteluhiihtoa.. mä kun kumminkin oon mm. rullaluistellut nuorempana enemmänkin, niin se tekniikka vois jostakin tulla kun vähän treenais.. :)

   Poista
 3. Hiihto on tosiaan loistava koko kropan laji! Hienoa, että siekin oot löytäny sen:) Ja kyllä se hiihto valitettavasti on välineurheilua, mutta kuhan pertsalla on pitoa ja vapaalla luistoa niin ei sitä tarvi paremmasta tietää. Pari kertaa olen voidelluttanut omat sukseni ammattilaisella ja täytyy sanoa, että onhan se ihan eri maailma sen jälkeen hiihtää:D Ei tarvi kuin tökätä ja maisemat vaihtuu itekseen.
  Täällä ei vieläkään(!) ole oikein kunnon hiihtokelit, pohjattua latuja lähinnä. Jääny siis muutamaan kertaan hiihdot, mutta lauantaille sain jo sentään pari tuntia sivakoitua, ja sen huomaa vieläkin:D Ei pitäs heti innostua...
  -H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tiesin sen olevan välineurheilua, mutta niin kauan kun hiihdän mun optigripeillä, niin en tiedä paremmasta :D Nyt olis niille optimikelit, plussaa on.. :/ Paljon niitä suksia pitää siis oikein voidella, joka kertako?

   Huh, pari tuntia on jo hyvä lenkki :)! Munkin tavoite sit seuraavaksi ;)

   Poista
  2. Toivottavasti sielläkin vielä lumet säilyy, että hiihtokausi jatkuu. Eilen tuli tännekin lunta niin pääsee hiihtämään ilman juurakoiden varomista metsässäkin:)

   Öööh, mulla on vaan vapaan sukset ja vetäsen niihin pikaluistoa - jos jaksan. Huono oon itekin voitelee ku ei oo kunnon tilaa missä tehdä. Parashan se olisi joka kerta varmaan voidella?:D
   Kyllähän sä kaks tuntia pistelet tuolla innostuksella, kun lähet vaan johonkin missä on enempi ku kahden kilometrin lenkki hiihdettävänä:)
   -H

   Poista
  3. Ei täällä oikein lumia enää ole. :/ Tykkilumiladut on, mutta ne ei ihan kovasti nyt innosta. Varsinkin kun kuulin että nekin on aika huonossa kunnossa.

   Toivoisin kovasti hiihtäväni vielä kaksi tuntia tänä talvena :)!

   Poista
  4. Kyllä tuo talvi hankalalta näyttää etelässä. Pari viikkoa sit oli niin talvista ja eilen ruohikko vihersi. Tänään oli kyllä sit taas valkeaa niin jospa vielä latua saisit parin tunnin lenkin verran suksien alle:)
   -H

   Poista
  5. Toivotaan ;) Täällä vaihtelee keli koko ajan!! Mutta katsotaan täytyykö lähteä pohjoisemmaks hiihtoenkkoja tavoittelemaan :)

   Poista
 4. Hei haha, mä olen huomenna menossa tuonne Paloheinään juurikin samaiselle kurssille. Mä oon viimeksi hiihtänyt siis peruskoulussa, ja siitähän on vierähtänyt siis ikuisuus. Mulla ei ole edes omia suksia, vaan vuokraan ne sieltä paikan päältä. Testaan tällä tavalla olisiko hiihto tälleen aikuisiällä mun juttu, kun näemmä ala-asteen pakkohiihtotraumat ei enää suuremmpi vaivaa :)

  -Janina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikää, hauska sattuma :) Toivottavasti on antoisa kurssi sullekin! On tosi hyvä testata tuollaisessa tilaisuudessa, onko lajista itselleen enemmän ennen kuin suuntaa kauppaan suuna päänä ostamaan kalliita vermeitä :)

   Kerrohan, mitä tykkäsit :)

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)