tiistai 12. toukokuuta 2015

Kohti ensimmäistä polkujuoksutapahtumaa - Mitä pitää ottaa huomioon? (+ Blogin yhteislenkki)

Nyt on polkujuoksubuumi! Ja triathlonbuumi! huh, minä taidan harrastaa melkoisia buumilajeja. Buumeissa ei ole mitään vikaa mielestäni, vaan pääasia on, että kansa saadaan liikkeelle ja sitä kautta terveyttä koholle. Minulle ei henkilökohtaisesti ole väliä, onko harrastamani lajit buumissa vai ei, sillä pääasia on, että itse nautin kyseisestä touhusta. Lisäksi buumithan ruokkivat tapahtumajärjestäjiä, ja valinnanvaraa sekä meininkiä on yleensä enemmän, mitä suositumpi laji on kyseessä!


Osallistuin viime vuonna niin ensimmäiseen polkujuoksutapahtumaani kuin ensimmäiseen triathlon-kisaan, joten ajattelin listata molemmista lajeista muutamia hyväksi havaittuja vinkkejä, joita varsinkin ensikertalaisten tulisi ottaa huomoon. Tässä ekassa osassa paneudun polkujuoksutapahtumiin, sillä varmasti monet ottavat ekaa kertaa osaa lajiin jo torstaina Bodom trail -tapahtumassa, jossa voi juosta joko 12 km tai 21km matkan. Kumpaankin matkaan tulee menemään selvästi enemmän aikaa, kuin vastaavaan matkaan kadulla, sillä Pirttimäen maasto on teknistä eli polut ovat pieniä ja juurakkoisia ja lisäksi reitille on saatu isohkoja nousujakin. Tätä ei kannata kuitenkaan pelätä, vaan lähteä avoimin mielin kohti seikkailua!

Huomioi ennen polkujuoksukisaa

 • Suosittelen lenkkeilemään ainakin muutaman kerran poluilla ennen tapahtumaa. Poikkea lempireiteiltä metsän puolelle ja eksymisvaarassa juokse vaikka samaa polkua edes takas! Helsingin ja Espoon keskuspuistoissa on esimerkiksi todella paljon polkuja, joita voi mennä ristiin rastiin.
 • Valitse kengät, joissa on eniten kuviota ja jotka eivät ole ne kaikkein kömpelöimmät tai tuetuimmat Asicsen lenkkarit. Nykyisin on paljon myös maastojuoksuun suunniteltuja kenkiä, joten niiden hankkiminen on paikallaan, jos vähänkin enemmän innostut polkujuoksusta.
 • Valitse vaatteet, jotka saavat likaantua. Metsässä tuskin selviää kuivin jaloin, ja mutaakin voi olla paikoitellen! 
 • Ota oma juoma-astia mukaan, jos näin on vaadittu. Ainakin Bodom traililla juomapisteistä saa vain muistaakseni saaveista vettä tai urheilujuomaa omaan astiaan. Polkujuoksuissa on muutoinkin tapana, että juoksija kantaa omat energiat ja nesteet mukana. Pullo tai muki on sopiva lyhyelle matkalle, mutta jo puolikkaalle suosittelen juomavyötä tai -reppua
 • Jos sinulla on reppu mukana, on sinne hyvä lisätä vaihtopaita ja ensiapuvälineitä haaverin sattuessa. Metsässä tulee helposti kylmä hien kuivuessa, joten silloin olisi tärkeää saada kuivaa ja lämmintä päälle.
 • Kuten katujuoksussakin, suosittelen testaamaan käytettävät varusteet ennen tapahtumaa. Varsinkin reppu voi olla sellainen, joka hiertää täydessä varustuksessa.

Muista kisassa

 • Etene rauhassa ja muista, että poluilla VOI kävelläkin! Mitä pidempi matka on, sitä parempi on ylämäkiä kävellä ylös. 
 • Vaikka poluilla mennään letkana, jätä vähän väliä edellä olevaan, jotta pystyt reagoimaan tapahtumiin edessäsi hyvin ja näet paremmin, mihin askel kannattaa laittaa
 • Nautiskele luonnosta ja muiden juoksijoiden seurasta. Ime muista energiaa omaan askeleesi! Tunnelma polkujuoksutapahtumissa on ainutkertainen!
 • Nauti energiaa enemmän kuin asfalttikisassa. Muista myös juoda matkalla. Ylös-alas-kapuaminen kuluttaa enemmän energiaa, kuin tasajuoksu. 
 • Anna takaa tuleville tilaa, jos he pyytävät pääsemään ohitse. Poluilla on vaikea ohittaa, joten muista itsekin pyytää selvästi tilaa, jos haluat tehdä ohituksia. Toki aina voi ohittaa penkan kautta, mutta se on melko raskasta.
 • Tapahtumissa ei tarvitse osata suunnistaa, vaan reitti on yleensä hyvin merkitty luontoon. Seuraa tarkasti polkuja ja haarautumiskohdissa järjestäjien merkkejä.

Polkujuoksutapahtumat eivät ole sen ihmeellisempiä sinällään, kuin katujuoksutapahtumatkaan! Kun matkaan lähtee avoimin mielin, pärjää jo pitkälle. Väitän, että polkujuoksutapahtumissa on tunnelma korkeammalla kilpailijoiden keskuudessa ja kannustusta todellakin saa kaikilta. En unohda ikinä Vaarojen maratonilla sitä, kun ultrasarjan voittaja Antti Lepistö ohitti minut noin 7-8 kilsaa ennen maalia ja hän upeasti kannusti minua ja muita 43 kilsan sarjalaisia, vaikka hänellä itsellään oli takana kaksi kierrosta juoksua ja tulossa oli suvereeni rataennätys 86 kilometrin sarjassa! Tuo kohtaaminen kertonee jotain lajista - todellakin kaikkia kannustetaan ja ketään ei jätetä yksin metsään!


Kannustan kaikkia rohkeasti mukaan polkujuoksutapahtumiin, joita on nykyisin todella paljon tarjolla Suomessa. Vaikka polkujuoksulle on usein tyypillistä pitkätkin reitit, myös lyhyitä ja alottelijaystävällisiä tapahtumia riittää onneksi tarpeeksi. Kaikki mukaan siis!

Ja haluan myös kutsua teidät kaikki lukijani mukaan seuraavalle blogini yhteislenkille! Järjestin talven aikana polkukimppalenkkejä jonkun verran ja nyt on taas aika pitää seuraava. Tällä kertaa juoksemme arki-iltana ja kehä3:n sisäpuolella... Tervetuloa siis Leppävaaraan polkulenkille ensi viikon keskiviikkona 20.5 klo 17.30 alkaen. Tarkka osoite on Lukion parkkipaikka, Veräjäpellonkatu 10. Tarkoituksena juosta noin 75-90 minuutin leppoinen lenkki Leppävaaran ja Uusmäen poluilla. Kaikki mukaan! Ilmoitathan tulostasi minulle sähköpostilla (hanna.taimen(a)gmail.com), jotta voin ilmoitella mahdollisista muutoksista sinulle.

Onko joku ollut jo polkujuoksutapahtumassa tai menossa tänä vuonna ensimmäiseen? Tuleeko joku muukin ylihuomenna Bodom Trailille?Tai vielä parempi, ketkä on tulossa yhteislenkille? :)

8 kommenttia:

 1. Jee, loistavat aiheet! Odottelen kovasti triathlon vinkkejä. Ensimmäinen kuntotriathlon edessä 6.6 Vantaalla :)

  Polkujuoksukin kiinnostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, että odottelet triathlon-postausta! Se on tulossa viimeistään ensi viikolla! Mäkin suuntaan Vantaalle, toista kertaa triathlonille ja toista kertaa perusmatkalle, jännää ;)

   Poista
 2. Hieno postaus! Edessä ensimmäinen polkujuoksukisa viikon päästä lauantaina Raisiossa, kymppi juostaan :) Tässä oli tosi paljon hyödyllisiä vinkkejä, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva että tykkäsit! :) Oi vitsit, Raisiossa on varmasti tosi kiva trail running -tapahtuma, jee! Nautihan :)

   Poista
 3. Hyviä vinkkejä! Oli mukava lueskella myös siitä miten olet palautunut rogainingista kun se oli selvästi ultrapitkä suoritus. Hyviä kisoja Bodomilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että oli hyviä vinkkejä. :) Juu, olihan se aika ultrapitkä, enkä kyllä oo ihan täysin varma, miten oon palautunut. Huomenna Bodomilla se nähdään ;) Kiiitti!

   Poista
 4. Täällä mietiskellään, ottaisiko juomarepun huomenna 12 km matkalle. Hankalaa arvioida, onko siitä tuon mittaisella matkalla enemmän haittaa vai hyötyä. Tykkään juoda pienissä erissä, mutta toisaalta reppu tuo hieman lisää painoa.

  Ensi viikolla en pääse mukaan yhteislenkille, mutta myöhemmin olen kyllä kiinnostunut lähtemään mukaan, varsinkin jos lenkki on viikonloppuna. Minkälainen keskivauhti yhteislenkeillä on yleensä ollut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, mulla taas on kenkäpohdiskelu käynnissä :D Noo, sanoisin että ota ihmeessä juomareppu, jos se ei vaan häiritse liikaa.. tosin menin itse viime vuonna ilman reppua (en omistanut). Tänä vuonna meen 21km, ja aion laittaa repun. :)

   No juuu, varmasti pidän taas lenkkejä jatkossakin, joten tervetuloa mukaan! Vauhti on ollut maltillinen (n. 10km/1,5h) noilla yhteislenkeillä. Riippuu toki maastosta, jossa ollaan. :)

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)