perjantai 15. toukokuuta 2015

Bodom trail 2015


Ihanaa! Hurjaa! Tunnelmallista! Rankkaa, mutta kivaa! Siinä ajatuksia eiliseltä Bodom traililta. Eilen oli todellista ueheilujuhlan tuntua, kun lähes 1000 polkujuoksijaa kokoontuivat kannustajineen Espooseen Pirttimäen ulkoilualueelle. Bodom trail on tätä nykyä siis Suomen suurin polkujuoksutapahtuma, ja paikat kisaan myytiin loppuun jo kevättalvella. Polkujuoksu eli trailrunning elää todellista kulta-aikaa siis, ja vaikka laji kuinka olisi ollut suunnistajien tai hiihtäjien treenimuotona vuosia jo, niin valtaväelle kyseessä on kohtuullisen uusi laji. En minäkään olisi keksinyt lähteä poluille juoksemaan ilman hypetystä Vaarojen maratonista ja sitä kautta ilmoittautumisesta mukaan. Suunnistuksen ollessa kuvioissa on oikeastaan aika luonnollista mennä välillä juoksemaan metsään. Onneksi tätä nykyä polkujuoksutapahtumia on tullut paljon tarjolle, kun kysyntääkin on ollut, ja sitä kautta laji on tullut tutuksi monille kuntoilijoille. Polkujuoksu on toki rankempaa lihaksille kuin tasaisella juoksu, mutta muutoin se on kropalle vähemmän kuormittavaa. Olipa siis ilo nähdä taas niin paljon juoksijoita eilen Pirttimäessä - ja moni oli polkujuoksussa mukana ekaa kertaa!

 Bodom trailin tunnelma ei pettänyt taaskaan. Kaikki olivat iloisia ja hymyilivät ja maaliin saapui koko ajan itsensä voittajia, sillä sen verran raskas reitti oli kyseessä. Minä itse lähdin hieman epävarmana liikkeelle, koska Salpaus-rogainingista ja niistä yli 50 taivalletusta kilsasta oli vasta reilu 1,5 viikkoa aikaa, enkä tiennyt, oliko kroppa palautunut kunnolla. No, tiesin kuitenkin pystyväni juoksemaan maaliin, sillä sen verran varma olin kunnostani. Tarkoituksena oli juosta siis vähintäänkin hyvä puolikkaan mittainen treenilenkki. Startattiin Kimmon kanssa yhdessä juoksuun kolmannesta lähtöryhmästä. Tosin oltiin päätetty, että yhdessä ei tarvitse juosta. Ensimmäinen kilometri oli leveää kuntorataa pitkin, jossa on tarkoituksena saada letka mahdollisimman väljäksi ennen poluille menoa. Poluilla on vaikeaa ohittaa, joten tämä käytäntö on hyvä. Tänä vuonna lähtöryhmiä oli viisi (n. 200 henkilöä/ryhmä), joten mielestäni reitillä oli heti alussa jo enemmän tilaa kuin viime vuonna. Sainkin oman paikkani hyvin ja tasaisesti tuli tilaisuuksia joko ohittaa muita tai tulla ohitetuksi. Tosin välillä, jos edessä menee vain hieman itseään hitaampi juoksija, tyytyy helposti jäämään taakse juoksemaan, koska ohittaminen on sen verran työläämpää kuin kaduilla. Mielestäni silti tilaa oli sopivasti ja vain vaikeimmissa paikoissa eli ojan ylityksissä, veden alle menneillä pitkospuilla tai jyrkissä kiipeämiskohdissa porukka kasaantui yhteen ja tuli odottelua.


Vedän letkaa. Kuva: Petteri Rantanen

 Juoksin hyvää tahtia ensimmäisen kierroksen, hieman reippaammin mitä normaalisti juoksen poluilla. Totta puhuakseni en ole juuri vauhtikestävyystreeniä polkujuoksuna tehnyt, mitä nyt välillä suunnistuksen kulkiessa tulee spurttailtua kartta kädessä metsässä. Oli silti kivaa juosta ja jalat toimi hyvin. Tosin energiaa olisi voinut ottaa vähän enemmän jo ensimmäisen kierroksen aikana, sillä huomasin jossain välissä, että olo alkoi olla aika heikko. Nestettä join kyllä hyvin koko ajan juomareppuni säiliöstä. Ensimmäinen kierros oli itselle melko tuttu ja se oli pääosin hyvässä kunnossa. Toki kengät kastuivat kyllä, sillä edeltävinä päivinä vettä oli tullut kunnolla ja tietyt kohdat reitistä olivat märkiä. Kisapäivänä keli oli lähes täydellinen: puolipilvinen +10. Tuultakaan ei huomannut metsässä laisinkaan! Otin ensimmäisen, 12 km pitkän kivet ja kannot -nimisen, kierroksen jälkeen geelin ja suuntasin toiselle kierrokselle. Heikotuskin kaikkosi energian myötä.

 Kun pääsimme taas poluille, reittiä opastamassa ollut talkoolainen huikkasi "Tervetuloa Ummet ja lammet kierrokselle!". 9 km mittainen kierros alkoi nimittäin heti suurella upottavalla suo-osuudella. Ja sitä oli luvassa toisella kierroksella paljon. Myös mäkiä riitti aika paljon, ja suurempi osa 500 nousumetristä on kyllä jälkimmäisellä puoliskolla. Raskainta toisella kierroksella oli silti lukuisat mutavellit ja suon ylitykset. Välillä jalka upposi puoleen sääreen mutaan, joten eteneminen oli raskasta. Onneksi mulla oli jalassa Sarvan nastarit, jotka tyhjenevät vedestä nopeasti. Oli toisellakin kierroksella hyväkulkuista juostavaa polkua paljon, ettei vauhti ihan kävelyksi sentään mennyt. Loppureitistä oli isot alamäet ja laskettelut kohti Pirttimäen maalialuetta, mutta omat jalkani alkoivat olla jo niin väsyneet, etten meinannut luottaa niihin enää alamäissä, jotka kuitenkin ovat jonkunmoisen polkujuoksukokemuksen jälkeen sekä rämäpäisyyteni johdosta omia vahvuuksiani poluilla. Lopussa jouduin kuitenkin vähän käsijarruilla tulla alas. Jalat eivät tainneet ihan olla palautuneet rogainingista, sillä yleensä ne eivät noin paljon väsy metsälenkeillä. Mutta ihan kunnialla rullailin maaliin, fiilis oli ainakin katossa! On aina huippua juosta maalisuoralla! Maalissa kellot pysähtyivät aikaan 2.45, johon olen kyllä tyytyväinen :) Naisten sarjassa vain neljä parasta juoksi alle kahden tunnin ajan... se kertonee jotain reitin rankkuudesta!


Fiilis maalissa!

Tapahtuma oli jälleen kerran onnistunut! Järjestelyt näinkin isossa tapahtumassa onnistuivat erinomaisesti, ja tänä vuonna jonoa ei ollut oikein missään. Pirttimäki on hyvä paikka järjestää tapahtumia, ja heidän lounaaksi tarjoama lohikeitto oli maukasta kisan jälkeen. Erityisen hyvä meininki oli ensimmäisellä juomapisteellä, jonka järjesti polkujuoksuseura Samba Running. Heillä oli kunnon kannustusjoukot paikalla ja metelin kuuli jo kauas! Myös polkujuoksukisoista tuttu meininki "ketään ei jätetä metsään" tuli taas tutuksi, kun lensin taas rähmälleni! Heti oli takaa tuleva juoksija kysymässä etten vain satuttanut itseäni. Kyllä tuli niin hyvä mieli. Ja ei, en onneksi satuttanut itseäni ja tällä kertaa kompastuin vain omiin jalkoihini! Kömpelö, mikä kömpelö!! Kaikin puolin Bodom trailista jäi taas tosi hyvät fiilikset, ja ensi vuonna olen taas taatusti mukana!! Olethan sinäkin? ;)

Oliko joku muu Bodom traililla? Mitä tykkäsitte? Haluaisitteko ensi vuonna tulla mukaan? Oletko ollut jossain polkujuoksutapahtumassa?

Moni tuttu juoksee huomenna Helsinki City Runilla! Paljon tsemppiä teille kaikille! Mun neljän vuoden putki katkeaa tähän, mutta ei haittaa - alkakoot uusi Bodom trail -putki ;)

Ps. Sporttaillaan on nyt Facebookissa! Käy tykkäämässä ;)

32 kommenttia:

 1. Hienosti meni ja kova mimmi kun pystyit noin nopeesti rogan jälkeen taas hyvään suoritukseen! Kiitos tsempeistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Tanja! :) Meni kyllä kivasti, ja oli ihanaa juosta! <3

   Poista
 2. Hienoa Hanna, upea suoritus!! Kuulostaa tosi rankalta tuo jälkimmäinen lenkki, onneksi juoksin vaan ekan lenkin. Ajattelin osallistua tapahtumaan myös ensi vuonna... aivan huippu tunnelma! Ja niin hyväntuulista juoksuseuraa oli metsässä. :)
  Innostuin taas niin paljon että mietin tässä mihinhän polkujuoksutapahtumaan lähtisi seuraavaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olihan se toinen kierros melko rankka, mutta 9 km on kuitenkin suht lyhyt, niin kyllähän se siinä meni :) Todellakin ensi vuonna taas mukana! Niin ihanaa kun näin lähellä pääsee noin upeisiin tapahtumiin juoksemaan! Polkujuoksussa varsinkin hyväntuuliset juoksuseuralaiset on plussaa!

   Whiii, no keksitkö jo mihin voisit ottaa osaa? Niitä on aika paljon tarjolla :)

   Poista
  2. Suunnittelin tuota Vierumäki Trailin 15k, mutten vielä ilmoittautunut. Täytyy vielä selvittää miten kyytikuviot sinne järjestyisi. :) Ja syksyksikin vois sopia kalenteriin joku tapahtuma, esim. Sipoonkorpi tms. Oon ihan hurahtanut tähän lajiin. Ja hei, keskiviikkona nähdään!

   Poista
  3. Hei, Vierumäen 15k vois olla kiva! :) Tiina on menossa sinne juoksemaan maran! Itse ajattelin ottaa sen viikonlopun ihan treenaten varmaan... tulee niin paljon muuten tapahtumia. :)

   Ihanaa kun oo hurahtanut lajiin!! Niin mäkin xD Huomenna päästään fiilistelemään!! Mäkin oon miettinyt Sipoonkorpi trailia tai Nouxtremeä. :)

   Poista
 3. Hienosti juostu! Onnea! Kiva, että ehdittiin nähdä pikaisesti, mutta harmi, ettei nähty enää sun maaliintulon jälkeen! Hienoa, että sulle jäi positiivinen kuva tapahtumasta ja järjestelyistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi :) Oli kyllä kiva nähdä! Kiitos tsempeistä!! Teette hyvää työtä tapahtuman eteen! Järjestelyt pelasivat tosi hyvin! Meidän pitää treffailla taas, eikö ;)

   Poista
  2. No kylläkyllä! Kesällä järkätään jotain! :)

   Poista
  3. No niimpä, pitää aloittaa suunnittelu :)

   Poista
 4. Onnittelut hienosta suorituksesta! Tosi kivasti kirjoitettu postaus taas. Oletko ollut tyytyväinen juomareppuussi? Olisko sulla antaa vinkkiä sellaisen hankintaan? Mun pitäisi sellainen hankkia nyt Vaaroja varten johon mahtuisi vähän reilummin evästä ja ehkä jotain pientä vaatettakin. Kaupassa moni tuntuu hyvältä selässä mutta tunne voi olla ihan toinen kun alkaa kilometrejä olla takana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ami :) Kiva että postauskin miellytti! Mä oon ollut tosi tyytyväinen reppuuni kyllä. :) Voisin kirjoitella oman postauksenkin siitä, mutta vinkkinä ainakin sellainen, että lantiovyön olisi syytä olla leveä tai sitten repun olla liivimäinen kuten omani. Salomonin s-labs on takuulla hyvä, mutta muillakin valmistajilla on hyviä reppuja. Mä kirjoitan pidempää postausta tosta repusta :D

   Poista
 5. Vau! Taas upee juoksu takana Hanna. :) Mä oon melkein koko kesän Savossa ja siellä aion kyllä nauttipolkujuoksusta. Katsotaan tän päivän jälkeen, mikä fiilis jää tapahtumista. :') Uskallanko lähteä toistekin jonnekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura! :) Kannattaa ehdottomasti kokeilla polkujuoksua, sillä se on paljon siistimpää kuin katujuoksu :D Metsä on kuin aikuisten esterata xD Uskallat varmasti mukaan, sen verran hyvin meni eilen HCR ;)

   Poista
 6. Vau! Kuulostaa todella rankalta reitiltä ja oot kyllä juossut kovan ajan! Siis puolikas maastossa tuommoiseen aikaan, huh! Oot Hanna ihan huikea kestävyysmimmi ❤ Taatusti olet saanut taas niin huikeita muistoja ja elämyksiä, että :) Kivaa kun kisakausi on startattu, niin pääsee fiilistelemään itsekin tunnelmia blogien kautta!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rankkahan toi reitti oli, ja oon kyllä tyytyväinen :) Olishan siitä voinut tuoreemmilla jaloilla muutamia minuutteja ottaa pois, mutta nyt meni näin ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin ;) Mä rakastan elämysliikuntaa, ja voi vitsit mihin sitä tänään tuli ilmoitettua ittensä mukaan... siitä myöhemmin ;) On tää melkoista :D

   Poista
  2. Hihhih, nyt kyllä heräs uteliaisuus!! Minneminne oot menossa seikkailemaan? :D

   Poista
  3. Nooo, voin paljastaa... lähden taas seikkailutapahtumaan, mutta tällä kertaa tiimikaverina on tuo oma toinen puolisko ;) Huisiii!

   Poista
 7. Hihiih kuulostaapa mahtavalta! Tässä alkaa nousta polkujuoksuinto entisestään.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, I love trailrunning #runningismytherapy ja silleen.... <3!!! LÖÖV!

   Poista
 8. Kuulostaa tosi upeelta kisalta! Pitää kyl itekin joskus ottaa osaa polkujuoksutapahtumaan :) Onnittelut hienosta juoksusta :) Kiva raportti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katju :) Bodom trail on tosi huippu tapahtuma! :) Ota ihmeessä osaa polkujuoksutapahtumaan, niitä alkaa olla jo lähes joka viikonlopulle.. http://www.trailrunning.fi/2015-2/ ;)

   Poista
 9. Vau, tosi hyvän ajan kyllä juoksit, onnittelut siitä :) Sen mitä nyt siellä itse kävellen koirien kanssa osuin samoille kohdille kuin te juoksijat, niin voin kuvitella, että reitti oli melkoisen rankka. Mutta ah, oli niin hyvä sää ja Nuuksio on todella kaunis paikk.

  Mä itse rakastan metsäilyä ja metsässä olemista yli kaiken, mutta mä en vain saa polkujuoksusta samanlaista hurmosta irti kuin mitä niin monet siitä tuntuvat saavan. Mä tossa mietinkin just eilen, kun kävin ensin koirien kanssa parin tunnin metsälenkillä (kävellen) ja sen jälkeen iltasella kävin polkujuoksemassa, että voisikohan se johtua siitä, että mä vietän niin paljon aikaa muutenkin metsässä? Mä käyn lähes päivittäin koirien kanssa 1-2h metsäkävelyillä ja viikonloppuisin pidemmillä metsävaelluksilla koirien kanssa... Varmaan asia olisi eri, jos mulla ei olisi noita hurttia, mene ja tiedä, mutta kyllä se silti kivaa vaihtelua tuo hiekkatie-lenkkeihin :)

  -Jansu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jansu :) Juu, onhan se paikoin raskas ja vaikeakulkuinen, muttei mahdoton. Sää oli tosiaan ihana, vaikka aluksi näytti pelottavan sateiselta ;)

   Hyvää pohdintaa! Voi olla tosiaan, että sä olet niin paljon jo metsässä, että sitten ne samat asiat mitkä mulle on tärkeitä polkujuoksussa, ei oo sulle niinkään, koska koet metsän lumon muutenkin. Mä en käy hirveän usein metsässä, koska toi lähimetsä ei oo niin ihmeellinen, ja välillä tulee tosin käytyä patikoimassa. :)

   Poista
 10. Yritin eilen kommentoida muutamaankin otteeseen, mutta ei hyväksyny mun kommentteja. Vaan tässä lyhyesti, jos vielä muistan sanottavani:
  Nopeesti oot lähteny taas kisailee rogainingin jälkeen! Ei varmasti ollu vielä täysin palautunut, mutta eipä näyttänyt menoa haittaavan:) Ja mikäs siinä jos meno maittaa tuota tahtia!
  Itellä oli vuorossa se juoksun osakilpailu, kympin rykäisy. Täytyy ihmetellä niitä, jotka lähti maratonille matkaa. Hölömöö hommaa, kun selviää yhdellä kierroksella!;) Kerkesin jo siihenkin tylsistyä. Ei oo tuo normijuoksu mua varten, mutta tulipahan tehtyä vauhtikestävyysharjoitus ja näki mikä on kympin aika:D Kyllä se maastossa juoksu on mielekkäämpää vaan eihän siitä pääse mihinkään, että suunnistusta sen olla pitää;)
  -H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi höh, kun on ollut kommentointi noin hankalaa. :/ Onneksi jaksoit kirjoittaa uudelleen!! :)
   Nopeasti lähdin, mutta Bodom ei ollutkaan itselle mikään "tärkeä" kisa, vaan kävin vaan fiilistelemässä siellä. :) Tapahtumissa on kyllä sitä fiilistä, joka saa itsensä aina mukaan :)

   Heeei, miten meni kymppi? :) hahaha, normijuoksu voi kyllä olla aika tylsääkin, jos ei saa flow'ta päälle. Juoksussa on kyse vähän eri asioista, kuin suunnistuksessa... mutta oon samaa mieltä, suunnistus on ihanaa <3!

   Poista
  2. Se on totta. Jos menee fiilistelemään eikä suorittamaan, niin varmasti onnistuu vähän raskaammallakin jalalla:) Eikä aina tarvitsekaan testata omia rajojaan.
   No, kympin juoksin:D Ja pahalta tuntui viimeset sadat metrit. Aika oli reipas 45 minuuttia, mutta kun tavoite oli 47-48 niin voihan tuohon olla tyytyväinen:) Etenkään kun en mikään juoksuintoilija ole. 45 minuuttia ois ollu kiva "haamuraja" kyllä, mutta ei ollut kyllä edes mielessä ennen lähtöä, että siihen pääsis.
   Ps. Täälläkin tuli eilen semmonen 5 minuutin etsiskelypummi kuntorasteilla. Tuli taas nöyryyttä, että kannattaa joskus ainakin ottaa rauhallisemmin, jos ei ihan varma oo siitä, missä etenee. Vaan onneks me ei lannistuta!:D

   Poista
  3. Vaaau, 45 minuuttia on tooosi kova tulos mun mielestäni - olkoonkin että olet mies ;)! Onnittelut!! Mä yritän päästä joskus alle 50 minuuttia, mutta menee sitten kun aika on kypsä ;) En osaa juosta TÄYSIN verenmaku suussa :D

   Hei, mulla tuli yhellä rastilla 10 minuutin pummi, vaikka olin koko ajan rastin vieressä... aurinko häikäisi ja rasti oli puskassa, siinä mun selitys.. olin 7km:n radalla, ja kun olin joka välillä jäänyt kivasti, niin en enää jaksanut lähteä hakemaan viimeisiä neljää rastia... mut mä en lannistu :D! Ens kerralla paremmin :)

   Poista
  4. Kiitos! Ja onhan se siihen nähden, etten itseäni miellä juoksijaksi:D Suunnistuksen takia mä kuitenkin juoksen niin pitää kompensoida se juoksuvauhdin puute suunnistustaidon harjoittamisella;)
   Kyllä sä pääset varmasti 50 minuutin alle! Vaikka sitten vähän verenmaku suussa, onhan se kiva rääkätä itseään jossain kisassa:)
   Tuo aurinko voi joskus häikästä pahasti! Itellä aivan samanlainen kokemus, käy siis selitykseksi:D Ja ens kerralla menee paremmin, viimeistään Paimiossa!

   Poista
  5. Suunnistus kyllä takulla lisää juoksukuntoakin, varsinkin jos karttaa osaa lukea sen verta, että pystyy pysymään liikkeessä. :D Mulla on molemmissa selkeästi petrattavaa - enemmän suunnistustaidoissa tällä hetkellä. ;) Mut kyllä ne sieltä, onneksi suunnistusta voi harrastaa monella tasolla.

   Kiitos tsempeistä, täytyypi kokeilla sitä kymppiä taas joku kerta ;)! Ja juuuu, kyllähän toi suunnistus on jo nyt todella paljon kehittynyt, joten innolla odotan Paimiota. :)

   Poista
 11. Huippu juoksu, olet kyllä kovassa kunnossa, kun juoksit noin hyvän ajan noin lyhyellä palautumisella! Itse juoksin 12 km, kun kyseessä oli ensimmäinen polkujuoksukisa ja tämän vuoden "päätapahtuma" Tukholman maraton vain parin viikon päässä. Hui! Mutta on kyllä päästävä syksyllä viimeistään toiseenkin polkukisaan. Bongasin sinut pariinkin kertaan Pirttimäessä, mutta ei sitten riittänyt rohkeus tulla nykimään hihasta. Olisi kiva päästä mukaan polkulenkeille joskus, mutta aikataulut ovat menneet harmillisen ristiin töiden kanssa ja tällä viikolla ei viitsi hieman tapaturma-alittiina tuon Tukholman takia ottaa ylimääräisiä "vammariskejä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon :)! Voi, 12km on hyvä juttu, juoksin itsekin sen viime vuonna! Eikä, olisit tullut moikkaamaan! Pari kertaa blogin lukija on ilmoittautunut, ja se on aina yhtä hauskaa! Ymmärrän, ettet halua riskeerata ennen Tukholman maratonia poluilla! Sehän on ihan pian jo!! Tsemppiä maratonille!! Tukholmassa on ihana juosta ;)

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)