sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Go Kaisa!

"Suuri pettymys! Kaisa Mäkäräinen epäonnistui pahasti" uutisoi Yle lauantaina. "Mäkäräisen kisasta karmea katastrofi" puolestaan Iltalehti. Ampumahiihdon MM-kilpailut Kontiolahdella ei alkanut siten, miten suomalaiset odottivat. Hetkinen, odottivat... odotimmeko liikaa? Olemmeko laittaneet liikaa odotuksia Kaisa Mäkäräisen harteille näin MM-kotikisojen alla? Voiko urheilijan paineet nosta liian suuriksi yleisön odotuksesta?

Kaisa Mäkäräinen on yksi omia ehdottomia lemppariurheilijoita. Kaisa on esikuva, upea kilpailija. Lisäksi hän on äärimmäisen valovoimainen persoona mediassa ja sympaattinen nainen. Kaisalle, jos jollekin, soisin menestystä. Pettymys viime vuoden olympialaisten jälkeen oli valtaisa hänen epäonnistuttuaan kilpailuissa niin, että odotettu mitali jäi haaveeksi. Hän kuitenkin voitti Maailman cupin kokonaiskilpailun samana vuonna. Nyt jos koskaan, kotikisoissa, Kaisalle todella toivoisi menestystä! En toivo sitä yleisön vuoksi, vaan siksi, että hän mielestäni ansaitsee sen. Mua sapettaa se, että me yleisönä odotamme joltain urheilijalta jotain tiettyä saavutusta, ja jos sitä ei ole tule, olemme todella pettyneitä. Eikö meidän pitäisi vain toivoa kovasti, kannustaa ja iloita, jos sitä menestystä tulee, mutta ei missään tapauksessa aiheuttaa urheilijalle syyllisyyden tunnetta siitä, että hän olisi pettänyt katsojen odotukset?!


Kuva: hs.fi

Ampumahiihto on erityisen herkkä ja raaka laji. Ei auta, että olet kovassa kunnossa ja hiihdät nopeiten, vaan työskentely amupapaikalla on oltava varmaa ja nopeaa. En voi kuvitellakaan, kuinka vaikeaa on tulla täydestä hiihdosta korkeilla sykkeillä tekemään aivan toisenlainen suoritus, eli ammunta, joka vaatii kovaa keskittymistä. Sykkeen on palauduttava todella nopeasti. Ammunnassa täytyy lisäksi saada keskittyminen täyteen kuntoon. Yksikin virheammunta voi pilata koko suorituksen. Arvostan suuresti kaikkia urheilijoita, mutta etenkin heitä, joiden laji yhdistää niin fyysisen kuin psyykkisenkin kunnon. Itsekin olen innostunut suunnistuksesta, jossa suoritukseen vaikuttaa juoksun lisäksi kartanlukutaito. Huippusuunnistajien on tehtävä todella nopeasti päätöksiä reitinvalinnassa ja keskittyä täysillä karttaan. Keskittyminen ei saa hetkeksikään herpaantua. Vähintään tällaisissa lajeissa henkinen valmius on puolisuoritusta. 

Mä pidänkin peukkuja Kaisan puolesta ensi viikon kisalähdöissä! Olen iloinen, että Kaisa onnistui tänään todella hienosti takaa-ajossa, vaikka lähtökohta ei ollut paras mahdollinen. Kaisa nousi upeasti 35. sijalta 12. sijalle! Ollaan positiivisia, kannustetaan ja ollaan urheiljan takana myös silloin, kun menestystä ei tule, eikö? #GoKaisa !!

Kuka on sun suosikkiurheilija? Esikuvasi? Mitä vaaditaan huippu-urheilijalta, että hän nousee suosikiksi? Oletko seurannut ampumahiihdon MM-kisoja?

Ps. Viikonloppu meni nopeasti elokuvien ja ystävien seurassa. Tänään kävin myös GoExpo-messuilla piipahtamassa. Messujen tarjonta ei taaskaan ollut super suuri, mutta tein silti yhden isomman ostoksen Suunnistajakaupalla. Ostin uuden kompassin, jee! Miten teidän viikonloppu meni? Kävittekö messuilla?

12 kommenttia:

 1. Ampumahiihto on imun han lempparilaji! Se on niin karmivan jännittävä. :D Oon ihan samaa mieltä sun kanssa tuosta urheilijan piilopaineiden asettamisesta ja siitä, miten pitäisi juurikin vain kannustaa ja toivoa parasta. Jos menestystä ei tule, niin pitäisi tsempata vieläkin enemmän. :) Sehän on jo itsessään ihan uskomatonta, että joku aina raivaa tiensä maailman kärkijoukkoon!

  Samahan se on aina esimerkiksi Minna Kaupinkin suhteen. Yhden harteille asetetaan järkyttävä odotukset, mikä on ihan epäreilua.

  Täällä viikonloppu suijui leppoisasti lenkkeillen, saunoen, hyvää ruokaa syöden ja kotona sarjoja tuojotellen. Nyt taas akut ladattuina kohti uutta viikkoa! Leppoisaa sunnuntaita Hanna! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, amumahiihto on superjännää!! Ja moin on myös suunnistus, kun huippuja seuraa! Nykyajan gps-laitteet kun mahdollistavat hienon seurattavuuden.

   Yhden harteille ei saisi latoa liian suuria odotuksia. On ihan tarpeeksi, että kilpailijoilla itsellään on omat tulostavoitteet. Iloitaan sitten kun menestystä tulee, ja toivon todella, että Kaisalle sitä tällä viikolla vielä tulee :)

   Ihanalta kuulostaa sun viikonloppu, tosiaankin <3

   Poista
 2. Kaisa on myös mun suosikki urheilijoita. Mulle tuli vähän paha mieli noista lehtien otsikoista. Ylen haastattelussa Kaisa sanoi olevansa pahoillaan katsojien puolesta kun ei pystynyt tarjoamaan heille mitä he halusivat. Ei kyllä pitäisi olla pahoillaan, lauantain suoritus epäonnistui mutta ei meistä kukaan ole aina parhaassa iskussa. Hiihtovauhtihan Kaisalla oli erinomainen. Toivon sydämeni pohjasta Kaisalle menestystä näissä arvokisoissa, hän olisi sen todellakin ansainnut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, toinen Kaisa-fani siellä ;) Joo, kyllähän urheilija kokee varmasti ne paineet, joita hänelle on laitettu. Yleisö odottaa menestystä, mutta silti ei pitäisi olla muille pahoillaan. Eiköhän Kaisa vielä onnistu huomenna tai viikonloppuna, toivotaan!!! :)

   Poista
 3. Kyllähän suuri yleisö odottaa menestystä ja mielestäni siihen on perusteetkin. Mutta toki voitosta voittoon julistaminen on vähän liikaa. Reilunta lienee olisi odottaa, että Kaisa olisi omalla tasollaan, silloin urheilija on kuitenkin onnistunut. Ja Kaisasta kun on kyse, olisi sijoitus todennäköisesti korkealla. Nyt sää oli mitä oli ja kuten Kaisakin taisi jossain todeta, hän ei niitä hallinnut. Siinä tuli kyykkäys, mutta vaikeassa säässäkin pitäisi pystyä urheilemaan kun ulkoilmalajista on kyse. Ja säälle ei mitään voi, mutta harmi, että se sattui juuri lauantai-illalle.

  Silti oli hienoa nähdä, että yleisö kannusti Kaisaa eikä kääntänyt selkäänsä! Siitä kannustuksessa on kyse. Ja sunnuntainakin oli paikalla paljon porukkaa ja jo verryttelylenkillä kuuli missä Kaisa menee, kun meteliä riitti. Paikalla olleena pitää sanoa, että maastossakin oli loistava tunnelma molempina päivinä verryttelystä maaliintuloon asti! Eli emme ole aivan pelkästään menestyshullua kansaa, mutta onhan se vähän noloa hävitä katsomoista, kun kaikki ei ole lähtenyt vielä edes matkaan (lauantai). Myönnän, että itsekin liukenin kyllä maastosta kotiinpäin, että ei tarvitse jonottaa bussiin ihan älyttömiä aikoja.

  Mutta keskiviikkona ja sunnuntaina on vielä lähdettävä katsomaan kisoja! Toivon, että Kaisa saisi sen normaalisuorituksen niin voisi olla tyytyväinen. Tosin keskiviikoksi luvattu taas sadetta...Ja nyt paistaa aurinko kirkkaalta taivaalta - kisojen välipäivänä :D
  -H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki on perusteltua odottaa sitä, mutta välillä se odotus menee vähän liian isoksi ja media ei ainakaan tue positiivista fiilistä. Mutta upeaa, että paikan päällä kannustusta on riittänyt kunnolla, ja onhan sen aistinut telkkarista asti. Toivon minäkin, että Kaisa palaa omalle tasolleen :) Toi ampumahiihto vaan on niin pirun pienestä kiinni!!

   Upeaa kisaviikkoa sinne!!! Varmaan aivan älytön meininki :)

   Poista
  2. Totta, kun ei pitäisi paineitakaan luoda niillä mitaliodotuksilla. Avajaisissa Stubbkin totesi, että Kaisalla on kolme voittoa viime vuodelta, että siinä on hyvä jatkaa, niin ei se valtiovallankaan puolelta paineita laskenut:D

   Mutta lopulta tänään oltiin sillä omalla tasolla! Ja olipahan huikea vika kierros ja maalisuora pääkatsomosta katsottuna ja huudettuna. Mitali on aina mitali, ja millä suorituksella lopulta! huh huh...
   Ja lopuksi paranemisia sinne! onneksi on kisat niin on televisiosta katseltavaa:P
   -H

   Poista
  3. Jep, vähän isolta taholta tulee paineita! ;)

   Mut onneksi Kaisa on huikee!! Eilinen oli ihan mieletön suoritus kotiyleisön edessä! Vika ammunta ihan nappiin ja sit hurja loppukiri, huhhuh!!!! Kaisa on super!!! Uskon, että fiilis oli tosi korkee!! :)

   Poista
 4. Kaisa on munkin mielestä yksi parhaita suomalaisia urheilojoita. Mahtava esikuva monelle. Omat suosikkiurheilijat ovat tietenkin luistelijoita, joista mm. Laura Lepistö on yksi. Lisäksi fanitan suuresti Marigold ice unity muodostelmaluistelujoukkuetta. Kun urheilija on sopivalla tavalla nöyrä, mutta kuitenkin ylpeä, se vetoaa minuun. Go Kaisa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, Kaisa on kyllä aivan upea! :) Hih, mä en ole niin seurannut luistelijoita, mutta Marigold Ice Unity on kyllä tuttu, kun heille on tainnut menestystä tulla. Niinpä, nöyryys ja ylpeys - hyvin sanottu! :) Kyllä, Go Kaisa!!!

   Poista
 5. Kaisat Mäkäräinen ja Lehtonen! Tarjei (en tajua, on ollut sitä asti kun korkkasi mc:n). Ristomatti Hakola on ihana ilopilleri xc puolella, mutta tietenkin toivon, että valitsisi kuitenkin ampumahiihdon ykköslajikseen.

  On paljon uskomattomia tyyppejä, jotka eivät ehkä kilpaile ihan siellä maailman terävimmässä kärjessä tai mediaseksikkäimmissä lajeissa, mutta joiden tekemistä, silmiin pistävää rakkautta treeniin ja urheiluun arvostan esim. Liisa Anttila.

  Mun mielestä Sanna-Leena on ollut tosi hyvä asiantuntija. Ihanan jämptejä kommentteja ja puhuu tekemisestä sillä tavalla kun urheilijan pitäisi/voi ajatella/asennoitua, nostaa sellasia juttuja esille mitä aiemmat ei ole tehneet. Näin :) Vaikka H. Ikola onkin melkein oman kylän miehiä. -Suvi

  VastaaPoista
 6. Hei, hyviä ja kovia nimiä tuli esille! Kaisat on kyllä rautaa, molemmat! :)

  Hei totta, sellaiset tietynlaiset persoonat kyllä jää mieleen. Rakkaus urheiluun nimenomaan ja tietynlainen valovoimaisuus ja nöyryys vetoavat muhun. Liisa Anttilan uraa ei ole tullut seurattua, mutta ehkä jatkossa seuraan ;)

  Oon samaa mieltä Sanna-Leenan asiantuntijuudesta. On kyllä kiva seurata lähetyksiä, kun on hyvä kommentaattori ja muutenkin asian ytimessä olevia tyyppejä studiossa. :)

  VastaaPoista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)