keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Pari sanaa kuntosalitreenistä

Olen ennenkin kirjoitellut kuntosalitreenistä, ja kertonut sen olevan tärkeää itselleni, vaikkei se kuitenkaan ihan ominta treeniä ole. Mä olen melko hitaasti lämpenevä sporttailija, joten kestävyysliikunta tuntuu paljon mieluisammalta kuin kuntosalitreeni. Siltikin tahdon olla voimakas ja ryhdikäs, joten lihaskuntotreeni tukee tuota tahtotilaa. Lisäksi lihaskuntotreeni on yleisesti hyvää muita lajeja ajatellen. Ja onhan se lihastärinä treenin jälkeen aika hienoa, eikö? ;)


Tiina ja minä - tosissaan, muttei totisesti ;)

Suurimman osan salitreenistä olen tehnyt Parempia polkuja -blogin Tiinan kanssa, ja varsinkin nyt syksyllä olemme menneet enemmän ohjelmien mukaan treenatessamme. Ohjelmat eivät ole olleet perus salitreeniä pitkillä sarjatauoilla, vaan monipuolista hikitreeniä. Alkusyksystä Tiina oli kehitellyt meille treenin, joka oli todella hyvä ja kokonaisvaltainen. Se sai sykkeet piippuun ja lihakset tärisemään. Lisäksi toisen tekemä ohjelma on siitä hyvä, että siellä on yleensä jotain sellaista, joka saa ihokarvat pystyyn - jotain, jota ei ikinä itse olisi voinut kuvitellakaan ottavansa omaan ohjelmaan. Mukavuusalueelta poistuminen onkin ollut näiden yhteisten treenien teema. Tiinan ohjelmassa oli esimerkiksi kylkilankkua, jota inhoa tosi paljon.

Kun tuli loppuvuodesta mun aikani keksiä meille ohjelma, päätin, että jatkan samalla Tiinan aloittamalla hyvällä polulla. Mitä sitä hyvää vaihtamaan. Halusin kuitenkin lisätä pientä voimailua alkuun, ennen varsinaisen kuntopiirin aloittamista. Kovatempoisessa salitreenissä kun joutuu hieman tinkimään niistä maksimaalisista painoista, joita pystyy tekemään taukojen turvin paremmin. Talvella on kesälajien harrastajana hyvää aikaa kasvattaa voimatasoja, joten siksi halusin pientä extraa meidän muuten toimivaan treenimuotoon. Salitreenini idea on siis se, että lämmittelyn jälkeen tehdään kahden vapaavalintaisen liikkeen voimaosuus, jossa tehdään kolme lyhyttä sarjaa isoilla painoilla. Yleensä esimerkiksi ennen penkkiä teimme lämmittelysarjan pelkällä tangolla. Maastaveto oli liike, jota emme tehneet varmaan kertaakaan yhdessä, mutta tein sitä pari kertaa yksin. Tykkään siitä liikkeestä jonkin verran. Yleensä meillä toinen voimaliike oli leuanvedot avustetusti ja toinen joko etukyykky tai penkkipunnerrus. Voimaosuuden jälkeen siirryimme varsinaiseen treeniin, jossa teimme kahden liikkeen pattereina treenin niin, että aina molempien liikkeiden jälkeen oli kierrosten välissä tauko, ja kolmen kierroksen jälkeen oli pidempi tauko ennen uuden liikeparin aloittamista. Treenissä tuli todella kova hiki. Burpeet alussa takasivat sen, että syke nousi ensimmäisestä kierroksesta alkaen.


Nousee nousee... entä jos ei nouse? ;)

Tässä minun suunnittelema salitreeni kokonaisuudessaan:

VOIMAOSUUS,
Valitaan 2 liikettä neljästä


Leuanveto 3x max (kork. 8)
Etukyykky 3x8
Penkki 3x8
Maastaveto 3x8

HIKIOSUUS 3x10,
2min tauko koko sarjan jälkeen, ja liikeparin jälkeen lyhyt 30s tauko


Burpeet / Ojentajadipit
Pistoolikyykyt TRX / TRX-soutu
Punnerrukset / (vaihtuva liike, esim. yhden jalan mave)
Askellus laudalle painon kanssa / Pystypunnerrus tangolla
Linkkuveitsivatsat / suorat selkälihakset

Vaihtuvan liikkeen tilalla punnerruksien parina oli tarkoitus tehdä lantionnostoja tangon kanssa, mutta koimme sen haastavaksi nopeatempoiseen treeniin. Kyseinen liike vaatii hieman valmisteluja enemmän. Vaihdoimme sen tilalla liikettä fiiliksen mukaan. Vatsaliikkeitä saatoimme tehdä lopussa enemmänkin, jos oli hyvä treeniflow päällä. Aika kokonaisvaltainen treeni tämä on, ja sopii hyvin minulle, joka tekee kuntosalitreeniä normaalisti kerran, maksimissaan kaksi viikossa. Tähän ohjelmaan meillä meni yleensä aikaa noin tunti, ja se on mielestäni todella kelvollinen aika salitreenille. Paljon kauempaa en jaksaisikaan hyvällä temmolla ja tarmolla tehdä. Parasta tässä treenissä on kuitenkin se, että alun voimailuja lukuunottamatta teemme Tiinan kanssa yhtäaikaa liikkeitä. Toisen tekemisestä saa hirveästi tsemppiä. Esimerkiksi TRX-naruissa, kun ei millään jaksaisi tehdä viimeisiä soututoistoja, on hyvä katsoa viereen, jossa toinen vääntää toistoja hampaat irvessä. Ei siinä itsekään voi siten lopettaa! Tiedän kyllä, että tuskaista on siellä naapurissakin, mutta jaettu tuska on kevyempi tuska!

Nyt joulun jälkeen emme ole kerenneet yhdessä treenaamaan Tiinan kanssa, ja olenkin käynyt yksikseni tekemässä salitreeniä. En ole tenhyt tällaista treeniä, sillä jotenkin en saa samaa fiilistä päälle yksin ollessa salilla. Olen tehnytkin periteisempää voimapainotteista treeniä sarjatauokoineen. Välillä sekin tuntuu ihan kivalta, mutta odotan kyllä jo uusia treenejä ja Tiinan suunnittelemaa salitreeniä meille. Viime viikonloppuna olimme käymässä anoppilassa, jossa on vastikään laajennettu huoneita alakertaan ja tehty siinä samalla yhdestä huoneesta kuntosali. Käytin heti treenikaverin, eli Kimmon, hyväkseni, ja tein meillä sykettä nostattavan liikepari-treenin. Teimme liikkeitä samanaikaisesti niin, että toinen teki toista liikettä ja toinen toista. Sitten vaihdoimme päittäin. Tällä tavalla saimme todella hyvän treenin tehtyä tunnin aikana. Liikevaihtoehtoja oli paljon, sillä tuo kotikuntosali oli todella monipuolinen. Siellä on crosstrainer, penkkipaikka tangolla ja painoilla, mutkatanko, käsipainoja, jumppapallo sekä kuntoilulaite, joka on muun muassa ylätalja ja rintaprässi samaan aikaan (siinä voi tehdä vaikka ja mitä, kun katsoisi ohjekirjasta). Kaikkein hienointa tuossa salissa kun kuitenkin seinät - niihin on maalattu painoja nostavia tai venytteleviä, liikunnallisia hahmoja. Tosi siistejä! Näyttävät ihan varjoilta, kuten instagramiinikin kommentoitiin! Eikö olekin makeet seinät?


Kotisalistakin saa viihtyisän, kun näkee vähän vaivaa. Tällöin treenikin on kiva tehdä siellä! Jos minulla olisi tilaa kotona, voisin hyvin kuvitella tekeväni kuntosalille oman huoneen. Nykyisin olen tosi huono tekemään kotitreeniä, sillä en pysty keskittymään siihen, kun treenille ei ole omaa tilaa. Samassa huoneessa on niin paljon muutakin virikettä kuin treenivälineet. Onneksi kuitenkin kuntosali, jossa käyn, on todella viihtyisä ja kotoisa paikka, ja useimmiten treeniseurakin on loistavaa! Yksin ei tarvitse useinkaan hikoilla, mikä on kiva juttu!

Millaista kuntosalitreeniä te teette? Kuinka usein treenaatte salilla? Teettekö kotitreenejä vai menettekö aina salille? Millainen olisi sinun unelmien kotikuntosali? 

Ps. Minusta ilmestyi tänään juttu "Suunistuspäivä on viikon kivoin päivä" Jukolan viestin nettisivuille. Käykääpä kurkkaamassa, ja kertokaa, mitä tykkäsitte ;)

16 kommenttia:

 1. Voi miten positiivinen kuva teistä. Tuli niin hyvälle mielelle:) Treenaan tällä hetkellä noin 2x/vko. Tykkään vaihtelevista treeneistä. Viimeiset ollut 8-10:n toiston sarjoja, yleensä kolmesti. Ja niin, että tuntuu!! Salikaveri on kyl ihan parasta! Saa ittestään niin paljon enemmän irti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, se on hauska ja tilanne kuvan takaa on myös koominen ;) Salikaveri on kyllä tosi tärkee, jos ollaan vähänkin poissa omilta mukavuusalueelta! Jee, hyvä salimeininki sulla päällä ;)

   Poista
 2. Voitteko te tartuttaa ton sali-innostuksen muhun myös viikonloppuna? :D Pliis! Ja ihan huippu juttu susta Hanna toi "suunnistuspäivä"-juttu!! Tosi kiva! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, voidaan kyllä yrittää :D Joo, kiitos, tykkäsin itsekin siitä jutusta :)

   Poista
 3. Kiva toi suunnistusjuttu :)
  Kevättä kohden salitreenit tulee korvaantumaan kotitreenillä. Ainakin keskivartaloa tulee treenattua säännöllisesti, saa nähdä riittääkö kiinnostus kotona muuhun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Kotitreenit.. miten ne onkaan niin hankalia... mun täytyy petrata sen osalta ;)

   Poista
 4. Kiva juttu oli Jukolan sivuilla. Ootan jo Jukolaa innolla, telttapaikatkin on jo varattuna. En tiennytkään, että olet Kaarinasta kotoisin. Mäkin olen! :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, eikö? :) Meilläkin on nyt telttapaikka ja joukkuekin ilmoitettiin mukaan! Jee! Juu, Kaarinasta oon lähtenyt maailmalle. Hauskaa, että säkin ;)

   Poista
 5. tuo oma kuntosali olisi kyllä ihan huippujuttu. tylsää kun pitää aina kasata kamat kotona piiloon, eikä niitä mahdu säilyttämäänkään isoja määriä. mun porukoilla on ollu kuntosali iät ja ajat, mutta ne käyttää sitä tosi vähän ja nykyään se on ennemminkin romuvarasto. siellä on penkki, paljon erilaisia painoja, puolapuut, vatsalauta, crossari, ylätalja...joskus harvoin tulee käytyä siellä tekemässä jotain. eli kiva, että tuolla sulla on oikeasti sali käytössä! ja noi varjomaalaukset on tosi mageet! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niimpä! Ja jos olis huone, jossa ei olis mitään muuta virikettä, kävisi mulle paremmin treenailuihin kotona. :) Oij, kivalta kuulosta porukoidesi kuntosalikin, jos ei olisi ihan romuvarastona sentään! Juu, tosi kiva kun nyt voi hyvin treenailla aina kuntosalilla, kun käy anoppilassa! Tykkään :)

   Poista
 6. Hyvältä näyttää! Minusta raskaampia perusvoimaliikkeitä, kuten maastavetoa ja etukyykkyä, olisi parempi ottaa vähän lyhyempinä sarjoina jotta tekniikka pysyy hyvänä ja selän asento ryhdikkäänä. Mitä pidempi sarja niin sitä helpommin tietysti väsyy ja asento heikkenee. Kevyemmillä sarjapainoilla ongelmaa ei ole mutta jos haluaa kehittyä niin sarjapainojen tulisi kuitenkin olla raskaita. Toi kasi on varmaan vielä ihan hyvä määrä mutta kokeile ihmeessä välillä miltä tuntuu vaikka kolmonen tai vitonen vähän raskaammalla kuormalla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heeei, tosi kivoja vinkkejä! Pitää ehdottomasti kokeilla tehdä vielä lyhyempiä sarjoja, että saa oikein kunnolla laitettua enemmän painoa. Pysyy silti tekniikka kans hyvänä! Mavessa vois toimia! Penkissä oon tehnyt paljon esim. 3x4, kun jos on ollut varmistaja niin ei isommilla painoilla vaan nouse enempää :D Kyykyssä eritoteen noi lyhyet sarjat voisi toimia!

   Poista
 7. Hyviä vinkkejä Mikalta! Me voitaisiinkin ehkä seuraavaan ohjelmaan ottaa voimaosuudet vähän lyhyempinä sarjoina :) Vieläkö mennään ens vko sun ohjelmalla, vai alanko miettiä jo omaa? ;) Voitais mennä samalla sapluunalla, eli alkuun vähän voimaa ja sitten tiiviimpi hikitreeni? En usko, että burbeesta ainakaan luovutaan :D Jotenki mua haluttais hyödyntää seuraavassa ohjelmassa esim.taljoja vähän enempi,mut katotaan! On kyllä mukavaa potkaista taas treenit käyntiin, sillä motivaatio on nyt kyllä korkealla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin tulikin :) Juu, hyvä idea! Mulle on ihan sama, mennäänkö vielä tällä ohjelmalla, vaiko jo seuraavaksi sun ohjelmalla! Ota thruster tai rinnalleveto taas, jooookos? :) Tää sapluuna on hyvä! Taljat on kivoja! Oon tehnyt nyt yksin aina ylätaljaa, se on kiva! Ota vaan!

   Ootan kans yhteistreenejä tosi paljon :)!

   Poista
 8. Pirkkalassa meidän kerrostalon alakerrassa oli kuntosali, ja se oli loistava niihin päiviin kun ei huvittanut lähteä ulos tai ylipäätään mihinkään. Treenikamat vain päälle ja kipitys alakertaan, tekemään edes jotain :D
  Mä oon nyt innostunut crosstrainingistä, oon käynyt siellä 2 x viikossa...ainakin lihakset on olleet kipiät, ja tunnilla hauskaa, joten taidan jatkaa samaan tahtiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oij, alakerran kuntosali kuulostaa tosi kivalta! :) Heei, onko toi crosstraining jotain ryhmäliikuntaa vaiko oikein virallisen crossfitin tyylistä treeniä? Kuulostaa huipulta! :) Jatka ihmeessä samaan malliin!

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)