lauantai 10. tammikuuta 2015

Mitä odotan uudelta vuodelta?

Uusi vuosi on vierähtänyt käyntiin. Tässä vaiheessa on aina hyvä miettiä uutta vuotta sekä vähän mennyttä. Mikä on mennyt viime vuonna heikommin, ja mihin tahtoo panostaa tänä vuonna enemmän. Mulla oli viime vuonna urheilullisesti erinomainen vuosi omasta mielestäni, ja olen siihen todella tyytyväinen. Kokonaisliikuntamäärät olivat hyviä ja lajien kirjo kasvoi entisestään. Löysin vielä enemmän itseäni liikkujana, ja totesin, että elämysliikunta ja luonnossa liikkuminen on eniten mua. En edes tiedä, haluanko enää (ainakaan hetkeen) juosta katumaratonia, koska koen sen niin paljon kuluttavammaksi kropalle kuin pehmeällä alustalla juostut polkumaratonit. Lisäksi katujuoksusta en saa niin suurta elämystä, ja ne omat hienot katujuoksufiilikset voin kokea lyhyemmilläkin matkoilla. Haluan alkaneena vuotena myös kokea unohtumattomia hetkiä liikunnan parissa, aivan kuten pari päivää sitten Loppiaisrogainingissa.Mitä uutta sitten odotan liikunnalta ja hyvinvoinnilta tänä vuonna? Eniten odotan ehkä sitä, että minusta tulisi vielä enemmän sporttisempi, kuin olen nyt. Liikunta on jo suuri osa elämää, mutta edelleen koen, että liikun paljon autolla paikasta toiseen, vaikka voisin hyvin hyödyntää esimerkiksi 9-10 kilsan työmatkaani liikkumiseen. Haluan, että minusta tulee enemmän elämäntapaliikkuja, eikä niinkään treeniohjelmien seuraaja tai tietyllä tapaa tavoitteellisen liikkujan perikuva. Haluan, että liikunta on fiilispohjaista ja luonnollista. Tahdon kulkea enemmän pyörällä työmatkoja ensi kesänä, kuin mitä tänä vuonna kuljin. Siihen ei paljon vaadita, sillä kuljin noin kerran viikossa pyörällä kesäaikana, parhaimmillaan kuitenkin kolmenakin päivänä. Joitain kertoja myös juoksin työmatkoja, ja sitä tahtoisin tehdä enemmän. Bussilippu toiseen suuntaan on kuitenkin melko kallis, joten se vähän rajoittaa tekemisiä. Ensi kesänä pyrin kuitenkin kulkemaan 2-3 päivänä työmatkoista edes toisen osan omin jaloin. Pyrin myös, että pyörälläajo ei sotke muuta treeniä, ja että sen lisäys tulee edelleen luonnollisena lisänä treenimääriin.


Heiaheian työmatka-tagilla merkityt liikunnat (voi puuttua toki jotain, varsikin alkuvuodesta)


Toisena osa-alueena on kehonhuolto. Viime vuonna kävin neljä kertaa hierojalla. Menin oikeastaan sinne vasta, kun tilanne oli melko paha. Hierojalle pitäisi mennä vähän aiemmin, ja tehdä siitä jokseenkin säännöllistä. Hierojat ovat joka kerta olleet jopa vähän huolestuneita kireistä lihaksista ja lihaskalvoista, joten olen ottanut hierojilta kuultuja neuvoja tosissaan. Kerran viikossa toteutettuna bodybalance tai jooga ei ole riittävää kehonhuoltoa kestävyysliikkujalle. Toki venyttelen lyhyesti esim. suihkussa ollessani jalkojen päälihaksia, mutta myönnän, että venyttely on huonoa. Tunnen piston sydämessäni kehonhuollosta puhuttaessa. Tarkoituksena onkin ottaa viikkoon myös yksi päivä, jolloin hoidan lihaksia dynaamisilla venytyksillä sekä putkirullan avulla. Viimeisin hierojani kertoi, että putkirulla on erinomainen väline, joskin ei korvaa kokonaan hierontaa. Hieronnasta lihakset saa esimerkiksi lämpövaikutusta myöskin. Aion kuitenkin hierojien kehotuksesta alkaa pitää enemmän huolta kehostani, ennen kuin se on liian myöhäistä. Kehoni on kestänyt hienosti suuretkin liikuntamäärät, mutta haluan suhtautua asiaan nyt vakavammin. Erityisesti etu- ja sisäreidet ovat olleet hyvin jumiset, jonkin verran myös sääret sekä pohkeet. Hieroja kertoi, että kehonhuolto voi hyvin olla samana päivänä, kuin juoksu. Esimerkiksi aamulla juoksee, ja illalla sitten rullailee ja venyttelee kehoa. Tämä toimii hyvin viikonloppuisin.

Kolmas asia koskee juomista. Enkä puhu nyt alkoholista (sitä käytän mielestäni sopivasti)!! Tiesittekö, että 60kg ihmisen tulisi juoda noin 3 litraa vettä päivässä? Eli tämä tarkoittaa litraa vettä noin 20 painokiloa kohden. Itse en ainakaan juo tuota reilua kolmea litraa päivässä... ehkä hyvänä päivänä, jolloin on treenit, saan juotua lähes tarvittavan määrän, mutta tämä tapahtuu todella harvoin. Hierojani arveli käsittelyn jälkeen, että juon liian vähän. Taisi osua hyvin naulan kantaan. Mä kyllä juon töissä työpäivän aikana noin 1,5 litraa vettä, mutta unohdan asian tyystin kotona. Pitäisi oikeasti keskittyä veden juontiin myös kotioloissa. Töissä minulla on aina vieressäni puolen litran vesipullo, josta on helppo juoda. Miten saisin itseni muistakaan asian myös kotona? Hieroja ehdotti veden juonti -sovellusta kännykkään, ja asensinkin nyt sovelluksen, joka jatkossa muistuttaa minua veden juonnista. Jatkossa, aion aloittaa päiväni isolla lasillisella raikasta vettä! Kuka on mukana?


Kolin Pirunkirkko

Neljänneksi, tahdon nauttia vielä enemmän luonnosta. Ihan siis kotimaisemista. Käyn kyllä useasti metsässä, ja viime aikoina se on erityisesti painottunut metsäjuoksuun. Tahdon kuitenkin yhä enemmän liikkua kävellen tai muuten vaan rauhallisemmin luonnossa. Haluan pyöräillä auringonlaskuun, haluan kiivetä korkealle kukkulalle tai lähteä viikonloppuvaellukselle. Luonnossa mun on vapaa hengittää ja tilaa rauhoittua. Unohtaa kaikki omat ajatukset, ja täyttää pää raikkaalla ilmalla ja kauniilla maisemilla. Retkeily, vaeltaminen, pyöräily luonnossa, melominen, nuotiolla istuminen... ne kaikki lisäävät omaa hyvinvointiani, joten niitä on päästävä tekemään enemmän!!

Toki haluan olla voimakkaampi, kestävämpi tai sporttisempi. Mutta ne on toissijaisia tavoitteita, sillä peruspilarit kaiken takana on oltava kunnossa. Kun voi henkisesti ja fyysisesti hyvin, voi alkaa miettiä oikeasti tavoitteiden asettamista. Mulla on vielä paljon opeteltavaa niin omasta kehosta kuin hyvinvoinnista yleisestikin.

Mitenkä teidän ajatukset uudesta vuodesta? Onko odotuksia tai toiveita? 

Ihanaa viikonloppua kaikille lukijoilleni!

24 kommenttia:

 1. Hienoa, etä olet löytänyt urheilussa oman juttusi. Minua puolestaan kiinnostaa edelleen perus katukisat, ohjelman mukaan treenaaminen ja omien aikojen parantaminen, mutta olennaistahan on se, että jokainen löytää sen oman juttunsa.

  Minullakin meinaa veden juonti jäädä vähemmäksi kotona kuin töissä. Pitäisi ottaa kotonakin pullo tai kannu käyttöön, silloin muistaisi varmaan samoin kuin töissä juoda useammin.

  Yleinen liikunnallisuus on minulla kasvanut selvästi koiran mytötä. Yleensä liikumme metsässä ja samalla on kiva kun pääsee nauttimaan luonnosta. Yleensä liikumme ihan lähimetsissä, mutta välillä etsimme lähialueilta uusia metsäreittejä, joita käymme testaamassa.

  Hyvä, kun mainitsit hierojan. Minun on jo parin viikon ajan pitänyt varata aika, mutta en ole saanut aikaiseksi. Pitääpä hoitaa asia maanantaina.

  Liikunnallista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa voisi sanoa sulle, että hienoa, että sullakin on se oma juttu, johon kipinä syttyy :)! Kyllä mäkin tykkään katukisoista, mutta katumaraton ei ainakaan hetkeen oo se oma juttu ;) Maastossa paljon lempeämpää!

   Juu, töissä on helppo muistaa juoda, mutta miten kotona muistaisi? :O

   Oij, koira on ihana liikunnallinen ystävä! Mäkin haaveilen perheenlisäyksestä neljän tassun osalta! Ehkä joskus?! Kiva, että teillä on lähimetsiä, jossa liikkua!

   Jep, hierojalle mars!! :)

   Poista
 2. Mielenkiintoista! Monenkohan kertaan todettakoon, että ajatuksistamme löytyy paljon samaa:) Tavoitteena tälle vuodelle on voida hyvin ja kokea uudenlaisia ja upeita elämyksiä urheilutapahtumien parissa, sekä nauttia kauniista luonnosta erilaisin tavoin. :)

  Ja myös mulla kehonhuolto + core-alueen vahvistaminen on yksi tärkeistä kehittämiskohteista. :)

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niimpä Satu :) Ollaan aika sielunsiskoja! <3

   Jep, corea munkin täytyisi edelleen vahvistaa!

   Ihanaa sunnuntaita sinnekin! :)

   Poista
 3. Tää oli jotenkin taas niin symppis hyvänmielen teksti. Ihania ja hyviä tavoitteita! Tosi mukavaa, että suomalainen luonto nousee näissä pohdinnoissa esiin ja sen arvostus tuntuu nousevan noin ylipäätään. Jotenkin tuntuu, että vaikka luonto on ihan tuossa, jää se helposti huomioitta. Sulla on jo nyt mahtava ulkolajien kirjoa ja toki tiedät, että lähden mielellään sun kanssa myös geokätköilemään, vaikkakaan se ei ole sellaista varsinaista hikiliikuntaa :-) Mä puolestaan toivon tosi kovasti, että innostuisin ensi kesänä suunnistuksesta enemmän! Mä voisin mielelläni myös joskus tehdä sun kanssa yhdessä salin jälkeen kehonhuoltoa ja rullailuita yms! Saan ihan tosi hyviä vinkkejä PT:ltä koko ajan :) Kivaa viikonloppua Hannaseni, nähdäänköhän huomenna? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)! Mä oon niin fiiliksissä, kun oon löytänyt liikunnan ja luonnon yhdistelmän.. suunnistuksen, polkujuoksut ja kaik :) Lisäksi kaipaan enemmän sitä perusretkeilyä luonnossa! Ja geokätköily, EHDOTTOMASTI mennään!! Mä en oo vielä saanut yhtäkään omaa kätköä löydettyä... täytyykin joku kerta lähteä etsimään, ja kiva jos voitais mennä yhdessä :) Suunnistus on niin ihanaa, joten innostu vaan enemmän.. uskon, että tykkäisit!! :)

   Juu, tehdään vaan salin jälkeen rullailuja yms. kehonhuoltoa! Jeejee! Mä en tuu tänään crossiin, laitan sulle viestiä vielä whatsappissa!!

   Poista
 4. Ei, ei, ja vielä kerrran ei.
  Eli tuo suositus veden juomisesta. Olen myös lukenut myös tuon saman suosituksen, kyllä, määrä on tuota luokkaa. Mutta sitä siis ei tarvitse nauttia vetenä. Ihminen saa ravinnosta nestettä ja se ravinnon neste siis sisältyy myös tuohon kolmeen litraan (jos siis sovitaan, että se on se kolme litraa).
  Ja tietenkin, se määrä, jonka yksittäinen ihminen tarvitsee nestettä voi olla yksilöllinen. Liikkujan pitää tietenkin huolehtia nesteytyksestä. Samoin jos juo kahvia, se poistaa nestettä ja sitä pitää silloin tietenkin kompensoida. Mutta siis tosiaan mikään suositus ei väitä, että vettä pitää nauttia vetenä kolme litraa vuorokaudessa. Tämä on todella sitkeässä elävä myytti. Ja olen miettinyt tämän tekstiksi kirjoittamista blogiinikin, koska jokaikinen blogi tuntuu keksivän tämän vedenjuomisjutun uudelleen ja uudelleen.

  Okei. :) Ja nyt voin jatkaa blogitekstisi loppuun lukemisen (alku oli muuten ihanaa luettavaa).:D:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiva kun kommentoit! Ymmärrän kyllä, että ruuan mukana saadaan nesteitä, mutta onkohan se määrä kovin suuri? Myönnän, että kirjoitin tuota veden juonnista aika mutulla, hierojalta kuultujen ohjeiden mukaisesti. Pitää vielä perehtyä toki parempiin ohjeisiin ja lähteisiin! Mä silti uskon, että juon liian vähän vettä, koska liikkuvalla ihmisellä nesteiden tarve on suurempi... Mutta kirjoita ihmeessä juttu blogiisi :)

   Ja heh, kiitos, kiva että tykkäsit alusta! :)

   Poista
 5. Tuo veden juonti...aarhg. Kävin loppuvuodesta 3 kertaa hierotuttamassa jalat (töissä käy 2 vko välein hieroja, joka huoltaa hartiat ja selän). Tämä jalkoja hieronut kysyi: Tiedätkö millaista on ilmakuivattu kinkku...Kertoi, että mun jalat on sellaiset. veden juonti on heikoissa kantimissa. Samoin venyttely, aineenvaihdunta ja palautuminen heikkoa sen vuoksi. Sain joulupukilta rullan ja jatkan hieronnassa käyntiä. Vielä kun löytäisi oikeat dynaamiset venyttelyt...suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei joo, mun hieroja varmaan huomasi saman ilmiön! :/ Hups! Mut hyvä että tiedostaa asian, niin nyt se vaatii vaan toteutuksen, että pääsee parempaa kehoa kohti! :) Tsemppiä rullan kanssa! Dynaamisista venytyksistä voisin tehdä jutun joku kerta! :)

   Poista
 6. Hyvän (ja tutun :D) kuuloisia mietteitä sulla täksi vuodeksi. Hienoa, kun olet löytänyt oman juttusi, elämästä tulee niin paljon iloisempaa! Ja tuo "elämäntapaliikkuja" on kyllä hyvä käsite kuvaamaan sitä, mitä itsekin tavoittelen.

  Luonnossa liikkuminen rauhallisemminkin on kyllä aivan mahtavaa - ihan vain sekin että pakkaa lounaan tai päivällisen rasiaan ja kiipeää lähimmälle kalliolle syömään sen. Ja komppaan Tiinaa geokätköilyn suhteen, se on superhauskaa!

  Tuo veden juominen - riippumatta siitä mikä onkaan se oikea määrä ;) - on tuttu haaste. Mä vielä hikoilen liikkuessa niin paljon, että joudun tsemppaamaan nesteytyksen kanssa. Olossa ja jaksamisessa, sekä arjessa että treenatessa, huomaa kyllä eron, kun muistaa juoda.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, koko ajan enemmän ja enemmän alkaa löytää sitä omaa juttuaan! Ja voihan kiinnostuksen kohteet oikeasti muuttuakin. Kyllä mä täysillä nautin katumaratoneistakin, mutta tällä hetkellä ei ole intoa moiseen! Ehkä joskus taas!

   Luonto on kyllä kaikkiaan aivan uskomaton ja nautin liikkua siellä! Kävin Tiinan kanssa geokätköilemässä kerran, ja se oli mahtavaa sekin!

   Näin on!! Mullakin on treenatessa tuo juominen vielä varsinkin tosi hakusessa, mutta myös kotioloissa lisäksi. Olo olisi kyllä paljon parempi, jos joisi jatkuvasti ja tasaisesti enemmän :)

   Poista
 7. Hyvältä kuulostavia juttuja olet miettinyt tälle vuodelle liikunnan suhteen! :) Mulla on vähän samanlaisia asioita ollut mielessä. Liikunta on jo nyt iso osa elämää, mutta nimenomaan haluaisin lisätä hyötyliikuntaa ja ns. arkiliikuntaa. Sellaisia juttuja, joilla on isossa kuvassa merkitystä! Toiseksi kehonhuolto on aina sellainen asia, johon voi ja pitää ainakin mun panostaa enemmän. Ja tänä vuonna haluan tsempata myös lihaskunnon kanssa. Ja luonnossa liikkumista enemmän myös täällä! Nämä niiden tavoitteiden lisäksi, joita jo blogiin listailin :) Kivaa sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, tuo hyötyliikunta olis vielä niin helppoa ja ajansäästöä, mutta ainakin keväällä ja kesällä aion jatkaa pyöräilyä ja lisätä sitä! Työmatkajuoksu on mulla opettelun alla :) Jeps, kehonhuoltoon ei voi kai liikaa panostaa! Lihaskunnosta oon mielestäni ihan hyvin pitänyt huolta, mutta toki se pitää jatkossakin muistaa! Kivaa uutta viikkoa sulle <3!

   Poista
 8. Hyvältä kuulostaa ja ihanaa kun olet löytänyt oman juttusi :). Mä odotan tästä vuodesta liikunnallista ja tasapainoista vuotta. Tästä tulee eka vuosi todennäköisesti ku käyn myös töissä joten aikaa liikunnalle ei ole niin paljon kun ennen. Joten vaikka liikun tavoitteellisesti niin silti yritän pitää tietyn rentouden ja sovellan ohjelmaa tarpeen mukaan. Onneks mulla arkiaktiivisuus lisääntyy myös entisestään mikä on hyvä. Haluan myös kokeilla jotain uusia lajeja, rikkoa omia enkkoja ja rajoja ja nauttia liikunnasta hyvässä seurassa ja myös ihan itseni kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, omien juttujen löytyminen on tärkeää! :) Työn ja liikunnalisen elämän yhdistäminen kestää jonkun aikaa, mutta toivotan sulle tsemppiä, että saat omat ja perheesi menot sovitettua! :) Kyllä se on vaan niin parempi henkisesti, että pääsee vähän liikkumaan! :) Arkiaktiivisuus on kans vallan hyvä asia! Ihania tahtotiloja sulla myös! Eiköhän me taas rikota niitä rajojamme myös tänä vuonna! ;)

   Poista
 9. Huiput tavoitteet sulle! Samaistun täysin noihin vedenjuonti ja kehonhuolto kohtiin. Se on kumma kun itseään hoitaa vasta kun pää on suurinpiirtein kainalossa! Ja tuohon vedenjuontiin voisi kehittää vaik jonkun haasteen, jos sitä vaikka sitä kautta oppis oikeesti juomaan :) kivaa vuoden alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, totta. Miten ei jotenkin saa aikaiseksi pitää huolta itsestään paremmin, vaikka kuinka tietää että se olisi tärkeää? Yritetään jotenkin petrata tässä! Toi vesihaaste oliskin hyvä ;)

   Kivaa vuoden alkua sinnekin :)

   Poista
 10. Tän kirjoituksen otsikkoon voisin vastata: Jukolaa! Ainakin jos on uskominen facebookin etusivua, jossa oli kirjautessa ensimmäisenä Jukolan viestin päivitys ja tutun oloinen henkilö kuvassa;)
  -H
  Ps. Miten tuollaseen pääsee!? Ei sillä, että haluisin, mutta...:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahaha, tuttupa siellä hyvinkin ;)! Kiva kun bongasit.. kai tykkäsit julkaisusta? ;)

   Ps. Sinne pääsee... esim. bloggaamalla... :D

   Poista
 11. Ehdottomasti pitää tykätä, kun suunnistusta hehkutetaan!:) Heh, blogin pitäjäksi en taida ruveta, mutta mietin kyllä, jos oisin johonkin kirjottanut tuosta ensimmäisestä Jukolasta karsinan sisäpuolelta. Sen verran tapahtumia siellä riitti:)
  -H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäsin itse jutusta tosi paljon :)

   Haluaisitko sä kirjoittaa niistä tapahtumista vierailijakirjoituksen mun blogiini? Jos haluat, niin ota yhteyttä muhun mailitse hanna.taimen(a)gmail.com. :) Olisi kiva, jos se olisi sellainen opettavainen postaus ensikertalaiselle.. minulla kun meni kaikki aika hyvin ekalla kerralla ;)

   Poista
  2. Voisin vaikka kirjoitellakin, jos haluat jakaa muidenkin kirjoituksia täällä ja ensikertalaisen kokemuksia Jukolasta:) Itsestä on mukava tietää mahdollisimman paljon mitä kaikkea voi sattua, niin ei tule niin paljon yllätyksiä. Toki hyvä että on niitäkin kertomuksia, kun kaikki menee putkeen:D

   Etten lupaile liikoja niin jos tässä vaikkapa kevään aikana saisin kirjoitettua juttua, niin toimittelen sinulle sen sitten s-postiin:)
   -H

   Poista
  3. Todellakin haluan jakaa sun muistot suunnistuksesta! :) Olis kivan erilainen postaus! Eli otapa yhteyttä sitten, kun oot kirjoitellut ja jos halut sen vielä tänne jakaa! :) Kivaa viikonloppua!

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)