tiistai 17. kesäkuuta 2014

Vastoinkäymisten kautta Venlojen huumaa

Väsyttää. Jukola-viikonloppu on onnellisesti takana, ja tällä hetkellä olen vain ja ainoastaan onnellinen, että lopulta pääsin kokemaan tuon ihanan tapahtuman. Kaikki ei mennyt meinaan ihan nappiin... perjantaina tein ystävän kanssa jalkoja avaavaan vesijuoksun sekä ostoskierroksen kaupoilla, jonka jälkeen kotiinpäästyä olo alkoi muuttua vetämättömäksi. Yhtäkkiä en jaksanutkaan pakata, en tehdä eväitä ja ajatus koko Jukola-reissusta tuntui utopistiselta. Olo oli huono, kipeä. Sain kuitenkin pakattua, ja Kimmo teki mulle eväät valmiiksi, joten odottavaisin mielin menin nukkumaan. Aamulla kun heräsin, olo oli vieläkin huono. Viestittelin ystävän kanssa, että lähdenkö ollenkaan... päätin jo, että reissu jää väliin, mutta sitten yhtäkkiä vaihdoin mieltä, ja soitin pikapuhelun, että odottaisivat mua sittenkin!! Olo ei ollut niin huono, etten jaksaisi olla ylhäällä, joten matka kohti Kuopiota sai alkaa! Kotiin jääminen olisi harmittanut niin paljon!


Päätettiin autossa, että mun ei ainakaan kannata juosta sitä sovittua ankkuriosuutta. Sovittiin, että jos olo on hyvä, menen kakkososuuden tai jos ei ole hyvä olo, jätämme vain viestin kesken kolmososuuden jälkeen. Matka Kuopion Vehmersalmelle meni hyvin ja nopeasti. Söimme Leppävirrassa noutopöydän ruuan ennen Vehmersalmelle ajoa. Kaikki järjestelyt toimi hyvin, eikä ruuhkia ollut ajaessamme Jukola-alueelle. Saimme auton hyvin parkkiin ja lähdimme etsimään telttapaikkaa. Tässä vaiheessa päätin, että todellakin juoksen edes sen kakkososuuden, en ole tänne asti tullut himmailemaan!! Saimme kisamateriaalin ja vähän siinä alueella alkoi jännitys nousta. Kohta Venlojen viesti jo starttaisi, ja hitsit, munhan pitää olla jo pian valmiina suunnistusvarusteissa. Menin vaihtamaan kamat ja sitten suunnattiin katsomaan Venlojen lähtöä. Pam, joukkueet lähtivät liikkeelle, ja alkoi vähän se panikointi.. "missä mun pitää olla?" "Milloin mun pitää olla valmiina?"... ei auttanut kuin ottaa selvää. Lähdin hyvissä ajoin vaihtoelueelle. Pian jo kärkipään joukkueet tulivat vaihtoon, ja olikin kiva seurata vaihdon tapahtumia, sillä selvisi minullekin, miten vaihto konkreettisesti tapahtuu. Hetken päästä alkoi hurja vaihtorumba, ja ihmettelin, mistä joukkueenjäsenet löytävät toisensa siinä ihmismassassa. No, pian huomasin meidän aloittajan saapuvan vaihtoelueelle, ja mulle tuli kiire riisua lämmittelytakkia pois! Huh. Olipas aloittaja paljon nopeampi, kuin osasin arvata!! Sain kartan edelliseltä, ja annoin oman takkini hänelle, ja sitten lähdin liikkeelle.


Alkuun lähes kilometri oli pelkkää juoksemista viitoitettua reittiä, kunnes saavuin K-pisteelle, eli aloituspaikkaan. Siitä starttasi mun viesti! Tiesin, että Venlojen viestissä käytetään usein kahta hajoitusta, ja huomasinkin selkeästi kaksi suuntaa jonne kanssakilpailijat lähtivät. Katsoin kartasta suunnan ekalle rastille, ja lähdin toisen letkan jatkoksi. Olin alunperin kuullut paljon juttuja rajusta mäkisestä maastosta Vehmersalmella, ja siihen tuli heti varmistus, kun lähdimme kipuamaan jyrkkää kalliota kohti ensimmäistä rastia. Rasti löytyi hyvin, ja matka jatkui... aikamoisia letkoja siellä meni, joten yksin ei tarvinnut suunnistaa. Itse käytin taktiikkaa, jossa katsoin kompassista suunnan seuraavalle rastille, ja seurasin maastoon tulleita uria tai muita suunnistajia. Näin rastit löytyivät todella helposti. Toisaalta, letkassa juokseminen mäkisessä maastossa teki sen, että ohittaminen oli hankalaa (ja enhän sitä puolikuntoisena olisi tehnytkään, hehe), joten sillä hetkellä letkan voimassa olevaan vauhtiin piti olla aika tyytyväinen. Olisi toki riskillä päässyt ohi muista, mutta sitä en tahtonut tehdä. Vain yksi reittivalinta oli huono, kun jouduin parin muun suunnistajan kanssa pöpelikköön, jossa ei ollut uria, vaan siinä sai tarpoa todellisen ryteikön läpi. Muuten kaikki rastit löytyivät melko pienellä vaivalla, ja kun kaarsin maalialueelle, olin jopa vähän pettynyt. "Nytkö tämä loppui?". Hain 3.osuuden kartan, ja annoin sen seuraavalle! Oma osuus meni yli odotusten, 5km rata aikaan 1.03. Muutenkin viestimme meni kaikkineensa hyvin, ja olimme alle 700. maaliintullut joukkue. Joskin viestimme hylättiin yhden virheleimauksen vuoksi, mutta se ei tunnelmaa latistanut! Neljä ensikertalaista oli saanut kokea ensimmäiset Venlat!

Tunnelma metsässä oli hyvä, ja selvästi kaikki olivat avoimia ja tsemppaavia. Mua jopa alkoi vähän häiritsemään se liiallinen varmistelu "Onko tämä letka menossa 183:lle?" "Joo" -huutelu, mutta kaipa se kuuluu Jukolan tunnelmaan. Voin todella suositella ainakin tätä kakkososuutta aloittelijalle! Siellä olisi minun tilallani suunnistaa ketä vain melkein, niin helppoa se oli. Tein 5 kilsan radalla ajan, jollaista en kovin usein tee vitosen radalla. Ehkä jossain helpossa maastossa, kuten Pirkkolassa olen tehnyt, mutta noin vaativalla radalla en. Suunnistus on erillaista, kuin normaalisti. Tuolla urat määrittävät oman menemisen, ja kompassin suunnalla pärjää pitkälle. Suunnassa on helppo pysyä. Normaalisti suunnistan isojen elementtien, kuten polkujen, kallioiden tai ojien mukaan, mutta tuolla menin suoraviivaisesti kohti rasteja. Rata ei minusta ollut kovin raskas, vaikka vähän puolikuntoisena olinkin liikkeellä. Koin kuitenkin, että tämä 2. osuus oli jopa minulle vähän liian helppo, ja seuraavaksi tahtoisinkin suunnistaa pidemmällä osuudella tai Jukolan viestissä! Haasteita pitää olla ;) Onneksi haasteita voi hakea myös kuntorasteilta. Tällä hetkellä olen onnellinen siitä, että sain kokea kaikesta huolimatta Venlojen viestin myös maastossa, sillä olihan se aivan oma tunnelmansa!


Jukola-viikonloppu oli kaikkineensa aivan huikea. Tapahtuma oli upea, kuin pieni leiri keskellä korpea. Paikalla oli paljon esittelijöitä ja kauppoja, ja viestin jälkeinen telttasauna oli myös oma kokemuksensa. Miesten viestin seuraaminen oli myös hauskaa puuhaa! Mä katsoin ykkösosuuden hereillä, mutta sitten menin nukkumaan. Teltassa oli todella kylmä, ja kun tv-selostuskin kuului hyvin telttaamme, nukuin hyvin katkonaisen yön. Aamulla heräsin seuraamaan viimeistä osuutta ja jännää loppurarkaisua Jukolan viestissä, ja totesin, että ääneni on kadonnut. Heh. Onneksi olo ei muuten ollut huono tai kuumeinen, eikä kurkkukaan ollut kipeä, mutta ääntä ei vain tullut. Eikä muuten ääni ole vieläkään palautunut! Jukolan viestin loppuratkaisu oli jännittävä, ja ylipäätään oli hienoa olla tapahtumassa, jossa on huippusuunnistajat ja kuntoilijat sekaisin! Tykkäsin kyllä kovasti tapahtumasta, ja menen takuulla ensi vuonnakin! Oli muuten aika väsynyttä porukkaa, kun ajelimme Kuopiosta takaisin Helsinkiin....

Seurasitteko te Jukolan viestiä? Vai oliko joku muukin suunnistamassa? Kuka on ensi vuonna mukana? ;)

20 kommenttia:

 1. Seurasin telkkarista ja ne lähdöt oli kyllä niin huikeita kun yli 1000 joukkuetta lähti samaan aikaan! Itselle tuli hirveä into päästä tuonne tapahtumaan edes osallistumaan kunhan vähän opin paremmin suunnistamaan :D Ehkä jo ensi vuonna, saa nähdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ne lähdöt on upeita, oikein kylmät väreet menee kun ajatteleekin! Jukola on hieno tapahtuma, sinne vaan! Ei ainakaan Venlojen ekoilla osuuksilla ihan kovin paljon tarvitse osata suunnistaa! Kuntorasteille vain ;)

   Poista
 2. Mahtavaa, että pääsit osallistumaan! :) Kuulostaa tosi kivalta tapahtumalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no niiiiimpä, olis kyllä harmittanut todellatodella paljon, jos olisi väliin jäänyt!

   Poista
 3. Hienoa, että pääsit kuitenkin mukaan, olisi se harmittanut jälkeenpäin, jos kauanodotettu reissu jää väliin. Ajattelinkin, että noin isossa tapahtumassa suunnistus voi olla vähän letkassa juoksemista, mutta varmasti upea kokemus silti. Kuulin tosi paljon kehuja kavereilta tapahtumasta, moni oli ollut paikan päällä seuraamassa kisaa. Harmi, että keli oli tosi viileä, mutta eihän tälle Suomen kesälle oikein mitään voi.

  Uskon, että nälkä kasvaa syödessä ja jatkossa olet vakiokävijä näissä suunnistustapahtumissa. Jos kisasuunnistusta haluaa kokea, suosittelen ehdottomasti kilpailuihin menoa, kyllä niitäkin järjestetään laajalti. Voisihan sitä kesään vaikka 1-3 pienempää suunnistuskisaa "kisakalenteriin" laittaa kuntorastien oheen... :) Varsinkin nuo viestit ovat tosi mukavia tapahtumia! Se lähdön jännitys, metsässä reittivalintojen tekeminen, rastien löytyminen ja etenkin maaliintulo viitoitettuja nauhakujia pitkin yleisön kannustaessa jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olis harmittanut, varsinkin kun oli eka Jukola kyseessä! Toisen olisinkin voinut jättää helpommin välistä! :) Joo, letkoissa juostaan varsinkin Venlojen ekoilla osuuksilla. Ilmeisesti pidemminllä osuuksillä pääsee jo suunnistuksen makuun.

   Kyllä ainakin ensi vuonna kutsuu Jukola, todennäköisesti ihan Jukolan viesti :) Tänä vuonna en taida suunnistuskisoihin uskaltautua, mutta ehkä ensi vuonna johonkin muuhunkin. Olisi kyllä nyt elokuussa Paimiossa esi-Jukola, mutta ei sovi itselle ajankohdaksi se.

   Poista
 4. Me seurattiin. Miehelläkin tuli taukovuosi tästä vuodesta, mutta ens vuonna yritän päästä minäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniiin, hienoa! Ajattelitko ihan suunnistamaan ensi vuonna? :)

   Poista
 5. Hei tuohan on hieno suoritus! Tiedän hyvin tuon epävarmuuden tunteen ensimmäisellä kerralla ja vielä päälle pieni sairastumisen tunne. Siihen nähden kannattaa olla tyytyväinen:) Ensi vuonna sitten parantamaan, kun tiedät mitä odottaa niin on helpompikin valmistautua. Onneksi siellä tosiaan oli niitä uria, kun mainostin, että niitä on helppo seurata. Itse en meinannut millään aluksi löytää uria ja tulikin harhailua sellainen 10 minuuttia. Sitten alkoi saada suunnistuksesta kiinni ja uriakin löytyi alle. Mutta niinhän ne huiputkin sanoi, että koskaan ei ole ollut noin vähän uria ja kahden kerran kokemuksella voin siihen yhtyä! Ihan erilaista kuin viime vuoden Jukolassa. Noin puolet sai itekseen tehdä valintoja ja loppuosa meni letkassa juoksemiseen, jos letkasta voi puhua kun meitä oli 3-4. Luulin jo, että Jukola on aina urilla menemistä, mutta eipä ollutkaan. Hyvin oli ratamestari suoriutunut, ellei loistavasti! Järjestelyissä oli kyllä muuten vähän hakemista...

  Sama tunne itselläkin, että joko se nyt loppui, vaikka 1:53 tuli oltua metsässä. Nyt kyllä huomaa, että olihan sekin ihan riittävä suoritus, väsyttää niin kehoa kuin mieltäkin ja pohkeita vähän kiristää ne mäkien kapuamiset:) Tyytyväinen pitää myös olla, että sijoitus on 400 huitteilla, vaikka ainahan ne virheet harmittaa ja jossittelee... Aina jää parannettavaa suunnistuksessa:P

  Toivottavasti suunnistuskärpänen puraisi vieläkin enemmän, on se vaan hieno laji! Vaatii fysiikkaa ja päätä:)  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joop, oon kyllä tyytyväinen omaan ja joukkueen suoriutumiseen! :) Mullahan oli perjantai-illalla sellainen olo, ettei tästä tuu yhtään mitään... mut onneks pääsin lähtemään! Ensi vuonna sitten toivottavasti miesten puolelle.. oon luvannut jo, että voin ottaa yöosuuden, jos vain suinkin saadaan joukkue kasaan ;)

   Kuulostaa hyvältä sun suunnistus! :) Kiva että ei ollut pelkkää urilla suunnistamista! Mitkä järjestelyt ei susta toiminut? :)

   Kyllä! Suunnistuskärpänen puraisi vielä enemmän ;)!

   Poista
  2. Yöosuus oikein, sie alat haalia vaativia osuuksia!:D Itseänikin kyllä kiinnostaisi, mutta avokalliomaastoista ei oo kokemusta, joten taidan tyytyä aamuyöhön. 6 osuus oli nyt tosi mukava! Hienoa, että suunnistuskärpänen puraissut!:)

   Musta siellä oli ihan liian vähän väkeä kahviossa (1 hlö ja kaksi jonoa). Olisi pitänyt olla 2 tai 3. Tai mielummin useempi paikka ostaa kahvia, se on tarpeen ennen omaa osuutta, että saa vähän piristystä vaikka kyllä ihan hereillä tuntu olevan vaikka ei nukuttua juuri saanutkaan - jännitys tekee tehtvänsä:D Ja vessoja oli vähänlaisesti ja väärässä paikassa.

   Mutta maasto oli hieno ja ratamestari tosiaan tehnyt loistavaa työtä ainakin Jukolassa, koska uria ei ollut läheskään niin hyvin tarjolla kuin viime vuonna:)

   Poista
  3. Joo, pitää ottaa haasteita, ja jollekin ne vaativatkin osuudet lankeutuvat, jos kaikki on ns. aloittelijoita joukkueessa. Näillä näkymin meillä vois olla ensi vuonna joukkue, jossa olis vaan muutama tänä vuonna ekaa kertaa Jukolassa/Venloissa ollut ;)

   Joo, kahvio oli kyllä törkeän hidas. Mutta onneksi varuskunnan kahvipisteestä sai kahvia ilman jonoa ja euron hintaan ;)

   Joo, maasto on ja itse viesti oli kyllä huikea!!!

   Poista
 6. Onneksi pääsit kuitenkin osallistumaan! Ehkä ihan hyväkin, ettet ensikertalaisena ja puolikuntoisena saanut liian suurta haastetta itsellesi. Jääpähän jotain hampaankoloonkin seuraavia kertoja odottelemaan ;) Sivusilmällä tuli seurailtuja kisoja ja aika mahtavalta tapahtumaltahan se Jukolan viesti vaikuttaa. Ehkä minäkin joskus... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, totta! Jos olis kaikki mennyt nappiin ekalla kerralla, niin uskaltaisinko enää osallistua edes? ;) Kyllä säkin mukaan vaan! :)

   Poista
 7. Onneksi pääsit osallistumaan ! :) WAU!

  VastaaPoista
 8. Olipa kivaa lukea tätä! Sai selvyyttä moniin juttuihin, kun vain netistä juoksua seurailin. Olin kyllä niin hengessä mukana ja oli hauskaa ja jännittävää seurata onlinena teidän juoksua! Mutta joooo jos noi letkat on tollaisia, niin ehkä tämmöinenkin selviäisi sieltä metsästä. Olisin varmaan just niitä "meneekö tää letka sille rastille.." ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ja mäkö ajattelin että tästä ei sais erkkikään selvää, jos ei tiedä Jukolasta. Kun halusin saada lähinnä ne tunteet ylös :) ihana kun seurasit onlinenä!! Kyllä Satu säkin selviäisit ainakin noista ekoista osuuksista... tai sitten vähättelen omia suunistustaitojani ;) Mutta olipahan kiva palata kuntorasteille, joissa ei koko ajan näe muita juoksijoita.. silleen sopivasti ;)

   Poista
 9. Oltiin ensimmäistä kertaa joukkueena Jukolassa (6/7 oli ensikertalaisia).. hieno tunnelma. rastinkiertajat.blogspot.fi blogissa ennakkotunnelmia ja jälkitunnelmia mein porukalta.Ja ollaan mukana aivan varmasti myös Paimiossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa!! :) Käynkin lukemassa tunnelmianne! Ensi vuonna nähään siis ;)

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)