tiistai 20. toukokuuta 2014

Polkujuoksua kartta kädessäPolkujuoksu on nyt suuri hitti! Ainakin viikon päästä juostava Bodom Trail myytiin loppuun jo hyvissä ajoin ennen kisapäivää, ja Vaarojen maratonkin myy varmasti itsensä loppuun aiemmin kuin vuosi sitten, jolloin kesti viisi päivää, ennen kuin paikat olivat täynnä. Näin olen ainakin kuullut. Mistäköhän villitys johtuu? Itse en osaa siihen tarkemmin vastata, vaikka olenhan itsekin hurahtanut lajiin. Taustalla saattaa olla pieni suunnistusinnostus, joka kannustaa juoksemaan metsässäkin. Mutta on siinä muutakin... kyllä tuo luonnossa liikkuminen vain on niin leppoisaa ja terapeuttista. Ja kaunista. Luonto antaa ihan omat haasteensa juoksemiseen, mutta kyllä kauniit maisemat ja oma rauha ovat palkitsevia. Toki minä katujuoksustakin tykkään, molempi parempi, eikö?!

Mutta mihin lähteä harrastamaan polkujuoksua? Itse olen useasti juossut ihan yleisiä luontopolkuja pitkin joko Nuuksiossa tai viimeksi lapsuuden maisemissa. Näissä kuitenkin voi olla vaarana se, että reitillä on paljon ihmisiä tai että polut on liian helppoja. Nuuksiossa ainakin pidemmällä kierroksella osa reitistä on kuntopolkumaista alustaa, joka toki on myös kiva, mutta jos haluaa polkumaista haastetta, ei sitä paljon ole. Toki siellä on paljon todella upeita reittejäkin. Usein vain ajatus takkuaa, kun alkaa miettiä, missä sitä polkujuoksua vois harrastaa. Vakiopolutkin voi alkaa käydä tylsäksi pidemmän päälle.


Mä keksin polkuongelmaan hyvän ratkaisun - suunnistuskartat! Ja niitähän mulla on, vaikka usein heitänkin jälkitutkiskelun jälkeen kartan roskiin, olen säästänyt joitain karttoja. Ja nyt sunnuntaina sain Kimmonkin houkuteltua mukaan helteiselle lenkille tuttuun Pirttimäkeen. Siellä on tullut useammatkin suunnistukset jo vedettyä, joten uskalsin sinne lähteä. Ja sitä paitsi, Pirttimäessä menee kivoja polkuja, joita ei kuitenkaan ole liikaa, jotta niihin voisi sotkeutua. Tein esityön edellisenä iltana, ja suunnittelin karttaan reitin kivannäköisiä polkuja pitkin. En yhtään osannut arvioida, kuinka pitkästä reitistä oli kyse, joten tein pari variaatiota karttaan. Lopulta päädyimme juoksemaan noin yhdeksän kilsan lenkin, joskin siihen meni kyllä reippaasti aikaa, sillä tahdoimme pitää vauhdin kevyenä, ja lisäksi reitillä oli paljon kosteikkoa ja soita sekä isoja nousuja ja jyrkkiä laskuja. Kartan poluilla oli helppo pysyä, vaikka meillä ei ollut kompassia mukana. Polkujuoksu kartan avulla kehittää samalla myös vauhdissa tapahtuvaa kartanlukua suunnistusta silmällä pitäen. Vaikka vauhti ei päätä huimannut, oli tuon todella kiva ja tehokas lenkki silti. Polkujuoksussa on aivan oma tunnelmansa. Ja eipä muuten paljon muita ihmisiä näkynyt!
Mulla oli lenkillä testissä mun uudet Inov-maastojuoksulenkkarit, ja olipas ne muuten hyvät. Kengät olivat kevyet ja pito hyvä. Mulla on vain pienoinen ongelma maastossa liikkuessa polkujuoksussa tai suunnistuksessa; mun nilkat taittuvat helposti ulospäin. Tätä tapahtuu lähes joka kerta, ainakin pari kertaa. Ja molemmille nilkoille. Mun nilkat on todella löysät, koska ovat taittuneet ensimmäisiä kertoja jo tarhaikäisenä. Viime syksynä mulla meni pahemmin oikean jalan nilkka suunnistuksessa, ja käytinkin loppuvuoden sekä nyt alkuvuoden nilkkatukea suunnistaessa. Nyt olen kuitenkin halunnut siitä luopua, sillä tahdon vahvistaa nilkkaa entisestään. Näyttää vain siltä, että sitä ei ole tapahtumassa... pitäisiköhän mun taas ottaa nilkkatuki käyttöön?!

Polkujuoksu on ihanaa, juoksu on ihanaa ja suunnistus on ihanaa! Kesä on ihanaa! Harrastatteko te polkujuoksua? Jos, niin missä te teette sitä? Onko vakkarireitit vai vauhteletteko maastoja? Miten löydätte parhaimmat polkujuoksureitit? :)

Ps. Kuvat on kaikki meidän Pirttimäen lenkiltä!

8 kommenttia:

 1. Täällä toinen spagettinilkka. Itselleni paras apu on ollut tasapainolaudalla harjoittelu eli yhdellä jalalla seisomista vuorotellen kummallakin jalalla. (Tasapainolaudan tilalla toiminee myös bosu tai muu vastaava.) Aloitin itse fyssarin neuvosta, kun muutama vuosi sitten taas kerran taitoin nilkkani oikein pahasti. Alkuun tasapaino oli ihan nolla ja pysyin paikallani ehkä kaksi sekuntia. Riittävillä toistomäärillä kuitenkin sai nilkkaan tosi hyvän tuntuman. Ajan myötä tasapaino on kehittynyt huimasti, samoin nilkat. Nykyään "perusmuljahtelun" määrä on ihan murto-osa siitä, mitä se oli aiemmin.

  Suosittelen siis kokeilemaan, olisiko tuollaisesta apua sinullekin! Pahoja nyrjähdyksiä tuokaan ei estä, jos siis astuu ohi tms. Kevyemmissä treeneissä yritän itse välttää nilkkatukien käyttöä, just jotta jalat vahvistuisivat, mutta kovissa treeneissä, missä on isommat riskit, käytän välillä sellaisia puolitukevia tukia. (Erikseen on sitten supertukevat tuet niihin tilanteisiin, kun nilkka kaikesta huolimatta taittuu.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos paljon hyvistä vinkeistä, ja tiedosta, että nilkkojen vahvistaminen auttaa! Syksyllä jaksoinkin kuntouttaa nilkkojani kuntosalitreenin yhteydessä bosupallolla tasapainoillen. Mutta nyt se on jäänyt. :( Salilla tulee käytyä myös tosi harvoin, kun se ei varsinaisesti omiin intresseihin kuuulu. Pitäisi varmasti hankkia tasapainolauta kotiin. :)

   Ehkä munkin pitää taas nöyrtyä sen mun suht kevyen nilkkatuen käyttämiseen suunnistuksessa. Ainakin, jos tiedossa on pahaa maastoa. Kiitti avusta ja ihanaa viikonloppua! :)

   Poista
 2. Polkujuoksu on kyllä parasta tässä harrastuksessa vaikka itsekin juoksen just lähinnä noita leveitä ja aika helppoja polkuja, haastavampaa maastoa ei ainakaan ihan tässä lähellä juuri ole.

  En ole hirveästi ehtinyt lukemaan blogeja joten huomasin vasta nyt että oot hankkinut inov8t ja HCR:nkin olit juossut! :) Kiva että ilman kelloa meni noin hyvin, itsehän en ole koskaan juossut kellon kanssa :D Hyvin voi mennä ilman sitäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eipä mullakaan lähellä ole vaikeita polkuja, joten sitten tulee juostua paljon hiekkateitä tai asfalttia. Tosin tykkään siitäkin :) Mut maastojuoksu on alkanut kiehtoa kans, ja viikon päästä katotaan miten "kisailu" sujuu maastossa, hui ;)

   Joo, inovit on nyt maastokäytössä, ja HCR meni kivasti! Ilman kelloa taisin löytää sen TODELLISEN juoksuilon ja rentouden :)

   Poista
 3. Nauran täällä itelleni. Oon jotenki mieltäny polkujuoksun liittyvän jotenkin polkemiseen, en polkuihin. Haha :D blondi vauhdissa! mut nyt selvis tämäkin ;)

  Nilkoille suositan edelleen tasapainolautaharjoitteita. Mulla oli nuorempana varsinkin toinen nilkka tosi löysä ja se venähti monta kertaa. Vikalla kerralla meni niin pahasti ja paranemiseen monta kuukautta, että päätin ottaa lääkärin neuvosta vaarin ja hankin tasapainolaudan. Silloin harjoitin nilkan kuntoon sillä, mutta edelleen tulee välillä harjoiteltua silläkin. Ei ainakaan ole haitaksi :) toki ihan tuo maastossa juoksukin niitä nilkan lihaksia vahvistaa samalla, mutta lisäapua tuosta voisi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, oot sä kyllä aika blondi! ;) Mut hyvä että selvis asia!

   Kiitos vinkeistä ja kokemuksista. Mun on pakko ostaa tasapainolauta. Ei tässä muuten ole oikotietä onneen! Tilanne alkaa olla niin paha, että maastostakin on jo enemmän haittaa kuin hyötyä. Yyyh... :/ Mutta yritän vahvistaa vaan nilkkaa, kiitos! :)

   Poista
 4. Hauskaa, että törmättiin sattumalta Pirttimäessäkin :D Me käytiin kans mm. tuon tukkisillan vieressä etsimässä kätköä (tuloksetta tällä kertaa) ja mullakin on tuollainen kuva missä oon sen päällä ja MNR-paita päällä myös :D Oot niin iloisen näköinen tuossa kuvassa missä kiikut ylöspäin! Polkujuoksun ilo näkyy :) tulee varmasti huikea Bodom-kokemus! ja hmmmm, pitäisköhän hommata maastolenkkarit...Nastareita en varmaan tarvi, kun en kuitenkaan uskaltais juosta millään liukkaalla kalliolla, muttan noiden maastokenkien pito olisi kyllä tervetullutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oli kyllä hassua törmätä siellä, ja vielä samat paidat päällä :D Ylitittekö tukkisillan? Se oli jännää! Meinasin lentää veteen, heh! Heh, joo, voipi ylöspäin meneminenkin olla kivaa, kun saa rauhaksiin liikkua luonnossa! Polkujuoksu on huisia! Nyt sä voit kokeilla sitä siellä teidän huudeilla, kun on suunnistuskarttakin polkuihin!

   Ja ehdottomasti hankit maastolenkkarit! Sä kuljet niin paljon maastossa! Kesällä on tyhmää pitää vaelluskenkiä jalassa näissä lähimetsissä, ja noissa pitoa kyllä paljon enemmän kuin tavallisissa lenkkareissa! Ostoksille vaan :)

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)