maanantai 28. huhtikuuta 2014

Polkujuoksun pauloissa

Heipsun! Viikonloppu meni mukavissa merkeissä, kun päätettiin extempore tehdä visiitti kotikonnuillemme. Ensin olimme yön minun lapsuudenkodissa syöden hyvin ja rupatellen perheeni kanssa, ja sitten siirryimme toiseksi yöksi maalle anoppilaan, jossa vietimme oikein ihanan vuorokauden saunoen mökin puusaunassa, grillaten ja rentoillen. Eritoteen viikonloput Kimmon lapsuudenkodissa ovat mieltä rauhoittavia, koska maalla tunnelma on jotenkin erillainen kuin kaupungissa. En kuitenkaan käyttäisi sanaa "rennompi", koska tähän aikaan peltotyöt ovat tiukimmillaan, ja maajussien arki on kaikkea muuta kuin rentoa. Silti, maalla on rauhallista. 

Viikonlopun kohokohta heti puusaunakauden avauksen ja lammessapulahtamisen jälkeen oli lauantaiaamuinen metsälenkki luontopolulle. Menin perjantaina ajoissa nukkumaan, ja nukuin hyvät yöunet. Aamulla kahvikupposen ja kevyen aamupalan jälkeen vedin lenkkikamat päälle, ja lähdin metsään samoilemaan, siis juoksemaan. Tai ei sitä juoksemiseksi voi kutsua, sillä sen verran hidasta tuo mun eteneminen vielä luonnossa on, varsinkin, kun korkeuseroja taisi olla 50-60 metriä. No, liikuin hölkkäaskelin. Aluksi maasto oli vähän peltomaista, mutta pääosin juoksu sijoittui ihan metsäpoluille ja kallioille. Muutoin liikuin koko ajan, toki vähän kuvia napsien, mutta lenkin puolivälissä pysähdyin ja kiipesin näkötornille ja annoin tuulen puhaltaa kasvoihin. Hengitin syvään raikasta ilmaa ja nautin täysin olostani. 


 Paljon ei muita ihmisiä näkynyt, vain muutama oli eksynyt nuotion ääreen tulentekopaikalle. Joku koiran ulkoiluttaja taisi tulla vastaan, mutta muuten sain nauttia omasta seurastani. Kuuntelin luonnon ääniä, tuoksuttelin metsäntuoksua nenässäni ja kuulin selvästi oman puuskutuksen kipuessani Sauhuvuoren päälle. Näistä syistä olen täysin rakastunut polkujuoksuun. Mä en välttämättä kaipaa sitä haastetta, jonka maaston muodot ja polun epätasaisuudet tuovat, vaan nautin luonnosta, rauhasta ja ennenkaikkea siitä luonnollisuuden tunteesta, jonka koen metsässä. Kyllä mä siis edelleen tykkään ja nautin asfalttijuoksustakin, mutta polkujuoksu on vienyt sydämeni. Eikä ehkä vähiten siksi, että olen taas aivan suunnistuksen pauloissa. Tahtoisin vain koko ajan suunnistaa, ja tulla paremmaksi liikkujaksi metsässä. Suunnistuksessa ei kuitenkaan ehkä riitä aika ihastella kaikkea luonnonhienouksia ympärillä, kun pitäisi sitä karttaakin lukea ja mennä kohti uutta rastia. Tänään Venlakoulun maastoharkoissa etenimme ryhmässä kävelyvauhtia suunnistusrataa pitkin Luukissa, ja välillä ehdin oikein pysähtyä ihmettelemään luonnon ihmeellisyyttä. Polkujuoksu siis täydentää siinäkin suhteessa hienosti suunnistusharrastusta, kun keskittymiskykyä riittää paljon enemmän. Kaikin puolin on ehkä ihan luonnollista, että alan siirtyä enemmän ja enemmän metsäjuoksijaksi.
Elämäni ensimmäinen polkujuoksutapahtuma starttaa osaltani 29.5, eli kutakuinkin kuukauden päästä. Mieli on odottavan innostunut, koska mitään varsinaista stressiä en tuosta juoksusta tahdo ottaa. Mulla ei ole mitään käsitystä vauhdinjaosta maastopuolikkaalla, enkä oikeastaan tunne reittiäkään, vaikka Pirttimäen suunnilla olen toki suunnistanut useammankin kerran. Menen täysin vain nauttimaan Bodom Trailin tunnelmasta helatorstaina, onhan se ensimmäinen etappi matkalla kohti Vaarojen maratonia. 

Tykkäättekö te liikkua luonnossa? Liikutteko koskaan metsässä juosten? Suositelkaa hyviä polkujuoksureittejä pääkaupunkiseudulla tai sen lähellä? Aiotko ottaa osaa ensi kesänä johonkin maastojuoksutapahtumaan, tai tekisikö mieli?

8 kommenttia:

 1. Mä aattelin just et voisin seuraavalla pitemmällä juoksulenkillä mennä patikkapolulle juoksemaan, kun ei pysty hakkuu uraa pitkin juoksemaan ku jalat uppoaa liikaa :S Eli polkujuoksu on mulla suunnitteilla :) Varsinkin ku se patikkapolku menee kivoissa maisemissa ison lammen luona!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei joo, mee ihmeessä :) Etkö käynytkin joskus sun kaverin kanssa metsässä juoksemassa? Muistelisin niin... mutta patikkareitit on hyviä lenkkireittejä. Hyvää treeniä Kolille.. vai vieläkö se on mietinnässä? ;)

   Poista
  2. Me tehään sillain et yritetään (ku ne menee niin nopeasti :P) ostaa paikat siihen 15 kilsaan, mutta jos kesäkuun puolikkaan jälkeen palautuminen on kauheen hidasta ni sit ne voi myydä pois ku aika varmasti ne joku ostaa :)

   Poista
  3. Heh, etköhän kesäkuulta ole palautunut lokauussa, mutta tarkoitatko Tukholman puolikasta? :) Joo, mua jännittää hirveesti, jos ei saadakaan niitä 43km paikkoja, tai mitään paikkoja ylipäätään. Meillä kun on mökki ja kaik jo varattuna! :)

   Poista
 2. Awww! Samaistun sun fiiliksiin!! <3
  Ja kylläpä sitä takaraivossa jokunen suunnitelma jyskää maastotapahtumista. Jossei kilpailua, niin ainakin patikointia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tiedän, että samaistut <3 Luonnon tytöt!

   Hih, maastoon kyllä sais keskittyä jos jonkunmoista haastetta! ;)

   Poista
 3. Polkujuoksu on parasta! Itseni lisäksi koirat nauttivat! Tällä hetkellä kaipaan itse asiassa polkujuoksua enemmän kuin juoksua asfaltilla. Silloin juoksukunnossa ollessakin yli puolet lenkeistä tuli tehtyä metsässä. Kesäisin enemmänkin.

  Ihania kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, karvaisille lenkkikavereille on taatusti kivempaa vipeltää metsässä, kuin asfaltilla! :) Tosi kivasti sulle kertyi polkujuoksua! Itellä ei oo tässä lähellä kivoja reittejä, vaikka olishan tuolla jotain reittejä, kun uskaltautuis vain testaamaan :)

   Kiitos, toivottavasti kuvista välittyi se seesteinen fiilis! :)

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)