sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Raskas olo punttaamisesta

Tämä treeniviikko on ollut poikkeuksellinen siinä mielessä, että olen tehnyt lihaskuntoa paljon normaalia enemmän. Yleensähän lihaskuntotreeniä mulle tulee noin tunnin verran viikossa, mutta tällä viikolla lihaskuntoa tuli paljon enemmän. Keskiviikkona oli tyypillinen crosstraining-tunti, jonne oli ehdottomasti päästävä jo sen vuoksi, että SATSilla alkaa ensi viikolla kevät-aikataulu, ja tämä tarkoittaa crosstraining-tunnin siirtymistä mulle huonommalle päivälle, eli tiistaille, ja ohjaajan vaihtumista. Mä olen niin pettynyt, koska tunti on ollut todella hyvä nimenomaan ohjaajan ansiosta. No, onneksi torstain samainen tunti vaihtuu kuulemma myöhemmin keväällä aamupäivästä iltapäivälle, joten ehkä myöhemmin tulee crosstraining-tunnin paluu mun aikatauluihin. Siihen asti täytyy keksiä jotain muuta vakiolihaskuntotreeniä.

Perjantaina olin taas puolestani lupautunut ystäväni kanssa yhteistreeniin uimahallille. Oltiin ensin tunnin verran salilla, ja sen jälkeen uitiin 40 minuuttia altaalla. Olisin ehkä voinut hiukan kauemminkin uida, mutta meillä oli vähän kiireinen aikataulu yhteiseen kaveriporukan peli-iltaan. Salitreeninä tein ainoastaan yläkroppaa ja keskivartaloa, mitä nyt jalat sai vähän osumaa rinnalle vedoissa. Tarkoitus tosiaan ei ollut väsyttää jalkoja, sillä ne olivat jo aika raskaat tiistaisen pitemmän juoksulenkin ja keskiviikon crosstrainingin lukuisten kyykkyjen jäljiltä. En ollut aiemmin käynyt lähihallini salin puolella, mutta yllätyin, kuinka siisti se olikaan. Vähän ahdasta oli varsinkin vapaiden tankojen puolella, mutta muuten oli kyllä todella hyvä treenipaikka. Voin jatkossakin yhdistää uintia ja salitreeniä yhteen. Ainoa vaan, että uinti ei kuntosalin jälkeen ole kyllä kovin kevyttä. Heh.


Lauantaina puolestaan oli vähän spesiaalimpaa ohjelmaa, kun päätettiin Candy on the run -blogin Karoliinan kanssa mennä jumppaamaan Hearts & Minds -blogin Sannan ja Esportin järjestämälle jumppaputkelle. Treeninä oli siis 20 minuutin BodyAttack -kokeilu, 30 minuutin Grit Strength ja 30 minuutin hotjooga. Oli niin mielenkiintoiset jumpat, etten voinut kieltäytyä Karkin ehdotuksesta lähteä jumppaamaan, ja kun seurakin oli niin hyvää, niin mikä jottei. Neljän biisin mittailen attack oli mulle ensi kosketus kyseiseen jumppaan, koska meillä on SATSilla tarjolla vaan omaa Energyä, joka vastaa ilmeisesti todella paljon attackia. BodyAttack oli kyllä juuri sellainen, kuin odotinkin, ja tykkäsin kovasti. 20 minsan aikana sykkeet ehti nousta kyllä pilviin, sillä hyppyjä tuli todella paljon. Olisi mielenkiintoista kokeilla koko tunti joskus... en ole kyllä aivan varma, selviäisinkö hengissä, sillä nykyisin tulee käytyä niin vähän syketunneilla, että voi olla, ettei kunto ihan riittäisikään.

Lähde: http://w3.lesmills.com/

Gritissä puolestaan olin ennen käynytkin kerran, mutta täytyy sanoa, että tunti on jotenkin muuttunut, eikä ollut enää niin hosumista kuin aiemmin. Kyseessä on rankka crosstraining-tyylinen 30 minuutin ryhmätunti, jossa jokaisia liikkeitä tehdään omaan tahtiin, eikä musiikin tahdissa. Alussa lämmiteltiin ja sitten oli 2 minuutin hyppy+punnerrushaaste, sen jälkeen minuutin intervalleja muun muassa levytangon kanssa tehden kykkyjä, rinnalle vetoja ja työntöjä sekä kulmasoutuja. Näiden osuuksien jälkeen oli tabata-tyylistä harjoittelua, jossa työosuus kestää 20 sekuntia ja 10 sekuntia on taukoja. Viimeisenä osuutena oli rankka lankkuosuus, jossa huomasin, että mulla on paljon petrattavaa. Yh, lankku vaan ei kuulu ollenkaan mun suosikkeihin. Mutta pitää vaan treenata, sillä syvät vatsalihakset ovat todella tärkeitä juoksussa ja muussa kestävyystreenissäkin.

Viimeinen treeni oli tosiaan hotjooga, ja se oli aivan ihana kokemus. Huoneessa oli noin 35 asteista, ja siellä me teimme jo valmiiksi väsyneillä lihaksilla muun muassa sotureita ja muita raskaampiakin asanoita. Onneksi joukossa oli kevyempääkin joogaa ja lopulta mulle jäi todella hyvä mieli hotjoogasta. Olisi joskus kiva kokeilla sitä ei-niin-väsyneenä. Kuumuus varmasti auttaa syventämään liikkeitä. Kiitos tosiaan Sannalle tästä hienosta jumppamahdollisuudesta ja Karkille kivasta lauantaipäivän seurasta! :)


Jumpan jälkeen käytiin kaveriporukalla syömässä thaikkua, nams!

Mulla on nyt jotenkin raskas ja jäykkä olo. Mä olen ole tottunut tekemään näin paljon lihaskuntoa samalla viikolla. Joka paikkaan kolottaa, vaikka olen yrittänyt venytelläkin. Mulle tulee heti jotenkin kummallinen olo, jos viikossa on liikaa lihaskuntoa ja liian vähän aerobista treeniä. Oikeastaan tein uinnin lisäksi tällä viikolla vain kaksi muuta aerobista treeniä. Tiistaina oli vuorossa mun viikon pidempi lenkki, kun kävin juoksemassa 16,5 kilsan lenkin pääosin pehmeillä alustoilla. Jaksankin aina hämmästellä, kuinka ihania lenkkireittejä täällä Helsingissä on. Lenkki oli kyllä todella ihana! Eiköhän tuo pitkän juoksun kuntokin tässä lähde nousuun, kun vaan jaksaa treenata! Tänään puolestaan olin vuoden ekalla pyörälenkillä. Kävin taittamassa 35 kilometriä maanteitä. Ei toi pyöräily helppoa ole, mutta eiköhän sekin tässä parane vielä, kun otan säännöllisesti tavoitteeksi käydä viikottain pyöräilemässä 1,5-2,5 tunnin pyörälenkin. Vähän pituus riippuu pitkästä juoksulenkistä, että kuinka pitkä pyöräily sitten on. Tänään mun oli tarkoitus juosta puolisen tuntia pyöräilyn päälle, mutta jäykkä olo ei tehnyt sitä juoksun mielentekoa, joten jätin väliin. Ihan hyvä niin. Lenkin jälkeen maistui lasagne.

Ensi viikolla en tee kyllä lihaskuntoa varmaan ollenkaan. Korkeintaan yhden kerran. Vatsoja sen sijaan voisin tehdä vähän useammin. Mä tahdon takas sen kevyen olon, jonka saan aerobisista treeneistä ja venyttelystä. Olisi myös kiva päästä taas balanceen pitkästä aikaan. Salitreeni saa olosta tunkkaisen ja jäykän. Käykö teille niin? 

Oletteko nauttineet kivoista kevät-ilmoista, vai treenanneet paljon sisällä? Onko joku muu ottanut jo pyörän käyttöön joko treenimielessä tai hyötykäytössä?

16 kommenttia:

 1. Oi, kuulostaapa mukavalta viikolta :) Yhteistreeneissä on sitä jotakin! Lihaskunto jää itsellenikin vähemmälle ja jos sitä teen, niin se tapahtuu nimenomaan toiminnallisena. Mutta täytyy sanoa että teen sitä lähinnä sen takia, että siitä olisi hyötyä muissa harrastuksissa ja töissä. Tai no itse asiassa keskivartalo tulee treenattua pari kertaa viikkoon, koska se nyt on tärkeässä osassa juoksun suhteen :) Ja mitä nyt lihaskuntojumppia ohjailen muutaman tunnin viikossa. Ulkoilmat on kyllä houkutellut ihan valtavasti ja odotankin että posti tuo uuden pyörän käyttöön ;) Muuten täällä on kyllä poljettu kesät talvet ihan naperosta lähtien. :) Ja hei, tosi kivaa kun pidätte säännöllisiä peli-iltoja! Aurinkoa viikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, yhteistreenit on tosi jees! :) Voi, sulla tulee paljon lihaskuntoa, mutta sulla varmaan kokonaismääräkin liikuntaa on paljon isompi, ihan jo töiden puolesta. Oij, millainen pyörä sulle on tulossa? Peli-illat on huippuja kavereiden kanssa - sellaista mukavaa ajanvietettä sekalaisessa porukassa!

   Aurinkoista viikkoa sulle myös! :)

   Poista
 2. Pyöräilykauden avaus olisi kyllä kiva tehdä, mutta täällä maalla on vielä tiet niin huonossa kunnossa, että ei paljon kannata, odottelen siis vielä. Hiekkateillä siis enimmäkseen ajelen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, toivottavasti siellä maalla kans tiet sulais, että pystyisit tekemään fillarilenkkejä kans! :)

   Poista
 3. Aikamoinen viikko sulla. Ei ihme jos on paikat tukossa :). Ulkoliikuntaa täällä ollut enimmäkseen, joskin tänään meni reilu 1,5h salilla.
  Mulla on sairastelun jälkeen nyt pari viikkoa ollu tosi vähäistä tuo lihaskuntotreeni, kun viikottainen kahvakuula jäi pois kun kaverikin alkoi treenaamaan puolikkaalle, niin ollaan sit eka otettu kevyempiä treenejä ja viimeksi juostiin kymppi ja sen kanssa ei kyllä mun kunnolla irtoa kahvakuulaa lisäksi. Kiirettäkin on pitänyt. Tänään päätin sit tehdä joogan päälle vielä salitreeni, vaikka aluks ajattelinkin keskiviikolle, mut nyt saan sen sitten vapaaksi. Kauheeta säätämistä ehtiä juosta kolme lenkkiä, joogata ja lihaskuntoakin treenata, kun pitää sovitella omiin ja perheen aikatauluihin ja joskus olla lepoakin ja ihan kotonakin :D.Vatsoja tulee kyllä tehtyä ja juurikin lankkua jonkin verran ihan kotonakin. Sunnuntaina onkin sit hieroja :)

  Kivaa viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toi viikko oli aikamoinen, varsinkin erillaisuudessaan. siks se tuntui niin rankalta! :)

   Heh, tuttua tuo säätäminen treenien kanssa, vaikka mulla ei lapsia olekaan ;) Mulla tuo haastetta nämä lukuisat innostumiset, kuten triathlon ja nyt alkaa suunnistuskausikin! HUPS :D Mut hyvä on mennä vähän fiiliksen mukaan ja tehdä erityisesti niitä juttuja, joista tykkää ;)

   Kivaa viikkoa sulle myös :)

   Poista
 4. Tukkoinen ja jäykkä olo on tuttu täälläkin, jos ei lepää riittävästi / käy kehonhuoltotunneilla.. Ehkä sullakin on ollut normaalia kovempaa lihastreeniä, normaalia vähemmällä huollolla, niin siitä sitten kehon jumitussignaalit? Toinen juttu mikä mulle käynyt on se, että keho on mennyt totaalisen jumiin lihaskuntotreeneissä hieronnan jälkeen... Mutta on huippua, että pystyt kuuntelemaan kroppaasi noin, ja tunnistat mitä se nyt kaipaa! :) Mulla ei ole järkevää pyörää, mutta olen tehnyt nyt aiempaa enempi kävelylenkkejä ulkona - se on niin piristävää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, kehonhuolto jäi takuulla liian vähäiselle, ja varsinkin sen olisi pitänyt olla erillaista tuon punttailun vuoksi. Ja toki hieronnalla voi myös olla vaikutusta, hyvä kun muistutit. Nyt kyllä keho kaipaa "kevennystä", eli tuttua treeniä enemmän! Punttailuvapaa viikko! :D Kävelylenkit ulkona on kyllä ihania myöskin :)

   Poista
 5. Lihaskuntotreeni varmaan tukotti sua just siksi että teit sitä enemmän kuin normaalisti? Ideaalia ois varmaan löytää sopiva määrä jonka tekee säännöllisesti niin se tukee muuta liikuntaa eikä vedä lihaksia jumiin.

  Mulla vaihtui tänään treenijakso, seuraavat kahdeksan kuukautta mennään taas enemmän juoksun ehdoilla. Punttitreenit tippuu kolmesta kahteen. Tuntuu tosi vähältä mutta eiköhän se riitä vähintään lihaskunnon ylläpitoon, nyt on aika suunnata kaikki mahdollinen energia pitkiin lenkkeihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Jep, just näin. Sä sen sanoit. Itelle on hyvä tälleen aerobisen kultakaudella, että olis vaan kerran viikossa toiminnallista lihaskuntotreeniä. :) Tähän yritän palata!

   Oi, kahdeksan kuukautta?? Aika paljon! Vai viikkoa? :) Mut kyllähän kaks treeniä riittää ylläpitoon, ja jää sitten tosiaan jalkoihin voimaa ja kroppaan energiaa pitkille lenkeille :)

   Poista
  2. Kahdeksan kuukautta - tai oikeastaan yhdeksän jos vaihdan ohjelmaa vasta vuoden vaihtuessa :D Kirjoittelin siitä tänään vähän enemmän.

   Poista
  3. Uuuu, täytyypi mennä lukemaan ;)

   Poista
 6. Mulla kanssa lihaskuntovakio on ollut viimeisen vuoden oikeastaan vain tunti viikossa + satunnaisia vatsoja yms. lisäksi. Tietty joogat päälle ja niissä tulee keskikroppaa aika paljon treenattua. Suurin ongelma on just se puntin lisääminen ohjelmaan niin, että juoksut ei kärsi, varmaan vaatisi tosi selkeää suunnittelua, jos haluaisi optimaalisen ohjelman tehdä.

  Ite tykkäsin niin paljon Esportin hot joogasta, kun siellä uuden vuoden aikaan kävin, oi että. Pyöräily kyllä houkuttaisi täälläkin, mutta oon jotenkin tosi huono lähtemään tekemään mitään perustreeniä pyörällä, vaan se vaatisi mieluummin jonkun kivan pidemmän pyörälenkin "jonnekin" tai kaverin luokse polkemisen tms., tai sitten sen kaverin mukaan! Pyörä on aika perus "maastopyörä", ei siis mikään oikea maastoajoon tarkoitettu pyörä eikä myöskään mikään kevyt kilpapyörä. Ja klosseja ei ole omassa pyörässä lainkaan... Tällä hetkellä pyörä on kuitenkin vielä varastossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Joo, suunnittelua se vaatisi, ja varsinkin kropan totuttelua kovempiin treeneihin. Tuo ylläoleva kommentoija Mika harrastaa painonnostoa ja juoksua, molempia menestyksekkäästi. Hän jaksottaa välillä toiseen panostaen enemmän kuin toiseen, ja tuntuu toimivan. :)

   Hotjooga olisi kyllä ihana lisä treeneihin. Mullakin kesti vähän, että opin laittamaan oikeasti treenikuteet päälle ja lähteä tekemään treeniä pyörällä. Mut on sekin terapeuttista. Mulla on klossit, ja pyörä on ihan ok, vaikkei mikään maantiekiituri olekaan. :)

   Poista
 7. Hei Hanna! Yks mahis on myös, että sulla tuli liikaa ns. kovaa tehoa (crosstraining, grit ja attack)... ihan vaan näin sivullisen huomiona! :)

  -T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, hyvä huomio! :) Tää viikko mennäänkin sit pk-alueilla kokonaisuudessaan! Ens viikolla taas tehoja irti, toivottavasti jopa ihan juostessakin ;)

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)