maanantai 24. maaliskuuta 2014

Lämmintä kehon- ja mielenhuoltoa

Tänään tein jotain elämässäni ekaa kertaa. Tein sen paikassa, joka on mulle äärimmäisen tärkeä, rentouttava ja vähän arkinenkin. Normaalisti vietän tässä paikassa joitain tunteja viikossa, sillä mulla on kotona siihen mahdollisuus. Lisäksi tulee myös viihdyttyä julkisilla paikoillakin tässä tilassa, vaikkei siitä yleensä saa samaa irti. Varsinkaan, jos en saa olla yksin siellä. Minä tykkään, että se paikka on keskivertoa lämpimämpi, ja tykkään siitä pistävästä polttelusta aina välillä. Tykkään myös viettää siellä aikaa joko Kimmon kanssa tai sitten ystävieni kanssa. Yleensä siellä kerrotaan parhaat jutut tai käydään henkevimmät keskustelut. Se paikka merkitsee mulle rentoutumista ja omaa aikaa, ilman häiriötekijöitä. Minä rakastan saunaa ja saunomista.


Tänään saunominen ei ollutkaan ihan tavanomaista, vaan olimme Tiinuskan kanssa päättäneet mennä saunajoogaan Flamingoon. Tiina oli siellä kerran aiemmin käynyt, mutta minulle tämä oli ihan ensimmäinen kerta. Mä olin vähän hämillänikin lähtiessäni, että mitä tuleman pitää, kun en ihan osannut odottaa oikein mitään. Tiesin vain, että päälle kannattaisi laittaa uikkarit ja juomapullo kannattaa ottaa mukaan. Muuta ei oikeastaan tarvitukaan, sillä hikipyyhkeet ja vettäkin olisi saanut paikan päältä.

Saunajooga pidettiin Flamingon biosaunassa, jossa on noin 50 asteen lämpö. Tunnelma oli rauhallinen ja seesteinen, kun saavuimme saunalle. Biosauna on sisustukseltaan upea, vähän kuin vanhan ajan hirsisauna. Tykkään. Valaistus on sopivan tunnelmallinen ja musiikkia ei tietenkään ole. Ei se saunaan kuuluisikaan. Jokaiselle oli merkitty paikka pyyhkeellä, ja me istuimme ylälauteelle. Ohjaaja otti kulmapaikan, josta hän näki kaikki ja me näimme hänet.

Kuva: pinterest

Flamingon saunajooga kestää 30 minuuttia, ja siinä ajassa teimme kuutta eri liikesarjaa muutaman kerran kutakin. Liikkeet vaihtelivat rangankierroista saunasoturiin ja viimeisenä ennen rentoutumista teimme vielä vatsalihaksia kuormittavia kiertoja. Aluksi mietin, ettei salissa ole edes kuuma, mutta kummasti vain hiki tuli ja oikein valui vetenä kasvoiltani ja koko kehostani. Vettä kului ainakin puoli litraa, joten oma pullo oli todella hyvä olla mukana. 30 minuutin jälkeen olo oli ihanan rentoutunut ja avoin. Viimeistelimme ihanan arjen hyvinvointihetken Flamingon mineraalivesialtaassa, jossa lilluessa voi kuunnella veden alla musiikkia. Aika taivaallista, sanon minä.

Jooga oli hyvin miellyttävä kokemus, ja taidan jatkossakin joskus huoltaa omaa kehoani ja mieltäni saunan lämmössä. Ja miksen nyt uskaltaisi kotonakin kokeilla saunajoogaa. Saunan lämmetessä on hyvä ottaa pieni treenisessio ennen varsinaisia löylyjä. Siis rankkahan tämä saunajooga ei mielestäni ollut muutamia yksittäisiä hetkiä lukuunottamatta, vaikka siitä semmoisenkin varmasti saisi, mutta todella hyvää kehon hellimistä kierroilla ja venytyksillä. Kannattaa kokeilla!

Vai oletko sinä jo kokeillut saunajoogaa? Voisitko kuvitella kokeilevasi?

17 kommenttia:

 1. Kuulostaa ihanalta! Meidän salilla oli joitakin viikkoja sitten erikoistuntina saunajoogaa, mutta ne täyttyi niin nopeasti, että en itse ehtinyt mukaan.

  Mutta tuo olisikin hyvä, että kävisi joskus ohjatulla tunnilla ja sitten oppisi turvallisia liikkeitä, mitä voisi kokeilla kotonakin saunoessa (miedoissa löylyissä!). Ja tuo mineraalivesiallas varmasti viimeisteli teillä nautinnon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voin uskoa, että ne täyttyi nopeasti. Saunajoogassa on kiva idea: suomalaisille suosittu paikka yhdistettynä trendilaji joogaan. :) Jeps, kotona noit vois tehdä, mutta tunnelma ei ehkä ole sama kuin tunnilla. Mineraalivesiallas on ihana! Voin suositella Flamingon k-20 spa-puolta, jos joskus pääkaupunkiseudulla olet! :)

   Poista
 2. Toi on ollut mielessä, mutta en ole saanut toteutettua! Tehtiinkö tuolla kaikki liikkeet istuen? Eli kuinkahan paljon tulee jaloille (takareisille) venytyksiä? Normaalistihan niitä tulee joogassa tosi paljon, ja siksi on nyt täytynyt pitää taukoa.

  Kuulostaa kyllä tosi rentouttavalta. :) Vaikka aika saunahan se sali on tuolla hot joogassakin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Suvi, kannattaa kokeilla! Hmm, tuolla tehtiin seisoen vain saunasoturi, muut oli istuen normaalisti lauteilla. Takareisille ei tehty venytyksiä, vaan pakaroille. Enemmän oli ylävartalon kiertoja!

   Tietko, mä en oo kokeillut hot joogaa koskaan! Mutta lauantaina, lauantaina ;)

   Poista
 3. Aika jännä jooga. Ajatuksena tuntuu, että saunajoogassa vois alkaa ahdistaa kun en muutenkaan viihdy pitkiä aikoja saunassa, mutta on toi varmaan hieman eri asia. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on toi aika jännä! Voihan siellä alkaa ahdistaa, kun koko ajan meno käy "kuumemmaksi". Yksi meni meidän porukasta laudetta alemmas, vaikka oli jo alemmalla lauteella. Mut kokeilemalla selviää, olisko oma juttu! :)

   Poista
 4. Mä testasin saunajoogaa viime vuonna Naantalin Supertreeneissä ja oli kyllä tosi rentouttavaa ja ihanaa! Lainasin Saunajooga-kirjankin joskus kirjastosta ja itekseni opettelin niitä liikkeitä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oij, saunajoogakirja! Aika hyvä idea! Onko siinä paljon liike-esimerkkejä? :)

   Poista
  2. Kirja esitteli muistaaksei kolme erilaista liikesarjaa, jotka oli puolen tunnin mittaisia. En muista montako liikettä yhdessä sarjassa oli.. Kirjan on kirjoittanut saunajoogan vissiin kehittänytkin Tiina Vainio :).

   Poista
  3. Taas olin näköjään kirjautuneena noilla kirjablogitunnuksillani, mutta ehkä se ei haittaa. Sama Sanna ;).

   Poista
  4. Ei haittaa, vaikka olisitkin kirjautuneena! :) Okei, mielenkiintoinen kirja.. pitääpi katsoa, josko sen saisi kirjastosta! Mulla on odottamasta sieltä jo varauksessa se "Voita itsesi" -triathlonkirja! :)

   Poista
 5. Voisin ehdottomasti kokeilla, jos vain sopiva (ja helppo) tilaisuus tulisi! Rakastan kans yli kaiken saunaa ja tuollainen kehon hellimishetki joogan parissa kuulostaa ihanalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä kokeilla! Mulle sauna on jotenkin niin tärkeä paikka, että vähän jo mietin, että tykkäänkö tosta joogasta ollenkaan, mutta tykkäsin kyllä :)

   Poista
 6. Oli kyllä huoltoa keholle ja mielelle isolla H:lla <3 On niin huippua, että on olemassa tällaisia laillisia (:D) tapoja irrottautua arjen kiireestä ja hälinästä. Teki kyllä tosi hyvää, ja yllättäen on vatsalihaksissa tuntumaa tänään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, todellakin <3 Kiitos, kun kysyit mukaan! Toi Flamingon spa on ihana. Hih, kyllähän siellä ihan vatsaan sai tuntumaa. Varmasti liikkeet on syvempiä siellä kuumuudessa! :)

   Poista
 7. Piti kokeilla Vierumäellä saunajoogaa mutta se sitten jäi. Kuulostaa kyllä tosi kivalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kannattaa kyllä kokeilla, kun seuraava mahdollisuus tulee! Sopivan erillaista! :)

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)