torstai 20. helmikuuta 2014

Kahdenlaista crossfittiä ja ihania naisia!

Crossfit. Tuo sana, joka vilahtaa useassa blogissa. Treenimuoto, joka on koko ajan enemmän esillä, ja jonka tekeminen tekee ihmisistä kovia mimmejä ja jätkiä! Mutta mitä tuo crossfit oikeastaan on? Sitä lähdin ottamaan selvää, kun viime lauantaina tapasin Konalan 10K Crossfit -salin edessä kolme bloggaajakollegaa, eli Karoliinan, Satun ja Tiinan. Kun mietimme jo joulukuussa ohjelmaa yhteiseen blogitapaamiseen, vaikuttivat kaikki olevan todella innoissaan crossfitin kokeilemisesta. Niimpä laitoin kyselyä paikalliseen crossfit-saliin, ja sieltä saatiin vastaus, että yksityistunti oli meille varattu. Mukaan sisätreenivaatteet ja juomapullo. Jes, ainakin pääsemme treenaamaan kunnolla!

Minä, Tiina, Karkki, Satu

Jännitti hirmuisesti tyttöjen tapaaminen (Tosin Tiinan kanssa ollaan aiemminkin treenailtu yhdessä!), ja Satukin tuli ihan kauempaa asti meitä moikkaamaan. Siistiä! Kaikki jännitys tyttöjen tapaamisen osalta kariutui välittömästi, sillä Satu ja Karoliina olivat myöskin ihan heitä, joita blogista voi päätellä. Ihania ja sporttisia persoonia! Sitten jännittikin enää crossfit-kokeilumme. Astuimme sisään tuonne autohallimaiseen saliin, ja siellä oli treeni menossa. Kovakuntoisen näköiset crossfittaajat tekivät treeniä, ja meitä alkoi pelottaa! Pelko oli oli kuitenkin turhaa, sillä yksityistuntimme (jonka ihan rahalla maksoimme, tämä ei siis ole mainos!) oli aivan loistava! Voin kaikille suositella yksityistuntia, jos tahtoo kosketuksen lajiin.


10K:ssa Pete ohjasi meille 90 minuutin yksityistunnin. Ensin saimme kuulla, mitä crossfit on - no, ihan kaikkea! Sitten teimme lämmittelyn, joka sisälsi hyppyjä toisten yli, ryömimistä, kottikärrykävelyä ja pupuhyppyjä. Kyllä siinä lämmin tuli. Sitten siirryimme tekniikkaosuuteen, joka normaalistikin on tuntien rakenteessa. Meidän tekniikkaosuutemme sisälsi päivän treenin eli WODin liikkeiden opettelua.


Ensin opettlimme Toes to bar -liikettä, jossa olisi tarkoitus saada varpaat tankoon roikkuen. Ei toivoa, mutta onneksi crossfitissä voidaan aina skaalata treeni jokaisen kunnon mukaan. Niimpä meille helpotettu versio oli roikkuen nostaa polvia rintaa kohden. Tuli muuten huomioitua magnesiumin hyöty, sillä se paransi huomattavasti pitoa tankoon. En ole ennen kokeillutkaan moista jauhetta...


Seuraavaksi opettelimme kahvakuulaheilautusta. Tässä oli tärkeää pitää yläasennossa kädet hieman koukussa, ja laittaa liikkeen lähtemään lantiosta asti. Oikeasti tämä ei ole ollenkaan käsiliike, ja oli kyllä ilo opetella oikeaoppista kahvakuulaheilautusta.


Sitten opettelimme uutta liikettä, eli wall ballia. Tässä mennään palloa pidellen syväkyykkyyn ja siitä nostetaan jaloilla ylös ja samalla voimalla heitetään palloa vajaa kolmen metrin korkeuteen ilmaan. Naisilla pallo painaa 14 paunaa eli n. 6,3 kg, mutta minä harjoittelin 10 paunan pallolla, joka tuntui sopivalta. Tässäkin tärkeintä oli, että voima lähti jaloista, ei käsistä.


Viimeinen liike oli todella huippu - wall climbs. Tässä mentiin seinään eteen punnerrusasentoon jalat seinäänpäin, ja siitä lähdetään nostamaan jalkoja ylöspäin, tarkoituksena seistä ihan käsillään. Joka kerta yrittäessä uskalsi aina vähän lähemmäs seinää, jee! Tämä oli huippua, ja aion jatkossa taatusti harjoitella liikettä.

Harjoiteltuamme liikkeet alkoi päivän treeni, eli WOD. Se näytti tältä:


Eli 15 minuutissa tehtiin niin monta kierrosta ja toistoa, kuin ehti. 2 wall climbia, 5 toes (not) to bar, 10 wallballia, 15 kahvakuulaheilautusta ja 200 metrin juoksu. Pete lisäsi treeniimme juoksun, kun kuuli, että olemme juoksijatyttöjä, heh!


Voin kertoa, että 15 minuutin (noin neljän kierroksen) jälkeen olo oli totaalisen kaikkensa antanut, ja neljä väsynyttä bloggaaja rojahti salin lattialle! Mutta olipahan kerrassaan huipputreeni! Tykkäsin tästä kosketuksesta corssfittiin, sillä treeni oli monipuolinen, tehtävissä oleva ja rankka, ja samalla se opetti meille uusia liikkeitä, kuten walla climbia. Siistiä! 

Crossfitin jälkeen lähdimme vielä SATSille venyttelemään ja taidettiin vähän Satun kanssa opetella vielä crossfit-huumassa muun muassa syväkyykkyä ja rinnallevetoa. Kävimme SATSilla saunassa, ja sitten suuntasimme vielä Kiilaan syömään. Oli aivan tosi onnistunut blogimiitti, ja hurjan kiva oli viettää päivää näin urheiluhullujen leidien kanssa! Juttua riitti iltaan asti, ja vieläkin tuntuu, ettei kaikkea saanut sanotuksikaan! Kiitos tytöt! <3
Tänään olin toistamiseen viikon sisällä crossfitissä, kun suuntasin Esport Areenalle Crosstrainingin Basic-tunnille. Basic tunti on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat kokeilla crosstrainingia (sama kuin crossfit) ja se on edellytys myös Esportin omalle Crosstraining-kurssille. Meitä ol 13 henkeä tekemässä treeniä, ja pääosa oli naisia. Tunti oli hyvin samankaltainen, kuin Konalankin yksityistunti, mutta koen, että yksityistunti oli vielä paljon parempi. No, lämmittelimme erillaisilla juoksuilla, kyykkykävelyillä ja loikilla, vähän samallalailla kuin Konalassakin. 

Tekniikkaosuudessa kävimme ensin läpi, minkäs muunkaan kuin wall ballin tekniikkaa. Tästä osuudesta tykkäsin, sillä opettelimme tämän kyykystä asti, ja teimme syväkyykkyjä seinää vasten, joka osottautui aika haastavaksi liikkeeksi. Mene naama seinään päin mahdollisimman lähelle seinää ja nosta kädet ylös seinää vasten. Lähde kyykkäämään syväkyykkyyn. Opettaa kyllä hyvin tekniikkaa, kun ei ole tilaa niiata eteenpäin! Wallballsin jälkeen harjoittelimme boksihyppyjä. Tästä pidin myös! On toi räjähtävyys ja ponnistaminen mulle vielä haasteellista, mutta uskalsin hyppiä sarjojakin matalimman (50cm) boksin päälle. Jee! Oikeastaan näiden tekniikkaharjoitteiden jälkeen siirryimme WODiin, joka oli seuraavanlainen:

15 x wall ball
10 x burpee
10 x pull-ups
rounds: 3

Leuanvetoja meistä ei tainnut kukaan naisista tehdä, ja se tehtiin matalilla renkailla niin, että jalat on mahdollisimman edessä ja roikutaan renkaista nojaten alas. Siitä vedetään itseään ylös, kuin leuan vetäisi. Raskasta muuten tuokin, varsinkin kun niitä oli kymmenen! Mulla meni tämän tekemiseen 6min20sek, ja hiki valui treenin jälkeen!


Basic tunti oli todella kiva ja hyvä, mutta miljööltä Esportin areena ei ollut läheskään niin hyvä kuin Konalan 10K. Siellä oli paljon enemmän tilaa, lattialla oli mattoa eikä betonia ja välineitä oli paljon. Esportissa tilat olivat pienet, tosin plussana heillä on 400 metrin juoksurata, joka mahdollistaa myös talvella pitkät juoksupätkät WODeihin. Itse ainakin tykkäisin kovasti yhdistää voimaa ja juoksua. Ei ole muuten helppoa juosta kyykyistä jäykkien jalkojen kanssa ;)

Voin sanoa, että Crossfit-kärpänen on puraissut... kaikella järjellä ajateltuna se ei nyt mahdu ohjelmaani, mutta ensi syksynä olen takuulla suorittamassa On Ramp -kurssia. Sen verran monipuolista ja hyvää treeniä se on.. ja mikä parasta, ainakin se on kivaa!!


Oletteko te päässeet testaamaan corssfittiä? Millaista se on, tai jos et ole kokeillut, niin millainen käsitys sinulla on crossfitistä? Mua kiinnostaisi suunnattomasti oppia tempauksen, rinnallevedon ja työnnön tekniikat. Voi jösses, crossfitissähän voisi vaikka kehittyä! Huikeeta!

12 kommenttia:

 1. Oi vitsit kuulostaapa tuo crosstraining-tunti myös kivalta!! Mä tahtoisin päästä kokeilee kans boxi-hyppyjä. Josko uskaltaisin ylittää pelkoni:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oli se kyllä kivaa sekin! Ehkä noi "crossfitit" on aika samanlaisia kaikkialla, ja näytetunneiksi valitaan suht. helppoja liikkeitä toteuttaviksi! :)

   Boxihypyt on siistejä. Mua vähän harmittaa, etten uskaltanut kokeilla 60cm boksia... no, toiste sit ;) Termi "boksikauhu" on aika yleinen noissa piireissä, kuulemma! ;)

   Poista
 2. Jee, kiitos tosta crosstraining-tunnin kuvauksesta myös! Pääsen toivottavasti sinne kokeilemaan pian, kun on tunneilla taas tilaa! :) Hehe, toi Crossfit-kärpäsen purasu on kyllä kova! ;) Kivaa viikonloppua Hanna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika tutunlainen se crosstraining-tunti oli myöskin! :) Mene ihmeessä kokeilemaan! Ihanaa viikonloppua sulle myös! :) ..taasko on viikonloppu? huh. :)

   Poista
 3. Vauhdikas päivä teillä ja erityisen hieno on tuo wall climbs -kuva! Voih, minäkin haluaisin testata crossfitiä ja nimenomaan oikealla crossfit-salilla, mutta en ole vielä sopivaa ajanjaksoa siihen löytänyt, kun se on ramp -kurssi pitäisi kuitenkin alkuun käydä.

  Mukavinta olisi, jos crossfitin voisi ottaa treeniohjelmaan kerran tai kaksi viikossa (näin ei tarvitse luopua muista suosikkilajeista), mutta sitä varten ei oikein ole järkeä ottaa kallista crossfit-jäsenyyttä. Luotan siis siihen, että oma sali herää tähän buumiin myös ja nykyään lisämaksulliset Sisu-tunnit muuttuisivat ilmaisiksi, se kun on aika crossfitin tapaista treenailua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toi ohjaaja oli huippu, kun otti meistä välillä kuvia! :) Joo, noi on rampit on aika tiukkoja aikataulullisesti, kun ovat niin sitovia. Tämmöinen yksityistunti ei tullut edes kovin kalliiksi, että jos saat porukan joskus kasaan, niin käyhän testaamassa ;)

   Jep, crossfitissä pitäs sit käydä muutaman kerran viikossa, ja itelle se tarkottais sats-jäsenyyden lopettamista. Mikäs tuo Sisu-tunti on? :)

   Poista
  2. Syksyllä kävin testaamassa ko. tunnin Fressillä, tässä fiiliksiä tunnista: http://fairlyintensivetraining.blogspot.fi/2013/08/sisulla-siita-selviaa.html. Aika samantyyliseltä vaikuttaa kuin tuo crosstraining-tunti.

   En näköjään ole sitä ottanut ohjelmaani, sillä tuon kerran jälkeen en ole tunnilla käynyt, kai siinä se lisämaksu on ollut "selityksenä". Mutta jahka tuo muuttuu ilmaiseksi tunniksi, niin sitten... :)

   Poista
  3. Okei, joo, kuulostaa hyvältä tunnilta! :) Harmi toi rahastusjuttu, koska toi 5e/kerta on TOSI kova. Luulis, että olis vaikka joku 10e korotus kuukausimaksuun tai jotain... että se toimis paremmin :)

   Poista
 4. Crossfitin ja peruskuntokeskusten crosstrainingin suurin ero lienee siinä että jälkimmäisessä on vähän helpompia liikkeitä. Tunnille voi tulla kuka tahansa joten ei voida olettaa että aletaan tekemään mitään tempauksia tai käsilläkävelyä. Molemmat on toki hyvä tapa kohottaa kuntoa ja varmasti moni crosstraining-"jumpassa" käyneistä innostuu vaativammista liikkeistä ja harjoittelusta. Kuten sinä :-)

  Itselläni ihan sama tilanne kuin sulla, crossfitille ei ole aikaa omassa treenikalenterissa. Onneksi siitä voi ottaa osasia omaan treenaamiseen kuten oon tehnyt painonnoston ja joidenkin harjoitteiden (kovat soudut, boxihypyt jne.) kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tuon eron olen tajunnut, mutta toi Esportin Crosstraining on siis samanlainen kuin crossfit, että vaatii oman jäsenyyden ja kurssin käymisen. Silti se ei ole crossfit... hmmm... nyt saa kesän ajan kelvata tuo kuntokeskus-crosstraining! Onneks meillä on ammattitaitoinen pt vetämässä treeniä!

   Toi painonnostokurssi on kyllä huippu sulla! Mut joo, on crossfit sitovaa, joten siksi se ei mahdu helposti ohjelmaan. Mä ajattelin syksyllä mennä, ja ottaa sen samalla oppimisen kannalta. En tiedä jatkanko siellä treenaamista, mutta kurssi kiinnostais ainakin ;)

   Poista
 5. Crossfit-kurssille menemisessä mietyttää minuakin sama asia kuin paria edellistä kommentoijaa, että olenko valmis luopumaan (ainakin sen kurssin ajaksi ja ehkä jatkossakin) muista mukavista lajeista, joiden parissa puuhastelen. Toisaalta jos/kun oikeasti tuohon lajiin hurahtaisi, niin ei siinä oikeasti tarvisi paljon muuta treeniä, kun monipuolisuus tulee jo tuolta :) Mun mielestä meidän salin crosstraining on jo tosi hyvä, joskin siihen voisi tästä innostuneena ottaa mukaan vielä vähän toiminnallisempaa laatua tai esim. pariharjoittelua ;) Kuulostaa muuten tosi hyvältä tuo seinää vasten tehty syväkyykkyharjoitus! Sellainen olisi mullekin paikallaan. Mennään tosiaan ens viikolla joku päivä vetämään meidän oma crossfit salille? ;) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toi on totta, että crossfit on tosi sitovaa. Itekin tykkään liikkua monipuolisesti, ja en täysin usko, että crossfit riittäisi mulle. ;) Miten sitten lempeät ryhmäliikunnat tai muut.. jäis kyllä SATSiakin ikävä!

   Meijän crosstraining on kyllä ihan huippu! :) Toi kyykkyharjoittelu oli tehokas, voin näyttää sulle huomenna ;)

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)