keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Sporttailuvuoteni 2013


Niin vain kävi, että aika meni kuin siivillä, ja vuosikin vaihtui! Itelleni vuoden vaihtuminen ei ole mikään suuri juttu, sillä vuodesta toiseen pyrin jatkamaan lähes samanlaista elämää kuin ennenkin... syömään hyvää kotiruokaa, liikkua säännöllisesti ja vähän tavoitteellisesti, mutta pääasiassa nauttien, viettää aikaa kotona sekä ystävien kanssa ja nauttia erityisesti arjen pienistä iloista!

Uuden vuoden aattona kävin päivällä juoksemassa vuoden viimeisen lenkin. Vajaa tunnin lenkki, ja hyvällä fiiliksellä. Mutta kuten tuosta ekasta kuvasta tässä kappaleen alla voitte katsoa, ei uskoisi, että on 31.12... näyttää ihan syys-lokakuulta, eikö? Vuosi vaihtui meillä ihan kotosalla kaksistaan ollen. Se olikin kivaa, kun vietimme koko jouluviikon kotikonnuilla perheidemme kanssa ja lauantaina kutsuimme ystäviä meille pelaamaan lautapelejä. Olimme ihan vailla tietokoneita, ja nautimme telkkarista, saunasta ja hyvästä ruuasta. Minä en eritysesti pidä uudesta vuodesta, sillä pelkään vähän raketteja, mutta uskaltauduimme illalla käymään ulkona katsomassa lähikukkulalla rakettien pauketta. Kaiken kaikkiaan oli aivan leppoisa ja ihana ilta!


No, vuoden vaihtuminen on hyvä paikka myös tilastoida vähän liikkumisia. Vuosi sitten tilastokatsaus näytti tältä, ja hämmästyksekseni täytyy todeta, että top 3 on täysin sama tänä vuonna! Tai ei se sinällään ole erikoista, sillä onhan top 3 minun liikuntaelämäni kulmakivet - juoksua, kehon- ja mielenhuoltoa eli bodybalancea ja kuntosalia. Lajikokeiluja on lähes yhtä monta kumpanakin vuonna. Jotkut putosi pois, ja jotkut tuli tilalle (hiihto ja melonta ainakin!). Tänä vuonna olen harrastanut selvästi vähemmän pallopelailua (vähän sääli, koska pidän pallopeleistä ihan tosi paljon), ja BodyPump-tunnilla en ole käynyt kertaakaan. Eli toisinsanoen lihaskuntoni on taatusti vähän pudonnut määrällisesti, mutta uskon, että olen tehnyt laadullisesti parempia treenejä. Ainakin vatsatreenejä olen lisännyt moninkertaisesti - varsinkin keväällä SATSin silloinen uutuustunti ABSolution oli kovassa huudossa! Kevään maraton-treenini tuttu maanantain kevyt treenipäivä koostui hölkkä-absolution-balance -combosta! Tykkäsin!No, mitä tuli tehtyä? Keväällä tekemisiäni hallitsi juoksu, ja koko vuoden juoksukilometrit tulikin nostettua viime vuodesta yli 100 kilsalla. Aikamoista. Juoksu painottui siis vahvasti kevääseen, jolloin parhaimmillani juoksin yli 60 kilsan viikkoa. Nuo määrät ovat minulle ihan maksimaalisia, koska kevyitä treenejä ja palautumista en saa muuten mahtumaan millään ohjelmistooni. Keväällä noudatin aika maltillisesti omia suunnitelmia maratonille, ja treenasin 3+1 -jaksolla (kolme kovaa, yksi kevyt viikko), mikä toimi minulla erinomaisesti. Voin suositella sitä kaikille!

Juoksukerrat. Ei sisällä maastojuoksuja.

Keväällä Tukholman maratonin jälkeen oikeastaan koko kesä ja syksy meni todella vapaasti ja reilusti monipuolisemmin, joka on kyllä hyvä juttu. Kesällä suoritin melonnan alkeiskurssin ja teimme pyöräretken. Melonta olikin kesän yksi kohokohdista, jonka unohdin tyystin edellisen postauksien top-listauksista. Vaikka moni ei varmaan retkimelontaa miellä liikunnaksi, niin minusta se on liikuntaa. Sitä voi tehdä niinkuin lenkkeilyäkin - kevyemmin tai raskaammin. Jokatapauksessa se on yläselälle valtavan hyvää treeniä! Kesällä suunnistin 1-2 kertaa viikossa, ja niillä lenkeillä korvasin oikeastaan kaikki vaihtelevat interval-juoksut. Intervallit olisikin tarkoitus ottaa osaksi ohjelmaa taas alkuvuodesta.

Syksyllä innostuin myös treenaamaan SATSilla kevättä ja kesää enemmän, ja hittejä ovat olleet Crosstraining-tunnit (Heiaheiassa kuntopiiri), uinti ja spinning. Tämä viittaisi vähän siihen, että pitkät haaveet triathloniin osallistumisesta voisivat käydä ensi kesänä toteen. Olisinkohan minä valmis? Ja mikä pelottavinta, selviydynkö ilman märkäpukua siitä läpi? En tiedä, haluanko tehdä niin suuria satsauksia. Kuntosalia olen tasaisesti harrastanut ympäri vuoden. Keväällä maraton-treenikaudella se on ollut enemmän pitkiä sarjoja pienillä painoilla, mutta nyt syksyllä olen tehnyt enemmän voimapainotteisesti. Lihaskuntotreenin määrää on kuitenkin tarkoitus vähän nostaa ensi vuotta ajatellen! Tavoitteista muuten kirjoittelen vähän enemmän vielä seuraavissa postauksissa...

Vielä muutama huomio viime vuodesta:

 • Jee, vain 6 sairauspäivää!
 • Missä on edelleen rullaluistelu? Ei missään! Kääk! Mulla olis sauvatkin tähän touhuun!
 • Uusia lajeja ja innostumisia: hiihto, suunnistus ja melonta! Toivottavasti innostukset jatkuu myös ensi vuonna!
 • Pyöräilyä, spinningiä ja uintia oli enemmän kuin viime vuonna, mutta ensi vuonna sitten selvästi enemmän? ;)
Tällainen oli minun vuoteni. Oliko yllätyksiä? Ja millainen teidän top3 lajien kirjo oli? ;)

20 kommenttia:

 1. Heippa! :) "great minds think alike"... Taas oot kirjottanu samanlaisen postauksen kun mitä just suunnittelin! :D just 2 minuuttia sitten kävin Heiaheiasta kattomassa viime vuoden statsit ja mietin, että jonkin kivan yhteenvedon voisi niistä raapustella! Tätä sun yhteenvetoa oli kiva lukes ja hyvä liikuntavuosi sulla takana!! :) Mun top 3 oli juoksu, ratsastus ja core-treeni. Ens vuonna voisin tsempata kaikkien venyttelyjen merkkaamisessa, ne helposti jää...mutta on toi Heiaheia kiva kun voi näitä statseja tarkastella! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, eikä?! Mut toisaalta, nyt varmaan monet tekevät näitä yhteenvetoja yms. ;) Toi Heiaheia on kyl tosi kiva! Mä en oo merkannut lyhyitä venyttelyitä, mutta oon ittelleni päättänyt, että kaikki 15 minuutin ja sitä pidemmät liikuntasuoritukset, myös kehonhuollot, merkkaan Heiaan! Paitsi, jos ne on totaalista hyötyliikuntaa... pöyräilyä tietty on paljon enemmän, mutta treenimielessä olevat lenkurat olen merkannut sinne! :)

   Mutjoo, raapusta säkin postaus! Näitä on kiva katsoa! :)

   Poista
  2. Haha! :D juu ei tosiaan olla ainoita, jotka näitä kirjottelee, mutta onneksi jokaisella on omanlainen liikuntatarina kerrottavanaan ja sen takia ovat mielenkiintoisia! :)

   Poista
  3. Niiimpä, jokainen tarina on omanlaisensa :)

   Poista
 2. Mäkin päätin nyt, että alan täyttämään säännöllisesti heiaheiaa, näkee sitten treenit ens vuoden lopussa oikeasti. Nyt olen täyttänyt ihan satunnaisesti, eli ei siitä mitään hyötyä ole :) Ps. ihanan paljon juoksulenkkejä :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! :) Heiaheian hienous tulee esille, kun jaksaa säännöllisesti täyttää sinne! Itsellä on nyt 2 vuotta kirjattuna! ;)

   Heh, joo, lenkkeily on selkeästi se mun juttuni <3

   Poista
 3. Hieno liikuntavuosi sulla! Ja ilman muuta melonta on liikuntaa! ;) Huima määrä sulla juoksua, ja vielä jos ottais maastojuoksun ja suunnistuksenkin mukaan (eikös suunnistaessakin oteta juoksuaskelia jos vaan voi, kuvittelisin?) niin aivan huikeeta!!

  Eilen en muutamaan otteeseen päässyt kirjautumaan HeiaHeiaan liian suuren hetkellisen käyttäjämäärän vuoksi, aika moni taitaa olla eilen aloittanut sen uuden tai säännöllisen käytön? :) Toivottavasti kaikilla säilyisi se into merkata vuoden loppuun saakka, just näitä tilastoja on sitten kiva katsella ja analysoida :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, onhan tota juoksua tultu aika paljon harrastettua, mutta tänä vuonna pyrin panostamaan laatuun enempi vielä :) Juoksu on vaan niin mielenterapiaa, että siksi nautin niistä kevyistä lenkeistä. Ja joo, kyllä mä suunnistusmetsässä juoksen, ja se vasta rankkaa onkin, varsinkin jos maasto on kovin epätasaista ;)!

   Heh, moni tosiaan innostunut Heiaheiasta, mutta hyvä vaan! Kyllä on kiva merkata sinne jokainen treeni, juurikin näiden yhteenvetojen vuoksi :)

   Poista
 4. Juoksua, soutua ja hiihtoa taisi löytyä mulla aika paljon. Sen sijaan voimaharjoittelu oli mulla ihan olematonta,minkä kyllä nyt huomaa! Joten tää tyttö suuntaa pian salille! :)
  Kivaoli lukea sun liikuntavuodesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivoja lajeja sullakin :)! Heh, yleensähän jompikumpi, aerobinen tai voimaharjoittelu jää varjoon, mutta onhan se hyvä tasapuolisuuden nimissä kumpaakin tehdä, edes jonkin verran ;)!

   Poista
 5. Nuo sun juoksukilometrit - wou! Ja tuo sun top3 on kyllä ihailtava, sellainen mihin varmasti jokaisen olisi hyvä pyrkiä: aerobista, kehonhuoltoa ja lihaskuntoa. Täydellinen paketti! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, onhan niitä juoksikilsoja jokunen kertynyt ;)! Mut ajatella, aika paljon oman mielen terapiahetkiä siis! Onhan toi mun top3 aika ihanteellinen, mutta voishan ne ehkä olla vähän enemmän vielä tasapainossa, ehkä ;)

   Poista
 6. Hurjan monipuolinen likka olet! :) Pitääkin muuten selailla sun viime kevään maraton-tekstejä, ja haalia vinkkejä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiitos Satu! :) On onni tykätä monipuolisesta liikunnasta! Pallopelejä on kyl vähän ikävä ;) Heh, kannattaa selailla! Voin myös kirjoitella niitä lisää tässä keväällä! :) Ootko muuten menossa kuinka pitkäksi aikaa Tukholmaan vai onko kyseessä esim. se maratonristeily? :)

   Poista
  2. Maratonristeily on buukattu! Ja JOOOOO - kirjoita lisää, ja kommentoi mun tän päivänä näytillä olevaan treeniohjelmaan jookos?:)

   Poista
  3. Oukki, risteily on varmasti tosi kiva kokemus! :) Juuu, kommentoin sitä jo... ja kirjottelen taatusti, pyörittelen itsekin ajatusta katumaratonista kesäkuussa ;)

   Poista
 7. Olen tainnut ennenkin tämän sanoa, että tuo sinun kolmen kombo on kyllä niin kohdillaan! Jotenkin susta huokuu sellainen aito liikkumisen ilo ja tasapaino :) respect! En tiennytkään, että olit käynyt noin monesti suunnistamassa viime vuonna! Ehkä tänä vuonna näemme top kympissä myös crossia?! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos Tiinaseni! :) Kiva että musta huokuu semmosta... välillä tuntuu, että oonko liian tiukka liikuntojen suhteen, että jos oon miettinyt tekeväni jotain, niin en "voikaan" joustaa, vaikka silti omasta mielestä joustan myös etten vedä liian tiukkoja raameja! :)

   Joo, ajatella, että lähes kaikki suunnistuskerratkin tuli välillä heinäkuu-lokakuu :D

   Poista
 8. Hurjan hyvältä näyttää mennyt vuotesi urheilujen osalta. Sairauspäiviä vain 6, siitä saa kyllä olla ylpiä. :) Ja täytyy sanoa, että aika monta kertaa ehdit käydä suunnistamassa. Jee!! :D Hierontaa sulla on vain tunti, oltko merkannut kaikki kerrat? Jos olet, niin sit kyl anstaitset noilla treenimäärillä lisää hierontaa! :) Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Sairauspäivien määrästä oon kyllä ilonen! :) Toinen oli flunssa maratonin jälkeen ja toinen nilkan loukkaaminen syksyllä. :/ Ja joo, innostuin kyl kovaa suunnistuksesta! ;)

   Hierontaa on kyllä aivan liian vähän, mutta tähän on tulossa muutos! Ei muuta kuin varaamaan aikaa! :)

   Kiitos samoin :)

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)