sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Juoksua ulkona ja sisällä

No, vihdoin on tullut ihan oikea ja kunnollinen talvi koko Suomeen, jopa tänne meille etelään asti. Pakkasta on joka päivä vähintään se kymmenen astetta ja tiet ovat peittyneet pieneen lumikerrokseen. Ihan kiva sanon minä! Parhaiten tämän huomaa valoisuutena, kun vielä neljältä töistä lähdettäessä on valoisaa. Uudessä työpaikassani on myös päiväkävelykäytäntö, eli työajalla saa kävellä 1-2 km lenkuran, ja vuoden lopussa siitä pitäisi jopa saada jotain korvausta. Todella hieno juttu, saa vähän aivot virkistystä, kun saa nauttia raikkaasta ulkosäästä!


Juokseminen talviaikaan on monelle aina se ongelmakohta, ja monet lopettavatkin juoksemisen talven ajaksi. Itse en sitä ihan ymmärrän, koska 90% ajasta mielestäni talvella on riittävän lämmintä juosta, ja aina on myös vaihtoehtoja, kuten juoksumatolla lönkyttely tai sisäradalla juokseminen. Jokaiselle kyllä löytyy se oma vaihtoehto, jos oikeasti haluaa juosta ympäri vuoden. Minä koin tällä viikolla kaksi erilaista lenkkiä. Toinen oli sisällä juoksumatolla ja toinen oli puolipitkä lenkki kirpakkaassa pakkassäässä. 

Torstaina tosiaan tapahtui ihme, ja minulle vapautui paikka SATSin suositulta Indoor running -tunnilta. Tiinalla oli myös paikka tunnille, niin päästiin yhdessä juoksemaan vierekkäisille matoille. Vaikka ei alkulämmittelyn jälkeen paljon pystytty toistemme kanssa juttelemaan, oli kaverin tekeminen vieressä mukavaa ja tsemppaavaa - ihan kuin meidän yhteisillä crosstraining-tunneillakin. Juoksumatto on muutenkin kiva tapa tehdä yhdessä treeni kaverin kanssa, kun kumpikin voi tehdä omanlaisen treenin, ja silti pystyy juoksemaan toisen kanssa rinnakkain! 

Lähde: sats.fi

Indoor Running -tunnit vaihtelevat kestoltaan joko 30 minuutin, 45 minuutin tai 55 minuutin pituisiksi, ja sanoipa ohjaaja, että on joskus noilla matoilla juostu yhdessä jopa puolimaratonkin. Hauskaa! Meidän torstain tunti oli 55 minuuttia, josta matolla oltiin aika tarkkaan 52 minuuttia, ja loput oli venyttelyä. Alussa kaikki lähti yhdessä liikkeelle kävelyvauhdista, ja sitten sai alkaa muutaman minuutin jälkeen nostamaan hölkkään ja sinne pk-alueelle. 10 minuutin lämmittelyn jälkeen alkoi ensimmäinen työosuus, joka oli 2 minuutin vetoja 2 minuutin palautuksella. Näitä tuli neljä. Mä tajusin jälkeenpäin, että tein vedot kyllä liian hitaasti, mutta en ole pahemmin tehnyt noin lyhyitä vetoja, niin on vaikea arvioida, kuinka kovaa niitä voisi tehdä. Palautusaika oli kuitenkin sen verran pitkä, että syke ehtii hyvin tippua välissä. Muutaman minuutin palauttelun jälkeen alkoi seuraava työosuus, tällä kertaa mäkivetoja. Niitä oli viisi, joista kaksi ensimmäistä oli 30 sekunnin pätkiä. Nostettiin kulmaa, ja tehtiin perusvauhdilla juoksua kulmaa vastaan. Seuraavat kolme meni muutoin samalla kaavalla, mutta 30 sekunnin jälkeen nostettiin vielä vauhtia reippaasti, eli vedon yhteiskesto oli 1 minuutti. Näiden mäkivetojen jälkeen teimme kolme 200 metrin vetoa ja lopuksi yksi 600 metrin veto. 200 metrin vedot tuotti vähän päänvaivaa, kun en tiedä kuinka kovaksi uskallan juoksumaton säätää. Nyt taisi olla jotain 14km/h, mutta selkeästi siitäkin pitäisi pystyä nostamaan vauhtia. Mä vaan pelkään juoksumattoa, pelkään että lennän siitä niinkuin jotkut tyypit aina välillä Hauskoissa kotivideoissa!!

Kaikkineensa juoksumatolla tehty tunti oli tosi toimiva paketti. Harvemmin tulee tehtyä noin lyhyitä vetoja (yleensä maratonille oon tehnyt 1km-2km intervalleja tai tempojuoksuja), vaikka ne välillä tekeekin hyvää. Tulee usein juostua mukavuusalueella, mutta ehkä noissa lyhyissä vedoissa uskaltaisi seuraavalla kerralla vähän enemmän revitellä, ja sitä kautta kehittää ehkä juoksutekniikkaa ja hapenottokykyä?! Joka tapauksessa juoksumatolla juostessa on plussaa lämmin ilma, joten reippaammat lenkit on ainakin hyvä tehdä sisätiloissa kovien pakkasten aikaan. 

Aamupala ennen lenkkiä!

Eiliseksi oltiinkin ystäväni kanssa sovittu yhteinen puolipitkä lenkki. Nyt kun muutin hieman lähemmäs ystävääni, päätimme tehdä lenkin niin, että treffaamme kotiemme puolessa välissä ja jatkamme matkaa keskustaan päin, josta kumpikin voi ottaa sitten junan kotiinsa. Kun lähdin kotoota vähän ennen puoltapäivää, näytti mittari -14 astetta. Hyrrrr, sanon minä, mutta ei auttanut kuin laittaa uusi hiihtopuvun takki päälle ja menoksi. Mulla oli kerrastopuku, jaloissa talvitrikoot, yläpäässä paita ja hiihtotakki, ja tarkenin just sopivasti reilu 1,5 tunnin lenkin. Noin puolisen tuntia juoksin yksin, ja reilu tunnin ystävän kanssa. Täytyy kyllä sanoa, että meidän lenkkireitti oli ihan uskomattoman hieno, kelistä puhumattakaan! Juostiin lenkkireittejä pitkin aurinkoisessa Helsingissä aina Töölönlahdelle ja rautatieasemalle asti, johon päätettiin lenkki. Ihan mieletön oli seura, ilma ja reitti! Mä olin ihan fiiliksissä koko eilisen päivän tuosta lenkistä! Tässä muutama vinkki, jotka motivoivat mua juoksemaan talvellakin ulkona:
 • Kauniit talvimaisemat, joiden vaihtumisesta voi nauttia koko lenkin ajan!
 • Punertavat posket, D-vitamiiniannos (ite en ehdi kuin viikonloppuisin päiväsaikaan juoksemaan, joten silloin siitä pitää nauttia! Ja hei, kevättä kohti, päivät pitenevät koko ajan...), raikas ilma, joka piristää ja pitkään!
 • Muut iloiset lenkkeilijät, joita tulee vastaan! Tai lenkkikaveri vierellä!
 • Tieto siitä, että kylmä olo ei kestä kuin pari minuuttia. Kun lähtee liikkeelle, hiki alkaa virrata ja saa jopa heittää hanskat taskuun!
 • Lämmin suihku tai sauna lenkin jälkeen, ja hyvä olo ja fiilis koko päiväksi!
No, lähditkö jo lenkille ulos? Talvijuokseminen ei ole kuin asenne- ja pukeutumiskysymys! Hyvä syy hankkia kivoja ulkoliikuntavaatteita, jos ne motivoivat sua astumaan ulos pakkasellakin... 

Juoksetteko te läpi vuoden? Juoksetko mieluummin sisällä vai ulkona? Mikä motivoi sinua lähtemään ulos lenkkeilemään?

25 kommenttia:

 1. Ensinnäkin tuo teidän työpaikan päiväkävelykäytäntö kuulostaa huikean hyvältä! Sellainen vartin pyrähdys tuo taatusti paljon vireyttä ja luovuutta, eikä todellakaan ole työnantajalta pois. Isot propsit siitä, vau!!

  Mullakin on ollut indoorien jälkeen tunne, että olisin pystynyt enempäänkin, ja siksi uskonkin, että kannattaa käydä useamman kerran, että löytää oman tason ja että uskaltaa koetella rajojaan. Samoinhan kävi crossissakin, että tehot alkoi lisääntyä muutaman kerran jälkeen :) Tykkään talvijuoksusta, mutta olen niin mukavuudenhaluinen, etten juokse juuri alle -10 asteessa :P ihana lenkki kyllä ollut sinulla ja ystävälläsi!! Fiilis välittyy tänne asti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö ookki? Ihan huippu mun mielestäni! Ei oo tosiaan työnantajalta pois, päinvastoin! Ja kun yleensä käydään porukassa kävelyllä, niin kyllä on kiva jutella vähän muustakin kuin työasioista! :)

   Joo, totta! Ens kerralla varmasti jos uskaltaakin laittaa enemmän vauhtia tai kulmaa vetoihin, kun on sujut vetojen keston ja tuon juoksumaton kanssa! Mulla onkin varattuna jo 1,5 viikon päästä uus setti ;) Kiva että välittyi fiilis lenkistä! Se oli kyllä huikea lenkki! Heh, Tiina, sullakin varmasti vaikein -10 asteessa on se lähteminen? Kun vauhtiin pääsee, niin se onkin aika hienoo! :)

   Poista
 2. Taas herätit ajatuksia! Vitsi ku pääsisikin juoksemaan, wääää.

  Tuli mieleeni tuosta pakkasella juoksusta semmoinen juttu, että jos juoksee paljon, kovaa ja liian kylmässä, niin nostaa aika radikaalisti käsittääkseni rasitusastman riskiä. Purevan kuiva pakkasilma suoraan keuhkoihin voi olla paha yhdistelmä, ainakin pitemmän päälle. Mun brother-in-law on "tuhonnut" keuhkonsa tuolla tavalla. Nykyään juoksee pienelläkin pakkasella aina maskin kanssa. Eli huivi pitäisi vähintään muistaa vetää naamalle. Minulta ei kertakaikkiaan onnistu huivin kanssa juokseminen. Pakkasraja itsellä on siinä -13/14 riippuen tuulesta tms.

  Ja nyt kun en voi juosta lainkaan, menisin varmaan ihan missä tahansa kelissä... mikä nyt on kaikkein hölmöintä koska hengitys ei ehtinyt sitten yhtään tottua mihinkään välimallin ilmanalaan. Mutta jos vaikka ees sisälle pääsis juoksemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva et heräs ajatuksia! Ja toivottavasti säkin taas pian pääset!

   Hei joo, oon kyl kuullut tuosta astma-asiasta kans. Ehkä sit on syytä just jättää ne rankemmat lenkit sisätiloihin/matolle, niin ettei ihan vedä äärirajoilla tuolla pakkasessa?! Mut ehkä matalalla sykkeellä voi juosta ulkona huoletta aina sinne -15 asteeseen asti?!

   Joo, mä en kans osaa pitää huivia suun tiellä. Mulla on se usein leuan päällä ja korvien ja niskan suojana, pipon alla, kovilla pakkasilla. :)

   Poista
 3. Juujuu läpi vuoden täällä mennään! Tosin nyt, kun on tämä ilma äkisti kylmennyt, jopa ihmettelen kuinka olen kyennyt joskus juoksemaan -25 asteen pakkasessa, kun nyt jo käy henkeen :) Nooh, eiköhän tähän totu. Huomenna tarkoitus mennä kokeilemaan pakkasjuoksua, suojaa vaan suun eteen niin eiköhän se siitä:)

  Mutta enpä oo ennen kuullutkaan, että juoksumatoillakin järkätään tuommoisia ohjattuja tunteja! Huippua:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä hyvä! Joo, 25 asteen pakkanen on jo aika HARDCORE! Just siks, että se käy henkeen ja reidet on usein vaikea suojata noin paljon.. Kerrohan, miten pakkasjuoksu sujui? :)

   Jeps, noi tunnit on kyl aika huippuja! Just talviaikaan, kun kovia treenejä on vaikea tehdä ulkona, ja mikä parasta - sulle kerrotaan koko ajan, miten nyt juostaan, millä teholla ja kulmalla tms. :)

   Poista
 4. Teidän yhteislenkki kuulosti tosi kivalta ja aurinkoiset talvimaisemat on kyllä upeita! Tuosta indoor runningista oonkin kuullut kaverilta, se oli tykännyt tunnista tosi paljon. Meillä ei oo tuollaista tuntia salilla, mutta pitääkin vinkata...:)

  Täällä on ollut aika viileätä, joten olen suosiolla vaihtanut loppuviikon suunnitellut juoksut spinneihin, joten tälle viikolle tuli tosi vähän juoksua. Sellanen -15 tai kovempi pakkanen sopii mun mielestä paremmin hiihtoon kuin juoksuun, mutta harmi vaan, kun tuota lunta ei ole vielä oikein hiihtoa ajatellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lenkki oli kyllä paras piiitkään aikaan! Juoksukin sujui kuin tanssi vaan :) Toivottavasti teilläkin tulee indoor runningia tarjolle! ;)

   Spinu on hyvä vaihtoehto kyllä noille juoksuille. Mullakin on uusi totutteleminen, kun korvaan spinuilla ja uinnilla juoksuja.. triatlonia silmällä pitäen ;)! Totta, hiihtoa voi harrastaa vähän kovemmassakin pakkasessa!

   Poista
 5. Yhteislenkit on kivoja kelissä kuin kelissä :) Juokseminen on todellakin pukeutumiskysymys! Täälläkin lenkkarit laitetaan jalkaan vuodenajasta ja säästä riippumatta. Pari viikkoa sitten pohjoisessa hölkkäilin -17 asteessa järkyttävässä lumituiskussa. Silloin aloin kieltämättä jo hieman itsekin pohtia, missä menee hulluuden ja sisukkuuden välinen raja :D Lenkin jälkeen olo oli saunassa mitä loistavin. Tarkoituksen mukaisella pukeutumisella lenkkeily onnistuu kyllä joka säässä. Kunhan vain juoksumatka ja vauhti pysyvät järkevinä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, yhteislenkit kunniaan :) Mahtavaa, että hölkkäilet säällä kuin säällä! Onhan se ääriolosuhteissa jo hulluutta, mutta sitä kyllä tarvitaan esim. maratonillakin ;) Toi on totta, että matka ja syke kannattaa vähän tiputtaa aina pakkasilla!

   Poista
 6. Vitsi toi running-tunti kuulostaa kivalta, pakko päästä kokeilemaan joku kerta!! :) Ja jee, hyviä vinkkejä talvijuoksuun! Mulla on nyt hyvä syy juosta sisällä lämpimässä muutama viikko, ja sitten lupaan reissun jälkeen, että ryhdyn myös talvijuoksijaksi, jos vaan keuhkot kestää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vielä piti sanoa, että aivan ihanan kuuloinen toi teiän yhteislenkki myös!! :) Munkin pitäis varmaan juosta keskustaan ja tulla bussilla takas! :D

   Poista
  2. No hei sun tarttee tulla joku kerta! Yritetään bongata sulle seuraavaks taas niitä ilmaislipukkeita! Se vierailijakäynti pitää jättää helmikuulle ;) Totta, sä saat nyt pari viikkoa juosta sisällä, koska joudut kuumiin paikkoihin ;) Huisii se puolikas, huhhuh! :D

   Ja hei, kannattaa joskus tehdä noin, että bussikortti vaan taskuun, ja juoksee johonkin ihan uusiin paikkoihin! Tää oli jo toka kerta kun eri reittejä juostaan keskustaan! Seuraavaks tahtoisin kiertää Helsingin rantoja pitkin :)

   Poista
 7. Mulla kyllä menee se pakkasraja ihan keuhkojen takia eikä sen takia ettei vois pukeutua tarpeeksi. Mulle se -15 on raja, et jos sitä kylmempi on ni en lähde lenkille enkä mennyt siis tänään ja en varmaan ens viikollakaan ku pakkaset paukkuu :P Juoksumatolla juokseminen ei yhtään houkuta ni käyn sit jumpassa ainakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo, keuhkot on kyllä se eka raja tietty, ja siinä ollaan yksilöllisiä. Kokeile vaikka tiputtaa talvella vielä piirun vauhtia, jos se auttais keuhkoihin, siis jos tahdot juosta?! Mut onhan -15 jo aika kova raja, en mäkään missään ihan hulluissa keleissä juoksis!

   Onneks voi tehä aina muutakin treeniä :)

   Poista
 8. Jos nyt unohdetaan se fakta, etten tällä hetkellä juokse mihinkään, niin kyllä, juoksen myös talvella. Koirat pitää lenkittää kelissä kuin kelissä, ja kävellessähän se vasta kylmä tulee. Siksi mieluummin juoksen.

  Ihan huippu tuo järjestely teidän työpaikalla! Pisteet fiksulle työnantajalle! Ei tulis meillä kyllä kuuloonkaan tuollainen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, hyvä tuo, kävellessä vasta kylmä tulee :D Totta! Koirat pitää sut liikkeellä!

   Todellakin, ihan huippu järjestely! :)

   Poista
 9. Kirjoitinkin just mun suununtaiaamun yllätyksestä, eli siitä kun lähdin pitkästä aikaa lenkille, ja vieläpä pakkaseen! Tämä mukavuusjuoksija ei pakkasjuoksusta välitä, mutta jostain syystä tuli tosiaan sunnuntaiaamuna lähdettyä lyhyelle lenkille - ja kyllä kannatti!

  Niin kuin postauksessakin mainitsin, sun juoksuhöpinät saa mut aina haaveilemaan juoksusta, ja hauska että oot kirjoittanut tämän postauksen juuri mun harvinaisen juoksulenkin jälkeen :) Vielä tätäkin kautta sulle isot kiitokset kaikesta siitä juoksuinspiraatiosta jota ainakin mulle annat!

  Ja hei, aivan mahtavalta kuulostaa tuo teidän työpaikan kävelykäytäntö!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniin, Liina on päässyt kunnolla pakkasjuoksun makuun! :) Mahtavaa! Jo toinen lenkki! Ja mahtavaa, että mun tekstit inspiroi sua juoksemaan - sit koen että oon onnistunut blogissani! :) Kiiitos sulle, että luet <3

   Joo, toi on kyllä mahtava käytäntö!

   Poista
 10. Löysin siun blogin juuri ja mielenkiintoiselta vaikuttaa :)

  Itsellä on aiempina vuosina ollut pakkasrajana -30 astetta, mutta tällä hetkellä jo -20 tuntuu todella kylmältä :D Tottumiskysymys.. Juoksen siis läpi talven ulkona etenkin kevyempiä lenkkejä, mutta kovemmat treenit tulee kyllä usein tehtyä sisällä. En vain oikein tuosta matolla juoksemisesta pidä, ulkona lenkki menee jotenkin paljon nopeammin ja maisema vaihtuu samalla :) Kyllähän se aina kylmään lähteminen aluksi kirpaisee, mutta usein jo kilometrin jälkeen huomaa päällä olevan ihan liikaa vaatetta. Varpaat, sormet ja posket vain meinaa jäätyä. Ja onpahan vastaantulijoille hupia kun juoksen ripset jäässä lumiukon näköisenä menemään pitkin katuja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan! Kävin kurkkamassa sun blogissa, ja sä vasta kova menijä ootkin ;)

   Joo, -20 on kyllä jo aikast kylmä ja iso raja! Toi on hyvä pointti, että hitaammat lenkit voi tehä hyvin ulkona kevyemmin, mutta sitten kun tahtoo vauhtia lisätä on sisäradat ja juoksumatot oivia kavereita! :) Mut totta, mäkin oon henkeen ja vereen maisemajuoksija - siksihän just lajista tykkäänkin! :)

   Poista
 11. Hei kerro ihmeessä lisää tuosta työkävelykäytännöstä: löytyisikö siitä ihan faktatietoa jostain? Voisin ottaa puheeksi meidänkin työyhteisössä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ei ole mitään faktaa sen enempää, kuin että työpaikalla on sovittu, että saadaan kävellä päivässä 10-20 minuutin lenkki työajalla, ja merkataan ne sellaiseen järjestelmään :) Kaipa työnantaja on tajunnut, että pieni aivojen tuuletus tekee vaan hyvää!

   Poista
 12. Ihan mahtava toi työkävelykäytäntö! Ihanaa ois itekin käväistä pienellä happihyppelyllä, vaikka koko päivä tuleekin vietettyä jalkojen päällä :)

  Ja mitä tulee talvijuoksuun, niin nuorempana harrastin sitä jopa suht aktiivisesti. Juoksin jopa kisoja talvipakkasilla. Nyt on mennyt monta vuotta niin, ettei ole tullut kokeiltua.. paitsi sunnuntaina! Sunnuntaina kävin! Tuli vaan yhtäkkiä sellanen fiilis, että haluan juoksemaan. Siinä ei paljon keliä tuijoteltu. Ihan sama, että mittari näytti -17. Lämmin oli heti ekan viiden minuutin jälkeen, eikä sitä pakkasta enää edes huomannut. Ihanaa <3 Miks oon vältellyt tätä?!

  Juoksumatolla juoksemista inhoan yli kaiken. En vaan jotenkin osaa sitä. Hirvittää irrottaa kädet siitä ohjauspaneelista :D Olisiko vinkkejä siihen, miten sen juoksun saisi kulkemaan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Me kun istutaan koneen äärellä, niin toi kävely on kyllä huippu :)

   Siistiä, että löysit pakkasjuoksun uudestaan! Mä oon sitä mieltä, että jokaisessa vuodenajassa on ne hyvät ja huonot puolet, ja ne tulee esiin myös juostessa! Mä nautin varsinkin talvella lenkkeillä päiväsaikaan viikonloppuisin, kun maisemat on niin kauniit ja fiilis hyvä, kun poskia alkaa punottaa! :)

   Siis joo, en mäkään kamalasti juoksumatolla tykkää mennä! Mutta.. kyllä siihenkin tottuu! No, ensinnäkin laita kiinni se turvajuttu, jolloin laite pysähtyy, jos sä esim. kaadut. Sit ehkä uskallat irrottaa kädet! Mä suosittelen siirtelemään vauhtia, jotta juoksusta tulee miellekkäämpää, kun maisemat eivät vaihdu, niin on jotain virikettä! Opettele hyppäämään sivuun, jos juokseminen alkaa tökkiä tai tuntua pahalta... hmmm, olikohan siinä jotain aloittelijan ohjeita? :)

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)