sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Voimailusta tukea kestävyyslajeihin

Vaikka minun "kisakauteni" ei juuri monia kisoja ole sisältänyt (oikeastaan vain Tukholman maratonin ja Midnight Runin), niin silti miellän tämän syksyn ja talven tulon peruskuntokauden alkajaisiksi ja liikuntatottumusten muuttumisen aikakaudeksi. Onhan totta, että kesäiset lajit, kuten pyöräily, juoksu tai suunnistus vähenevät tai jopa loppuvat monien kohdalla, ja talvella keskitytään enemmän toisiin lajeihin. Näin käy myös minulla. Juoksu on oikeastaan ainoa laji, jota tykkään harrastaa intohimoisesti niin talvella, kuin kesälläkin. Talvilenkit kasvattavat vain sisua! Sen sijaan kesälajien vastapainoksi tulee lajivalikoimaan talven ajaksi muun muassa kuntosalia ja uintia enemmän, joista varsinkin jälkimmäinen on kesän ajan ollut aivan unholassa. Myös lihaskuntoharjoittelu on lähes koko vuoden ollut enemmän tai vähemmän ylläpitävää. Siihen onkin nyt tulossa muutos, kun aloitan uudet tuulet kuntosalin osalta.

Edelleenkään kuntosali ei tule olemaan mulle mikään "ykköslaji" ja pyrin pitämään sen kestävyyslajeja tukevana ja muutoin mukavana, yleistä hyvinvointia tukevana harrastuksena. Salikertoja olen uumoillut 1-2 viikkoon (kuitenkin niin, että viikossa olisi vähintään kaksi lihaskuntoharjoitetta, eli sitten jotain lihaskuntojumppaa tms. lisänä... itselle huom! Balancea ei lasketa lihaskuntojumpaksi, vaikka siinä kahden biisin verran käydäänkin keskivartaloa läpi! Hahaha!), eikä niiden tarvitse kestoltaan olla kovin pitkiä. noin 40-50 minuutin treeni riittää mulle aivan hyvin.


No, mikä sitten muuttuu verrattuna nykytilanteeseen? Se, että alan vääntää rautaa tehokkaammin. Tähän asti en ole kamalasti uskaltanut tehdä isoja lihasryhmiä, ja jalat olen jättänyt aika paljon unholaan ja ajatellut, että juoksu ja muut riittävät. Nyt ei enää riitä! Mä en jaksa veivata pieniä lihasryhmiä kamalasti putkeen, koska sitten kyllästyn. Mä tarvitsen hikistä ja tehokasta salitreeniä, jonka jälkeen mulla on voimakas olo. Mä tahdon, että muutamalla isolla liikkeellä saan käytyä oikeastaan kaikki lihasryhmät läpi. Siksi olen päättänyt suunnata oman tulevan jakson kuntosalitreenin isoihin lihasryhmiin, laajoihin ja toiminnallisiin liikkeisiin.

Liikkeet, joiden ympärille aion jatkossa salitreenini koota, ovat ainakin maastaveto/sjmv, kyykky (tahtoisin oppia etukyykyn, ja yritänkin opetella sen tekniikkaa), penkkipunnerrus, rinnalleveto + työntö (ehkä joskus tempaus, jos opin tekniikan) ja mahdollisesti muutama pienempi liike, kuten kulmasoutu, ylätalja yms. Kaikkia liikkeitä en laita samaan treeniin, vaan pyrin valitsemaan aina noin kolme liikettä, joiden ympärillä teen erilaisia sarjoja. Lisäksi saatan tehdä joitain pienempiä liikkeitä, jos on aikaa ja mieltä siihen. Väkisin en tee mitään.

Lähde: weheartit.com

Uskon, että näin ollen jaksan paremmin käydä salilla, ja mielenkiintoni pysyy yllä. Nautin, kun treenissä tulee hiki, ja sitä en valitettavasti saa hauisten kääntelystä tai vastaavasta. Tällä pyrin myös saamaan kehostani voimakkaamman ja ryhtiä juoksuuni. Jopa kesällä 10 tunnin maagisen rajan ironmanilla alittanut Alexander Stubb kirjoittaa voimannostotreeneistä olevan hyötyä kestävyyslajeissa. Hänen hyviä kommentteja löytyy blogitekstin loppupuolelta, "Harjoittelusta"-osiosta. Kannattaa lukea!

Koska viikonpäivät ovat rajalliset, ja tahdon harrastaa monia lajeja, ei valitettavasti kaksi salitreeniä mahdu liikuntaviikkooni noin vain. Edelleen voimailupäivät täytyy jaksottaa usein juoksun tai muun kestävyyslajin kanssa samaan päivään. Yleensä ohjelmassani on kevyt juoksu + kuntosalitreeni samassa. Minä teen yleensä treenin niin päin, että juoksen ensin, ja teen salitreenin sitten. Näin ollen saan salitreenistä nopeamman, koska lämmittelyä on jo hyvin alla. Myöskin juoksu kulkee tuoreilla jaloilla paremmin, kuin salitreenin jälkeen. Tosin, jos lajit olisivat toistepäin, uskoisin jalkojen ja kehon palautuvan salitreenistä nopeammin, kun juoksu toimisi ikäänkuin loppupalautteluna ja lihakset palaisivat normaaliin mittaansa juoksun jälkeen. Ehkä salitreeni kulkisi ekana lajina paremmin, kuin vasta juoksun jälkeen....

Miten päin te teette yleensä kuntosali + juoksutreenit vai teettekö ne yleensä eri päivinä suosiolla? Miltä minun voimailusuunnitelmat kuullostavat?Ihanaa syyssunnuntaita kaikille!

9 kommenttia:

 1. Minäkin keskityn nyt salitreenaukseen myös vähän enemmän loppuvuotena. Sitten ensi vuoden alusta pitää taas juoksumääriä lisätä, kun toukokuussa on se eka maraton. huiiih=) Pyrin kuitenkin pitämään pitkän juoksu- tai kävelylenkin viikottaisena ohjelmassani.. säbähommien ohella. Eli onhan tätä soveltamista! :D

  Itse suosin kevyttä alkulämmittelyä ennen saliharjoittelua, mutta on kyllä totta että enemmän saa jaloista irti, jos ei tee mitenkään pitkää lämmittelyä ennen salia. Vaan eka sali + sitten aerobinen, vaikka tukkoiselta se silloin tuntuukin.

  Myös minä tykkään salitreeneistä, jolloin tulee kunnon hiki. Ja toiminnalliset liikkeet onkin siksi parhaimpia, siinä tulee koko kroppa käyttöön. Tykkään myös kahvakuulasta, jolla voi muutamilla liikkeillä käydä koko kropan lihasryhmät läpi.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja toi stubbin blogiteksti oli huippu! :)

   Poista
  2. Voi Satuuuu, se sun maraton! :) Huikeeta! Ootan kyllä innolla sun valmistautumista siihen. ;) Mut paljon sullakin on, säbät ja kaik.. mut pidä just ainakin se yks pitempi lenkki viikossa ohjelmassa, niin siitä on hyvä lähteä!!

   Nojoo, toi on totta, että noin päin olis parempi.. mutta taidan ite tehdä jatkossakin toistepäin. Jotenkin menee juoksut sit kivemmin, ja salilla ei niin väliä. xD

   Kahvakuula on kyllä kätsy! :)

   Ja jooo, Stubbin tekstit (ainakin liikunnasta) on kyllä hyviä!

   Poista
 2. Kuulostaa kyllä hyvälle, kuten oon aikasemminkin sanonut :) Pitää kyllä sitten yhdessä tehdä joskus voimailutreeni :)

  Ite yleensä käyn ekaksi juoksemassa, kerran oon käynyt ekana salilla, mut en kyl oo huomannu mitään eroo et kumpi ois parempi :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tehdään vaan! Tosin mun tapauksessa toi voimailu-sana voi olla lainausmerkeissä.. mut ainakin opettelen tekniikoita ja rutiineja! ;)

   nojoo, ite jotenkin tykkään enemmän juosta eka, ja sit salille! Menee kivuttomammin niin ;)

   Poista
 3. Ihana teho-Hanna!:) Kuulostaa kyllä hyvältä sun voimailusuunnitelmat. Noilla saat varmasti tosi vahvan kuntopohjan ensi vuoden juokukauteen. En ole koskaan kokeillut tehdä juoksu- ja kuntosalitreeniä samana päivänä, ja mainitsemasi ajanpuute onkin johtanut aamusalin kaltaisiin extreme-kokeiluihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ens kaudella juoksu kulkee taas asteen paremmin! Tai ainakin jalkoihin voimaa suunnistusta varten, jos ei muuta ;)

   Huh, mä huomasin tänään työmatkapolkiessa, että ei noi aamutreenit ole mun juttu.. enää. ! Mut huippu teho-Tiina sä oot!! :D

   Poista
 4. Kuulostaa tosi hyvältä! Itse teen juoksu- ja voimatreenit aina eri päivinä mutta kokeile ihmeessä miten se sulta sujuu.

  Suosittelen ehdottomasti pitämään tarkkaa kirjaa salitreeneistä, merkitse aina kaikki painot, toistot ja sarjat ylös niin pystyt seuraamaan kehittymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kokeilen, miten tämä toimii, koska muuten en millään ehdi tekemään haluttuja treenejä viikkoon, ja pitämään 1-2 lepopäivääkin :D

   Kiitos vinkistä.. aloinkin merkkaamaan sarjojen määriä, toistoja ja painoja ylös..

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)