tiistai 24. syyskuuta 2013

Hölkkääjä jumppatunnilla

Alkuun tahtoisin kiittää kaikkia tsempeistä edelliseen postaukseen! Nilkka meni ja turpoi sunnuntaina pahemmaksi ja kävin lääkärillä näyttämässä sitä. Lääkärin mukaan kuitenkaan kyse ei ollut mistään vakavasta, eli todennäköisesti nilkka on revähtänyt pienesti, joka korjaantuu levolla. Lääkäri suositteli ainakin viikon, parin lepoa, ja ainakin sitten vasta liikunnan pariin, kun turvotus on laskenut eikä jalkaan satu. No, turvotus on aika hyvin laskeutunut, mutta jalka vähän tummui. Pystyn hyvin astumaan jalalle, ja se ei ole kipeä, vain vähän arka ja kosketusherkkä. En ole tehnyt vielä päätöstä sunnuntain puolikkaan osalta, mutta tämä viikko menee pitkälti levätessä. Huomenna ehkä kokeilen jalan iskukykyä pienellä kävely/hölkkälenkillä ja suunnitelmissa olisi myös balance!


Mutta sitten päivän aiheeseen. Niin on vain menty tämä vuosi siten, että en ihan hirveästi hikipisaroita ole jumppatunneilla lennätellyt. Tai kyllä, olen käynyt rauhallisissa jumpissa, kuten bodybalancessa ja joogassa sekä kerran combatissa (tammikuussa!!), kerran MUDissa ja useita kertoja Somassa tai core-painotteisessa Absolutionissa. Nyt kuitenkin oltiin sovittu jumppatreffit Tiinan kanssa perjantai-iltapäivän kunniaksi keskuksissamme pyörivä Vipr-tunnille! Tiinalla on kiva haaste meneillään, jossa hänen on tarkoitus testata kaikki SATSin jumppatunnit, ja nyt hänellä oli vuorossa Vipr. Minä taas oon käynyt "vaipperissa" joskus parisen vuotta sitten viimeksi, silloin kuin se lanseeratiin meille. Jostain syystä tunti ei ole mahtunut aikatauluihini, vaikka se on erittäin mieluisa ja tehokas tunti!

Mutta mitä on vaipperi? Se on tunti, jossa käytetään onttoa 4, 6 tai 8 kiloista putkiloa apuna kovassa sykkeennostotreenissä.  Vipr-tunti koostuu eri vaiheista, joita on alkulämmittely (joka sekin on mun mielestä jo aika rankka!), sykenostokappaleet, Challenge-osuus sekä vatsalihakset ja venyttely.

Lähde: SATS.fi
SATSin sivuilla sanotaan seuraavasti:

ViPR on uusi ryhmäliikuntatuntimme, joka rakentuu jännittävän treenivälineen, ViPR:n ympärille.  ViPR on ontto kuminen ”tukki”, jota on mahdollisuus pidellä erilaisilla otteilla, kuten levytankoa, käsipainoja, kahvakuulaa tai kuntopalloa. ViPR:n toiminnallisten ominaisuuksien ansiosta sillä tehtävä harjoitus kehittää keskivartalon hallintaa, kuntoa, voimaa, tasapainoa, liikkuvuutta ja ketteryyttä erittäin haastavalla tavalla. ViPR painaa 4, 6 tai 8 kiloa, riippuen siitä, minkä painoisen valitset. Harjoitusta voidaan siis helposti säätää aloittelevalle sekä kokeneelle kovakuntoiselle kuntoilijalle.

Parin biisin mittaisen alkulämmittelyn jälkeen siirrytään sykebiiseihin, joita kestää noin puolisen tuntia, vähän alle. Jokaisessa biisissä on kaksi liikettä, joita tehdään vuorotellen niin, että toista tehdään yleensä biisin säkeistöt ja toista kertosäe. Molemmat on kovia liikkeitä, mutta saattavat olla erillaisia. Esimeriksi ensin voidaan laittaa vipr maahan ja hyppiä sen yli, ja toisena liikkeenä otetaan vaipperi käteen ja tehdään kiertolyöntejä sen kanssa. Musiikki on pääosin tunnilla vain taustalla, ja liikkeet tehdään omaan tahtiin.

Challenge-osuudessa muun muassa juostiin salia päästä päähän parin minuutin ajan, sekä tehtiin parin kanssa vatsalihastreeniä ja punnerruksia. Oli kyllä siistiä treenata taas Tiinan kanssa, ja mä sain ainakin valtavaa tsemppiä vatsoihin, kun toinen teki niin hyvin, ettei siinä voinut itsekään luovuttaa! Paritreeniosuudet on kyllä kivoja, varsinkin, jos on tuttu pari! ;)


Mulla oli tällä kertaa neljän kilon vaipperi käytössä, ja kyllä se mulle oli aivan riittävä. Jo vaipperin pitäminen "lepoasennossa" eli haukkakäännön yläasennossa tuntuu hartioissa! Lisäksi putkellä tehdään tosiaan paljon käsivoimia vaativia liikkeitä, kuten pystypunnerruksia ja iskuja, joten hartiat saavat oivallisen treenin, kuten myös keskivartalo! Lisäksi mulla oli tunnin jälkeen myös rintalihakset kipeät, koska tunnilla punnerrettiin paljon.

Kaiken kaikkiaan treeni oli todella tehokas ja täytyy todeta, että juoksukunto ei kyllä tarkoita sitä, että jaksaisi jumpata tai mennä koko tuntia hirveellä sykkeellä! Toisaalta, musta tuntuu, että mun keho kaipaa välillä tällaisia kovempia treenejä, joten ehdottomasti ainakin suunnistuskauden loputtua aion suunnata myös keskukseni kovemmille rääkkitunneille useammin! Keho oikein kaipaa kovia rääkkejä, joista on tosiaan kyllä hyötyä ihan juoksuunkin. Ainakin uskon saavani räjähtävyyttä ja vauhtia kovista jumpista! Eli jumppasalit kutsuu... !

Oletteko te todenneet, että lenkkikunto ei ole sama kuin hyvä jumppakunto? Mitä tykkäätte tällaisista kovemmista treeneistä? Miltä VIPR kuulosti? :)

Raportoin teitä jalkani tilanteesta taas, kun tiedän tarkemmin. Tilasin tänään myös nilkkatuen kotiin, jota alan käyttää ainakin suunnistaessa! Kirjoitan tarkemmin siitä, kun tuki saapuu kotiin...

4 kommenttia:

 1. Oi voih kuinka ikävää tuo epäonninen sunnuntain lenkki. Toivottavasti nilkka paranee pian! Mutta kuten itsekin tiedät, kisoja tulee ja menee.. eikä suinkaan kannata riskeerata nilkan toipumista nyt pitkällä puolimaratonilla. Voimia toipumiseen! :) Mutta voi vitsit, mikä tunti. Never heard! Kyllä siellä pääkaupunkiseudulla keksitään, täällä keskitytään vaan niihin tavanomaisiin jumppapumppeihin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiitos, Satu <3 Oot kyllä oikeessa... pitää varmaan kyllä lopettaa haaveileminen siihen osallistumisesta... ei juoksukaan varmaan kulkis toivotulla tavalla tällaisen jälkeen heti!

   Heh, täällä stadissa on varmaan niin kova kilpailu, että keskuksien täytyy aina keksiä jotain uutta! :D

   Poista
 2. Hih mulla oli kyllä just samanlainen fiilis niissä pariharjoituksissa, että pakko jaksaa kun Hannakin jaksaa :D oli kyllä ylipäätään ihan huippu tunti, meni ihan tämän hetken suosikkeihin! Oisko ens viikon pe taas? :)

  Toivottavasti sun nilkka voi jo paremmin! Oon myös samoilla linjoilla Satun kanssa, että älä riskeeraa sun syksyn/talven ihania liikuntahetkiä juoksemalla kipeällä nilkalla! Kisoja tulee vielä, vaikkapa Vantaan puolikas? :) toivotaan kuitenkin, että nilkka toipuu ja pääset sunnuntaina jo liikkeelle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, joo, vois kyllä toistekin mennä sinne! :)

   Oot kyllä oikeessa... mun täytyy ihan tosissaan puntaroida tämä osallistuminen sunnuntaina, koska en tosiaan nää mitään järkeä myöskään riskeerata jalkoja omaa tyhmyyttään! Vaikka olisinkin valmis jo liikkumaan viikonloppuna, niin en tiedä, olisinko valmis puolimaratonin mittaiseen rääkkiin.. tuleehan noita tapahtumia! :)

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)