sunnuntai 29. syyskuuta 2013

11 kysymystä juoksusta


Nyt kun en ole viikkoon ottanut yhtäkään juoksuaskelta, ja alan tosiaan kaivata jo juoksun pariin, voisin vastata tähän kivaan haasteeseen, jonka sain ihanalta Tiinalta. Jos ette ole muuten käyneet vielä kurkistamassa hänen Parempia polkuja -blogia, tehkää se ihmeessä! Blogi on täynnä mielenkiintoisia juttuja niin liikunnasta, hyvinvoinnista kuin elämästä yleensä!

Eli haasteen ideana oli vastata näihin juoksuaiheisiin kysymyksiin! Täältä pesee!

1. Miten usein ja millaisia lenkkejä juokset?
Juoksen yleensä 3-5 kertaa viikossa (paitsi lepoviikoilla vähemmän, nyt myös suunnistus on haukannut ison osan juoksusta), ja lenkit vaihtelevat 5 kilsasta sinne 27 kilsaan, joka on mun pisin lenkki, jonka oon tehnyt. Juoksen hitaita pk-lenkkejä, intervalleja ja tasavauhtisen kovia lenkkejä.

2. Miksi juokset?
Yksinkertainen vastaus on, että jäin koukkuun! Kun aloitin kuntoilemaan uudestaan salibandyharrastuksen jälkeen, tuntui juoksu helpolta vaihtoehdolta. Kun huomasin kunnon kasvavan ja jaksavani pidempään, olin huumassa. Juoksu on helppo ja nautinnollinen laji, jota voi harrastaa missä vaan ja milloin vaan!

3. Seuraatko jotain juoksuohjelmaa? Teetkö ohjelman itse vai oletko sen jostain poiminut?
En seuraa mitään ohjelmaa, paitsi 12 vko ennen maratonia otan yleensä jonkin juoksuohjelman pohjalle (kuten Sepon 4h ohjelman), jonka päälle sitten modaan omia muitakin menoja. Mä kun en osaa harrastaa juoksua niin, että se olis ainoa juttu, mitä teen!


4. Mikä on ollut tämän vuoden paras lenkki? Jäävätkö yksittäiset lenkit yleensäkään mieleen? 
Hmmm, tämän vuoden paras lenkki ei oo mun mielessä, mutta muistan pari vuotta sitten juosseeni elämäni parhaan lenkin syksyllä illan hämärtyessä jo pienessä tihkusateessa, jolloin juoksin erittäin kevyellä askeleella kympin johonkin 55 minuuttiin! Se lenkki on ja pysyy mielessäni!

5. Suositko jotain tiettyä merkkiä juoksuvarusteissa? Miksi juuri sitä?
No, Asicsen lenkkareita suosin, mutta muutoin juoksuvaatteeni ovat ihan Lidlin merkeistä SOCin kautta Nikeen. Kaikki kelpaa, kunhan materiaali on hyvä.

6. Pidätkö juoksupäiväkirjaa? Jos, niin mitä siihen kirjoitat?
En pidä juoksupäiväkirjaa. Laitan lenkit ja muut liikunnat ylös Heiaheiaan, ja sitten on tämä blogi. Muuta en kirjoita.

7. Onko sinulla tavoitteita juoksun suhteen? Millaisia tavoitteita?
No, ei mulla ole mitään ihmeempiä tavoitteita. Tahdon hitaasti mutta varmasti kasvattaa omaa juoksukuntoa niin, että voin läpi elämän heittää pitkää tai lyhyttä lenkkiä. Lyhyemmällä tähtäimellä tahtoisin parantaa niin puolikkaankin ja kympin aikaani, mutta ne ovat ihan toissijainen juttu. Tärkeintä on säilyttää nautinto juoksuun, ettei vaan tämä intohimoinen suhde pääty eroon!

8. Mikä on juoksuharrastuksessa haastavinta?
Haastavinta on kuunnella kehoa, ja tehdä sellaisia lenkkejä, joita kroppa voi milloinkin ottaa vastaan. Turha tykitys liian kovilla vauhdeilla tai liialliset lenkkimäärät saavat vain vahinkoa aikaan. Tärkeintä on kuunnella itseään!

9. Juoksetko ympäri vuoden? Mikä on mielestäsi paras vuodenaika harrastukselle?
Juoksen ympäri vuoden, ja parhaat lenkkikelit ovat mielestäni keväällä juuri kun asfaltti on tullut esiin ja näin syksyisin, kun ilma on ihanan raikas ja askel yleensä kevyt kuin höyhen!


10. Oletko koskaan kokenut ns. runners high -ilmiön? Juoksetko flowssa?
Juu, kyllä mä olen pari kertaa kokenut tuon ilmiön. Valitettavasti vain yksikään kerta ei ole osunut juoksutapahtumaan, vaikka hyvällä mielellä olenkin niissä yleensä mennyt! Tuo aiemmin kuvaavani lenkki on yksi näistä todellisista flow-lenkeistä!

11. Heitä joku protip aloittelevalle juoksijalle!?
Muista kuunnella kehoasi ja mieltäsi, äläkä pakota itseäsi mihinkään!

Jos ette ole vastannut vielä näihin huikeisiin kysymyksiin, niin tee se! Minä ainakin luen mielelläni!

ps. HUIKEA MARATONIN MAAILMANENNÄTYS Berliinissä aikaan 2.03.28, Wilson Kipsang! Koskakohan menee alle kahden tunnin maagisen rajan?!

Mukavaa sunnuntai-iltaa kaikille!

7 kommenttia:

 1. Kiva kun vastailit haasteeseen! Ja erityisen lämmin kiitos mukavista sanoistasi blogiini liittyen <3 Sä taisit olla yks ensimmäisistä, ellet ensimmäinen lukija blogissani :)

  Vaikka itse taisin vastata kasi-kysymykseen jotain muuta, olen sun kanssa samaa mieltä siitä, että itsensä kuunteleminen on yksi haastavimmista jutuista juoksemisessa. Ensinnäkin se, että kuuntelee, ja toisekseen se, että tunnistaa viestin, ja vieläpä uskoo sitä. Se on varmasti asia, jota pitää opetella koko loppuelämä, eikä silti tule koskaan ihan valmiiksi:)

  Ja hei ihan käsittämätön tuo maratonennätys :D Eikös se ole suurinpiirtein vauhtia 20 kilsaa tunnissa... huhhuh! Itse vetäisin tänään maailman ihanimman lenkin "suurinpiirtein" samoissa sfääreissä, eli 7 km/tunnissa ;) pk:ta opetellessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, oon kyllä ilonen, että löydettiin toistemme bogit :)

   Totta, uskon kyllä, että siinä itsensä kuuntelemisessa voi kehittyä, mutta tuskin koskaan on kumminkaan valmis, niinkuin sanoit!

   Juu, eipä noita maraton ennätyksiä tajua! Kaverin kanssa naurettiin, että sais kyllä tehä pyörälläkin hirveen urheilusuorituksen että pysyis 42km siinä vauhdissa mukana! KÄSITTÄMÄTÖNTÄ!!

   Poista
 2. Hei, tää oli tosi kiva postaus! Jos mun ja juoksun välinen suhde tästä vielä viikkojen saatossa lähenee, niin minäkin taidan vastailla noihin kysymyksiin. Pitääpä siis laittaa idea muistilistaan, ettei toteutus unohdu ;)

  Toi oman kropan kuuntelu pätee muuten ihan kaikkeen ja tuntuu kaikessa olevan ihan yhtä vaikeeta :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Tee ihmeessä säkin ;) Ja tottakai ne lähenee... hihih!

   Juu, oman kehon kuuntelu on sellainen koko elämän mittainen opetteluasia! :D

   Poista
 3. Pitääpä osallistua tähän haasteeseen. :)
  -Hilla

  VastaaPoista
 4. Pitääpä osallistua tähän haasteeseen. :)
  -Hilla

  VastaaPoista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)