keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Määrä vs. laatu?


Mä olen yleensä tähän asti juoksussa mennyt oikeastaan aika fiiliksen mukaan, mitään sen tarkemmin suunnittelematta. Tai joo, kyllä mä olen suunnitellut jotain yksittäisiä lenkkejä, lähinnä interval- ja vauhtikestväyyslenkkejä, mutta en ole suunnitellut hirveän huolellisesti esimerkiksi viikon lenkkejä. Nyt kun iskin itselleni tähän viikolle tavoitteeksi yli 55km, niin aloin oikein miettiä, miten tuo kannattaisi saada kasaan?

Yleensä noin reilu 50km:n viikot ovat tulleet siis neljällä tai viidellä lenkillä kasaan, ja viittä lenkkiä enempää en viikossa millään halua edes juosta. Olen jonkun verran harrastanut noita 30-45 minuutin lenkkejä, jotka sitten olen yhdistänyt johonkin muuhun liikuntasuoritukseen, kuten jumppaan, balanceen tai kuntosaliin. Yksinään joku puolen tunnin rykäisy tuntuu aika tyngältä... vauhtikestävyyslenkitkin ovat nykyisin vähän pidempiä, koska pyrin tosiaan aina tekemään niihin alku- ja loppuverryttelyn.

Aloin ihan miettiä, että onko järkevämpää juosta harvemmin, mutta niin, että lenkit ovat sitten yleisesti pitempiä, noin 9-12km:n mittaisia, plus se viikon pitkis, vai että juoksee vähän useammin lyhyemmän lenkin? Silloin jalat saa samankaltaista rasitusta useampana päivänä juoksun merkeissä, mutta en sitten tiedä onko se parempi, kuin se, että jalat saa enemmän pitkäkestoista rasitusta...

Hmmm, toisaalta, onko sillä sitten lopulta niin väliäkään? Ehkä parempi vain mennä fiiliksen mukaan, niinkuin nytkin! Olen kuitenkin onnistunut hienosti kasvattamaaan lenkkien kilsamääriä kohti kevään kohokohtaa, ja olen kyllä melkoisen tyytyväinen juoksutreeneihin tänä vuonna. Eiköhän ne kilsamäärät siitä pikkaisen kasva ihan itsellään. Pitää vain maltilla tehdä, ettei tule liian suurta rasitusta jaloille ja mielellekään.


Olenkin todella maltillisesti nostanut juoksun viikkokilometrejä, ja tämä nousujohteisuus on aivan mahtava asia. Nyt olisi tarkoitus yrittää ottaa seuraava askel kohti hetkellistä juoksumäärän nostamista. Mä en ole ikinä juossut yli 60km viikkoa, en siis ikinä! Nyt katsotaan, riittääkö rahkeet siihen. Hankaluuden tuo tosiaan oma kunto, että olenko valmis niin kovaan yksipuoleiseen rasitukseen, ja toisaalta tahtoisin hirveästi treenata muutakin! 

Joten kaiken tämän pähkäilyn jälkeen tulen tulokseen, että tällä viikolla koitan nostaa enkkakilsoihin, koska sitten alkaa palautteluviikko. Ja jatkossa, seuraavat 6 viikkoa, aijon ottaa rennosti, ja katsoa miten paljon tulee juostua sitä enempää miettimättä. Tähänkin asti olen maratoneilta maaliin selviytynyt ilman stressiä, joten enköhän nytkin! Suunnitelma on siis tämä:

Tämä vko: kova viikko
Ensi viikko: Lepoviikko
Seuraavat 4 vkoa: Normaalit treeniviikot, sis. ainakin HCR
2 vkoa ennen Tukholmaa: Keventely alkaa

Tänään ei ollut juoksupäivä! Kävin pikaisesti kuntosalilla tekemässä vähän jalkoja (joo, tosi fiksua, mutta teki mieli), selkää ja vatsaa! Sitten suuntasin tunnin venyttelyyn.. ai että, teki kyllä taas hyvää! Jeepajee!

Kuinka paljon te suunnittelitte lenkkejänne tarkkaan etukäteen? Tiedättekö ennen lenkkiä, minkälaisen lenkin juoksette, vai menettekö fiiliksen mukaan? Otatteko viikkokilsatavoitteita tai jotain muita tavoitteita liikunnan suhteen viikkotasolla?Ps. Katsokaa, mitä tänään oli ilmestynyt työpaikkani pihalle.. ihanaa, kevät tulee!!

8 kommenttia:

 1. Mullakin on aina ongelmia tän kanssa... Ei ole siis mulla oikein viikkotavoitetta, paitsi se, että vähintään kolme juoksulenkkiä muun treenin lisäksi. Yksi pitkis ja yksi intervalli/tempojuoksu ja sit jotain muuta. Vähän olen katsonut netistä löytyviä puolimaratonohjelmia ja saanut vinkkejä sieltä, mutta yleensä suunnittelen treenini sunnuntaina aina uudelle viikolle ja viimeistään silloin tiedän, mitä juoksen. Eli harvemmin lähden ihan fiilislenkille juoksemaan sen verran kuin huvittaa, olen liian järjestelmällinen siihen vaikka se varmasti monelle muulle sopiikin ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, noista valmiista ohjelmista saa kyllä hyviä vinkkejä, millaisia treenejä olis hyvä tehdä! Lähinnä mua tässä vaiheessa kiinnostaa se, että minkätyyppisiä lenkkejä voi yhdistää yhteen samalle viikolle...

   Kyllä mäkin suht tiedän, millaisen lenkin juoksen seuraavalla viikolla, mutta pk-lenkeille en välttämättä mieti mittaa etukäteen, paitsi suunnilleen! :)

   Poista
 2. Mä oon käynny lokakuusta asti Runners High maratonkoulua ja siihen kuuluu juoksuohjelmat jokaiselle viikolle toukokuun alkuun asti. Meillä on viikossa yhdet juoksutreenit plus sitten tietty omat juoksut päälle. 40-60 km tulee juostua kutatkuinkin joka viikkoa, ohjelmassa on tosi hyvin huomioitu pk ja vk treenit sykerajoineen.

  Oon tykänny tosta porukasta tosi paljon ja varmasti syksyllä jatkan jatkokoulussa juoksentelua. Monia uusia ihania juoksukavereita oon saannu ja niiden kanssa käydäänkin pitkiä juoksemassa kimpassa. Vaikuttaa niin paljon et juokseeko pitkää yksin vai yhdessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi juoksukoulu on varmasti ihan superkätevä! Jotenkin itse en ole saanut aikaiseksi lähteä semmoiseen mukaan! Ehkä siksi, että mun hyvä ystävä on myös hyvä lenkkikaveri, ja pitkät tuleekin usein taivallettua yhdessä! ;)

   Saanko udella, että kun sun ohjelmassa on rankimmat viikot, esim. 60km, niin monellako lenkillä se juostaan kasaan? Onko lenkkejä siis kuinka monta tuossa ohjelmassa aina per viikko?

   Poista
  2. Tietenkin saa udella ja kerronkin :)
   Mulla juoksutreenit on joka viikko 4-5 krt. 60 km viikolla on 5 juoksutreeniä, jossa kilsat rakentuu vk, pk vuorotteluista. Pk yleensä 1h-1h 30 ja vk sit lyhyempi, lisäksi mukana on yksi pitkä 2h 15-2h 30 lenkki. Kilsat menee karkeesti 12 km, 8 km, 12 km, 9 km ja 20 km. Parin tiukemman viikon jälkeen aina on kevyt viikko eli palautellaan ja silloin juoksuakin kertyy alle 40 km :)

   Poista
  3. Kiva kun kerroit, saa hyvin vinkkejä omiin treeneihin! Aika jännä tuo pk-treenien pituus, suht pitkiä kuitenkin. Mutta niinhän se on, mitä enemmän tahtoo juosta, sitä enemmän on juostava yhellä kerralla! :)

   Ite teen 3+1 -jaksotuksella treenit, ja se on sopinut tosi hyvin. Aina kolme kovempaa viikkoa, ja 1 kevyt.

   Poista
 3. Mulla on yleisesti tuntitavoite, nyt tällä hetkellä 5 tuntia liikuntaa viikossa, joka tulee helposti täyteen (tai ylikin). Juoksussa olen jonkun verran noudattanut netistä löytämiäni juoksuohjelmia - tai ainakin ottanut niistä vinkkiä. Nyt tosin menen aika fiilispohjalta, tavoitteena olisi saada viikkoon 1-2 pk-lenkkiä, 1 intervalli/vk-lenkki ja pitkä lenkki. Eli 3-4 lenkkiä viikossa. 4 juoksulenkkiä alkaa olla aika maksimi, sillä haluan tehdä muutakin (talvella hiihtää ja kesällä pyöräillä). Yleensä niitä sitten alkuviikosta hahmottelen, että tulevat tasaisesti (eli ei kovaa vk-lenkkiä ja pitkistä peräkkäin tms), ja jonkunmoinen suunnitelma on lenkille lähtiessä. Tosin se saattaa sitten muuttua, riippuen kelistä tai päivän kunnosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kelillä ja kehon fiiliksellä on myös hirmuinen merkitys omaan tekemiseen! Ei todellakaan kannata lähteä lenkkipolulle, jos pää ei ole siinä touhussa kokonaan mukana!

   Mullakin on yleensä jonkinmoinen suunnitelma lenkille lähtiessä, mutta se saatta myös matkan varrella vaihtua. Esim. tiistaina tiesin vain, että tahdon juosta pk-lenkin, mutta lopulta sitten vaihdoin sen lennosta kaksiosaiseen kiihtyvään juoksuun!

   Mutta toisaalta, fiilispohjainen juokseminen pitää varmasti enemmän mielenkiintoa yllä! :)

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)