perjantai 19. huhtikuuta 2013

Iik, eka juoksutapahtuma lähestyy! Miten selviydyn?

Näin kevään kynnyksellä monet varmasti pohtivat otsikon asiaa mielessään, sillä moni on varmasti ilmottautunut juoksutapahtumiin ihan ensimmäistä kertaa elämässä. Keväällä on kalenterissa suosittuja juoksutapahtumia, kuten HCR ja Naisten kymppi, jotka taatusti keräävät ensikertalaisia juoksemaan numerolappu rinnassa! Tiedänkin, että lukijoideni joukossa on sellaisiakin ihmisiä. Siksipä tahdon tehdä pienen koonnin, miten selviytyä ihan ensimmäisestä juoksutapahtumasta kunnialla läpi, turhaan jännittämättä!Miten toimia muutamia päiviä ennen tapahtumaa?

 • Ota selvää, missä tapahtuma on, missä vaatesäilytys on (jos sinulla ei tule paikan päälle kannustamaan sellaisia ihmisiä, jotka voisivat pitää tavaroitasi juoksun ajan), millainen reittiprofiili on ja koska numerolapun saa noutaa
 • Jos numerolapun saa noutaa ennen tapahtumapäivää, suosittelen tätä! Näin ollen voit tapahtumapäivänä keskittyä täysillä juoksuun! Isoimmissa tapahtumissa numerolappujen haku on hieno tapahtuma, joissa on tarjolla paljon näytteitä, infoa ja halpoja ostoksia, joten nauti!
 • Matkasta riippuen kannattaa hieman "tankata" energiaa kehoon. Muutamaa päivää ennen aloita syömään hiilihydraattipitoisempaa ruokaa, mutta varo liiallista turvotusta. Viimeisenä päivänä ennen "kisaa" kannattaa palautua normaaliin, ja juoda paljon nesteitä
 • Mutta, vältä alkoholia ennen tapahtumaa, ja jätä se skumppa sinne maaliintulon jälkeiseen aikaan ;)
 • Treenaa kevyemmin tietty jakso ennen tapahtumaa! Kymppiä ja puolikasta ennen muutamasta päivästä viikkoon on hyvä keventelyjakso! Näin ollen saat itsestäsi eniten tehoja tapahtumassa irti!


Miten selviydyn tapahtumapäivästä ennen juoksua?
 • Herää hyvissä ajoin ennen tapahtumaa, jotta paniikki ei iske kiireen keskellä
 • Syö muutama tunti ennen lähtöä runsas ruoka, ja juo paljon vettä
 • Katso ajoissa jo juoksuvaatteesi kuntoon, ja jos olet hakenut numerolaput ja ajanottochipit aiemmin, niin kiinnitä ne ajoissa vaatteisiisi
 • Älä ota kisaan uusia kenkiä tai vaatteita, joita et ole sisäänajanut
 • Jätä sykemittari kotiin, sillä saatat pelästyä sykkeitäsi lähdössä! Nimimerkillä: sykkeeni ihkaekassa HCR:ssa oli lähtöviivalla 160 (!!) ennen yhtäkään juoksuaskelta, joten olen jättänyt jatkossa sykemittarin suosiolla kotiin!
 • Lopeta juominen hyvissä ajoin ennen lähtöä

Miten toimin tapahtumapaikalla?
 • Saavu ajoissa paikalle!
 • Käy hyvissä ajoin vessassa, sillä varsinkin suurissa tapahtumissa vessoja on aina liian vähän
 • Vie tavarasi vaatesäilytykseen tai anna jollekin läheiselle tsemppaajalle
 • Katso lähtöryhmäsi starttipaikka, ja asetu muiden iloisten juoksijoiden joukkoon
 • Startissa ja juostessa muista nauttia tapahtumasta! Fiilis on taatusti korkealla!
 • Lähde juoksemaan tarpeeksi hidasta vauhtia, ettet ainakaan alkuun hyydy! Aina voi kiristää vauhtia! Varsinkin lähdössä voi tulla "sokeus", ja saatat lähteä helposti muiden mukana liian kovaan vauhtiin.
 • Juomapisteissä kannattaa yleensä juoda, ainakin joka toisessa pisteessä. Varsinkin jos on kuuma päivä.
 • Jaa iloinen mieli kanssajuoksijoiden kanssa! Hymyile! Nauti! Tee parhaasi :)
Juoksutapahtumat ovat lenkkeilijöiden juhlapäiviä! Ainakin itse tykkään massajuoksuista, enkä varsinkaan kammoksu muita juoksijoita, vaikka välillä olisikin ruuhkaa! Lenkkeily on usein yksinäistä puuhaa, mutta tapahtumissa se fiilis jaetaan muiden samanhenkisten ihmisten kanssa! Siitä kannattaa imeä iloa ja energiaa myös omaan kehoon! Jännittäminen on sallittua ja se tui vain positiivista energiaa sinulle, mutta liikaa ei missään nimessä kannata jännittää, miten pärjäät ihmismassan keskellä! Jos jokin asia on epäselvä, kysy muilta ihmisiltä! Joku varmasti auttaa mielellään!

Jos teillä on jotain kysyttävää, niin antaa kuulua! Oliskin kiva lukea muiden kokemuksia ensimmäisistä tpaahtumista. Menikö kaikki niinkuin odotit? Tai vaihtoehtoisesti, jos olet osallistumassa ensimmäiseen tapahtumaan tänä vuonna, niin mikä on fiilis? 

14 kommenttia:

 1. Luin nopsasti läpi ja ratkesin nauramaan "lopeta juominen hyvissä ajoin ennen lähtöä" kohdassa. Tajusin mitä tarkoitit, mutta alkoi silti naurattaa :D
  Hyvä listaus!! :)
  HCR:llä tavataan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko vastata tähän Ninnin alle, koska mulla on Hannalle ja Ninnille kysymys: missä lähtöryhmässä olette? Ja mikä onkaan teidän tavoiteaika? :) Mä oon lähtöryhmässä 1:50, liekö ollaan samassa??

   Ja mä kyllä otan mukaan sykemittarin, sykkeistä viis mutta nopeuden tietäminen on tärkeetä! :)

   Kyllähän tässä alkaa vähän jänskättää, voe veljet sentään. Pahinta on se, että maha menee sekasin jännittäessä, joka ikinen krta ennen säbäpeliäkin. Sitä vaan miettii, että eikö siihen IKINÄ totu. Ei näemmä, edes 10v:n "säbäuran" aikana :D

   Poista
  2. Heh, Ninni, joo, oli aika hassusti sanottu, nyt kun huomautit!! ;)

   Satu! Mä juoksen HCR:n mun avomiehen kanssa yhessä, ja mennään hänen tahdilla. Mun lähtöryhmä on siis Vihreä (2.00 muistaakseni). Ja 1.50 on ehkä joku kaukainen haave loppukesälle ;) Mutta HCR on mulle vain fiilistelyä ja hyvä lenkki ennen Tukholmaa, ei hampaat irvessä menemistä! Lupasin tulla Kimmon kanssa yhessä maaliin ;)

   Hhaha, jännitys on ihmeellinen juttu! Mutta jos ei jännitä liikaa, niin sen pystyy kyllä kääntämään positiiviseksi energiaksi! ;)

   Poista
 2. jee, tämä oli hyödyllinen. :D millaiset ne ajanottochipit on? Ja miten tiuhaan niitä juomapisteitä on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että oli hyödyllinen! :) No, ajanottochippejä on monenlaisia, mutta yleensä se on sellainen muovinen läpyskä, joka kiinnitetään kenkään. Juomapisteitä on yleensä maratonilla ja puolikkaalla 4-5 km välein, vähän riippuu! :) HCR:llä on muistaakseni 4 pistettä matkalla, ja yksi sitten maalissa. Kympillä on yleensä 1-2 pistettä. :)

   Poista
 3. Mielenkiinnosta sykemittari kannattaa kiinnittää, mutta ihan hyödyllinen neuvo on, ettei sitä kannata kisassa tuijottaa. Jälkikäteen se saattaa antaa kuitenkin mielenkiintoista (huvittavaakin) informaatiota :D
  Ajanottochipit ovat kolikon kokoisia "nappuloita" jotka kiinnitetään tossun nauhoihin. Muistakaa juoksun jälkeen palauttaa chippi järjestäjille! Maratoneilla on ainakin yleensä henkilöt ihan sitä varten maalialueella, että he auttavat väsyneitä juoksijoita irroittamaan ne nauhoista.
  Juomapisteiden määrä ja välimatka vaihtelee eri juoksutapahtumissa. Yleensä niitä pyritään järjestämään vähintäänkin lähtö/ maalilueelle sekä 10km välein juoksumatkalle. Suuremmissa tapahtumissa (joissa työväkeäkin on enemmän) juottopisteitä saattaa olla 5km väleinkin. Juottopisteiden määrä, sijainti ja urheilujuomamerkki, jota niillä tarjoillaan kerrotaan yleensä kilpailun kotisivuilla ja kilpailukutsussa. Mikäli uudet maut/ valmisteet aiheuttavat vatsavaivoja, kannattaa ko. juomamerkkiin tutustua ajoissa, varsinkin ennen maratonia. Lyhyemmät juoksut menevät vesitankkauksellakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on tapana, että kisassa en käytä sykemittaria ollenkaan! Pyörtyisin varmaan niistä Garminin käppyröistä! ;)
   Kiitos kattavasta infosta lukijoilleni, anonyymi! Itse juon yleensä puolikkaalla 1-2 energiajuomaa, ja muutoin vettä, kympillä en ole juonut ollenkaan, ja maratonilla sitten fiiliksen mukaan!
   Tosiaan, juomapisteet on aina merkitty reittikarttaan!

   Poista
 4. Kiitos tosi hyvistä vinkeistä! <3

  VastaaPoista
 5. Oi tästähän nousi ihan juoksu"kisa"kuume :) Ihanasti kirjoitit, että tapahtumat ovat juoksijoiden juhlapäiviä! Sitä ne varmasti ovatkin, sillä muutoin juokseminen on kuitenkin melko yksinäistä touhua, ellei satu olemaan jotain vakkarijuoksukaveria :) Mua jännittää (syykkeen lisäksi :D) eniten se, että tulee vessahätä kesken juoksun. Eli se tasapaino sen kanssa kuinka paljo pitäisi / saisi juoda ennen kisaa. Monesti vessahätä on mulla ainakin myös psykologinen, eli jos tiedän, että nyt ei voi mitenkään päästä, niin silloin ei voi muuta ajatellakaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, joku muukin stressaa vessahätää! :DD Mulla on kans hyvinkin henkinen vessahätä, jos tietää et nyt ei pääse vessaan ni varmasti tulee hätä! :D

   Poista
  2. Heh, Tiinuska, hyvä että nousi kisakuumetta ;) Se oli osittain tarkoituskin, ja toisaalta oli tarkoitus antaa hyödyllistä infoa! :)

   Vessahätää ei kannata turhaan jännittää! Varmistat vain, että käyt isolla hädällä ennen juoksua, ja pientä hätää varten kannattaa tosiaan lopettaa nesteiden juominen hyvissä ajoin ennen, koska siten wc-hätä ei iske helposti, ja jatkat juomista vasta juomapisteillä, jolloin hikoilu on käynnistynyt! :) Tarivttaessa juoksutapahtumissa on myös bajamajoja kesken reitin! ;)

   Poista
 6. Ensimmäinen HCR on minullakin edessä huomenna! Lähtöryhmäni on 6 ja mietinkin, että pitääkö sinne omalle lähtöryhmälle tosiaan mennä jo tuntia ennen lähtöä vai riittääkö että paikalle tulee myöhemmin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Hienoa, että menet ekaan juoksutapahtumaan! HCR on upea tapahtuma, nauti täysillä! Ei tartte tuntia ennen mennä. Olisko joku 30 minuuttia ennen lähtöä, kun pitää mennä sinne karsina-alueille! :) Tsemppiä juoksuun!

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)