sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Enkat paukkuu, juoksu on kivaa ja geelit pysyy mahassa!

Jihuuuu! Rankka treeniviikko sai tänään arvoisensa päätöksen! Mä meinaan ylitin tänään itseni kahdessakin asiassa. Ensinnäkin, juoksin tällä viikolla eniten viikkokilsoja, niinkun koskaan! Jihaaaa! Lisäksi tän päivän lenkki oli mun kaikkien aikojen pisin lenkki, eli jos niitä kahta maratonia ei lasketa. Aikaste hyvä fiilis nyt! Varsinkin, kun loppuviikko on ollut kamppailua takareisiä vastaan, mutta tänään lenkki kulki kuin unelma! Huhhuh! :)


Tänään siis starttasin tämän aamupalan jälkeen itseni ensin autolla ystäväni luokse, josta lähdimme juoksulenkille. Kimmo nauroi mulle lähtiessäni, koska mulla oli mukana energiageelejä, energiajuomaa pullollinen, palkkarijauhe valmiina pullossa ja sitä varten vielä vesipullo. Hehheh. Aika HC-urheilua jo... Minä ja ystäväni molemmat tähdätään siis Tukholman maratonille, joten oltiin päätetty näin 7 viikkoa ennen H-hetkeä ottaa yksi "ylipitkä" tähän väliin.. molemmat uumoili toisen vastaavan juoksemisesta vielä toukokuussa, mutta täytyy nyt katsoa. Koska itse en ole näin pitkää lenkkiä koskaan juossut ennen maraa, vaan pisimmät ovat olleet 24km aiempina vuosina, niin täytyy ihan katsoa, miten oma kroppani tähän reagoi, ja kuinka kauan palautumiseen menee aikaa.

Kaverini oli suunnitellut reitin, ja kokeiltiin ihan uusia juoksumaisemia, mikä on ihan pitkien lenkkien etu. Mielestäni on kiva nähdä uusia maisemia ja reittejä. Tämä lenkki oli paikoitellen aika rankka nousuineen ja laskuineen, muttei mikään ylitsepääsemätön. Ja rankimmat kohdat olikin selvästi lenkin alkupuoliskolla. Ilma juostessa ei ollut toivotun aurinkoinen, muttei mikään sateinenkaan. Loppujen lopuksi ilma oli aika kiva. Mutta hei, mulla oli kahdet trikoot päällekäin ja se oli sopiva! C'moon, huhtikuussa kahdet trikoot! Huhhuh!! Juoksulle tuli lopulta matkaa 26,3km (2h45min), johon olen kyllä todella tyytyväinen! Ja oikeasti, mikä parasta - lenkin jälkeen olo oli aika freshi, mitä nyt lonkankoukistajat kertoivat olemassaolostaan.. mutta toisaalta, ei ihmekään, kun viikkokilsoja tuli n. 62 tälle viikolle!! Viikko sisälsi 5 lenkkiä, joista kaksi oli pk-lenkkiä, toinen aika hidas, ja toinen sisälsi pari reippaampaa osuutta, yhden pitkän interval-treenin, yhden palauttelevan lyhyen lenkin ja sitten tämän pitkän lenkin.Kerrottakoon, että mun aiemmat viikkokilsahuiput tänä vuonna ovat olleet noin 53km! Että annetaan anteeksi, jos jaloissa vähän alkoi painaa...


Testailin tällä lenkillä myös Dexalin sitruunan makuista energiageeliä, ihan vain maratonia silmällä pitäen. Täytyy testata, miten vatsa reagoi uuteen ärsykkeeseen, ja aivan hyvin mun vatsa kestikin tämän! Uskallan kyllä ottaa Tukholmaan vastaavia geelejä mukaan. Mun suhde energiageeleihin on se, että ensimmäisenä maraton-vuonna en käyttänyt ollenkaan geelejä, en edes maralla. Toisena sitten testasin geelit yhdellä tai kahdella lenkillä, totesin silloin PowerBarin olevan hyvää, ja käytin pari geeliä maratonilla. Nyt tänä vuonna aijon ilman muuta käyttää myös geelejä Tukholmassa. Testailen geelit varmaan toisen kerran vielä jossain vaiheessa...


Tänään otin yhden geelin siinä 20km:n kohdalla, reilu parin tunnin hölkyttelyn jälkeen. En tiedä, kuinka suureksi osaksi nuo tuovat lumevaikutusta ja kuinka paljon oikeasti, mutta mielestäni juoksuaskel muuttui hivenen kevyemmäksi. Itse en pidä geelejä kovinkaan terveellisinä, mutta olen sitä mieltä, että niitä tulee käytettyä sen verran harvaan (se pari kertää vuodessa), niin miksipä ei. Maraton on niin pitkäkestoinen suoritus, ettei millään voi tankata tarpeeksi energiaa koko matkalle. Geeli sulaa suussa, ja ilmeytyy nopeasti kehoon käytettäväksi hiilihydraatiksi, eli polttoaineeksi, joten mielestäni se on ihan suotavaa. Banaanit yms. (mitä maratoneilla tarjotaan) eivät itsellä mene niin helposti kurkusta alas kesken suorituksen, mutta geeli uppoaa varsin helposti. Pitää vielä sanoa, että itselle sopiva kerta-annos on noin puolikas geeli, tai 2/3.


Mutta, täällä on varsin tyytyväinen lenkkeilijä, joka siirtyy kohti viimeistä lepoviikkoa ennen maratonin keventelyitä! Saa nähdä, mitä kivaa sitä ensi viikoksi keksii..

Oletteko te testailleet energiageelejä? Onko suosikkimerkkiä tai -makua? Koetteko, että geelistä on hyötyä oikeasti? Miten viikonlopun liikunnat sujuivat? ;)

20 kommenttia:

 1. Siis ihan järjetön lenkki ja upee viikko muutenkin!! Onnittelut! :)

  Ite käytän PowerBarin geelejä. Pahojahan ne on ja jos oikein miettii makua ni melkein tulee geelit ylös... Otan siis diabeteksen takia kymmenenki kilsan lenkillä yhen geelipussin ni pysyy energiataso korkeena. Ja mulla on ihan verensokerimittarilla mitattua dataa, että kyllä ne toimii, ei se oo mikään lumevaikutus :) Liikunta laskee verensokeria ja geelissä on tosi paljon, muistaakseni 27gr, hiilaria, joten se nostaa tosin hyvin sokerit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Cocosein! ;)

   Hei, kiva kuulla, että geelit toimii, ja että vaikutus on myös todellinen ihan laskurin mukaankin! No hei, kannattaa todellakin ottaa lenkillä geeli, jos vain siltä tuntuu ja sairauskin sen vaatii! Noi geelit on kyllä näppärä keino mun mielestä.. muistathan aina juoda geelin kanssa, niin menee helpommin alas ? :)

   Poista
 2. Onnea! Wow! Mikä suoritus ja lenkki :) wautsi Hanna!

  Alkaako keventelyt jo? Itse olen miettinyt yhtä puolikasta noin kuukautta ennen H-hetkeä ja sitten vielä toista superpitkää lenkkiä kaverin kanssa. Harmi kun viikot käy vähiin :/ miten muuten on, jos puolikas on lauantaina pystyykö heittää pitkän lenkin edeltävän viikon sunnuntaina? Eli palautumiseen jää 6 päivää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiitos Heidi! :)

   Ei vielä kevennellä, vaan nyt levätään viikko, ja sitten laitetaan viimeinen vaihde silmään, eli toivottavasti kovimmat treeniviikot ovat sitten edessä! :) Keventelyn aloitan 2 viikkoa ennen maratonia.

   Ja jep, viikot käyvät vähiin. Hmmm, en ehkä juoksisi sitä superpitkää ja puolikasta noin lähekkäin, varsinkin jos puolikkaalla on tarkoituksena juosta kovin! Mutta jos lenkki ei oo tosi pitkä, niin sitten varmasti onnistuu. Vähän yksilöllisiä nämä asiat.. itsellä selvä raja on noin 2h, että onko palautuminen hidasta vai nopeaa...

   Poista
 3. Vielä noista geeleistä, että mulla alkaa pistelenään kyljessä kun käytän niitä :/ ja ne maistuu nestesaippualta. Onneks on olemassa urheilujuomaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että alkaa pistelemään! Oletko kokeillut eri valmistajien geelejä? Niissä voi olla eroja. Kyllä urkkajuomalla pärjää, mutta sen imeytyminen on mielestäni hitaampaa.

   Poista
 4. Juoksuflowta ilmassa tänä viikonloppuna :p JES!
  Ja kerran oon maistanut tuota geeliä, ja mun suuhun se maistui KAMALALTA - oli pakko sylkäistä pois. Mutta liekö niihin tottuu? Maratonia ajatellen pitäis varmaa jotai lisäenergiaa miettiä ;)

  ..ja ainiin, kävitkin jo lukemassa blogistani, että miten sujui viikonlopun juoksut. niin ai ETTÄ! :) Jos joku lukijoistasi vilaisee kommenttejasi, niin täältäpä myös pääsee lukemaan juoksueuforiasta:
  http://arjenhetket.blogspot.fi/2013/04/perus-lauantailenkki.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso jee juoksuflow'lle!! :D JES! Sä oot kyllä semmoinen vauhtijuoksija, että huhhuh!! :)

   Heh, joo, ei noi geelit mitään herkkua ole, mutta kaikkeen tottuu kyllä. No, kyllähän maratonin varmaan pystyy juoksemaan hyvin ilman lisäenergiaa, mutta ite kyllä suosittelen edes sitä urkkajuomaa! Saa kivasti hiilareita polttoaineeksi, ja siten juoksu on varmasti helpompaa lopussa.

   Poista
 5. Dexalin pinkki marjageeli on tosi hyvää - itse testasin viikonlopun 30 km juoksulla. Samoin Tehon valkosuklaa-vanilija palautusjuoma maistui lenkin päälle. Molemmat oli kuin karkkia! :)
  Harvoin itse harrastan geelejä kun olen huomannut että hampaat ei tykkää, mutta silloin tällöin otan jos energiat käy vähiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, 30km:n juoksu on jo aikamoinen lenkura! :) Heh, ihan karkiksi en noita geelejä kutsuisi, mutta hirveästi tuntuu jakavan mielipiteitä eri geelit!
   Juu, harmpaille ei varmasti oo yhtään hyviä noi ravintolisät, jotka on makeutettu!

   Poista
 6. Itse käytän geelejä varsinkin kilpailuissa ja koen, että niistä on hyötyä. Juostessa kiinteän nauttiminen on vähän riskialtista ja urheilujuoman kanssa on välillä esiintynyt imeytymisongelmia. Ja lenkillä nuo ovat käteviä pitää mukana energioiden loppumisen varalta varmuuden vuoksi.

  Viime aikoina olen käyttänyt pari paketillista Squeezyn geelejä, mutta hätätilanteessa muutkin merkit käyvät. Sitruuna ja cola ovat yleensä merkillä kuin merkillä oman suuni mukaisia. Vaikka eihän noita maun takia käytetä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mäkin koen geelit hyödyksi, vaikka varmasti ilmankin pärjäisi. Tosin, ainakin maratonilla noi on tosi kätsyjä, kun energiaa menee niin valtavasti! :)

   Heh, mä en niin kolasta tykkää, ja niitä on tuossa 10-packissa kolme! No, kaipa ne alas menee...

   Poista
 7. Minä käytän geelejä myös kotioloissa pitkillä lenkeillä, kyllä tuntuu että ne tuovat lisäenergiaa ja jaksan paremmin. Ja jotenkin paremmin uppoaa nestekin sitten noiden kanssa kuin jos yrittäisin juoda pelkkää energiajuomaa. Eli siis geeli+vesi-yhdistelmä on parempi kuin pelkkä energiajuoma. :)

  Kamalan makuisiahan nuo ovat, omiksi "lemppareiksini" ovat nousseet nuo Dexalin geelit ja sitten High5:n sellainen nestemäisempi geeli, eli sellainen missä on vähän vettäkin mukana. Niin ja squeezyn geelit. Mutta esim. Maximin geelit eivät mene alas kuin pakon edessä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, kiva että olet löytänyt itsellesi hyvän keinon, eli vesi+geeli. Mulla oli eilen tosi laimeaa energiajuomaa ja sitten geelit, vaikka varmasti vesi olis geelin kanssa parasta. Mutta toimi tuokin ;)

   Heh, hauska kun geeleistäkin voi tulla lemppareita, mutta niinhän se on! ;) Itellä ei ole kokemusta kuin PowerBarista ja nyt tästä Dexalista. Kaverilla puolestaan oli tuollainen Maximin geeli ;)

   Poista
 8. No huh mikä lenkki! Ihan hiki tulee jo ajatuksestakin :D Ite oon testannu joskus noita squeezy-energiageelejä ja noh..ehkä siihen tottuu..juomalla mennään toistaseks..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, lenkki oli kyllä melkoinen, mutta aika helposti sitäkin on lähdetty palautumaan! Mä kyllä nautin pitkistä lenkeistä ;)

   Hei, täytyykin tutustua squeezy-geeleihin, kun monilla on niistä kokemusta. Joo, kyl noi geelit menee alas, kun ei vaan maistele liikaa :D

   Poista
 9. Loistavaa! Varmasti on huippu fiilis tuollaisen lenkin ja hienon viikkokilsamäärän jälkeen! Itse haaveilen vielä sellasista 50 km viikkokilsoista, toivottavasti lähiviikkoina pääsis ees lähelle niitä. Ja sitten kesemmällä vois yrittää kuuttakymppiä (mulla siis pari puolikasta suunnitelmissa ja sit syyskuussa kokonainen).

  Pitää itekin ostaa noita geelejä ja maistella mikä ois siedettävin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On kyllä hyvä fiilis, ja varsinkin, kun nyt on kevyt viikko, niin tuntuu ansaitulta! :) Viikkokilsoja todellakin kannattaa nostaa vasta pikkuhiljaa, ja jos syksyllä juoksee kokonaisen, niin "turha" vielä rasittaa kehoa ihan todella kovalla treenillä! Ennemmin juoksee sitten sopivasti pk-lenkkejä, ja maltilla nostaa määriä ja pituuksia! :)

   Suosittelen kyllä kokeilemaan geelejä ainakin muutamilla lenkeillä, koska maratonilla niistä on kivasti apua. En toisaalta suosittele kokeilemaan maratonilla geelejä myöskään ekaa kertaa, ettei tule ongelmia vatsan kanssa! :)

   Poista
 10. Aivan mahtavan lenkin oot käyny vetäisemässä, voin vaan kuvitella sitä oloa tollasen treenin jälkeen. :) Itse juoksen vielä sen verran lyhkäsiä matkoja, ettei ole ollut tarvetta geelejä käyttää. Eilen kyllä vajaan 17km lenkillä alkoi tuntua, että olisi voinut jotain energiajuomaa loppumatkasta ottaa, niin ehkä olisi riittänyt potkua jatkaa vielä vähän pidemmälle.. Mutta tiedä häntä sitten. :) Tsemppiä juoksuihin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, fiilis on kyllä ihan mahtava tuon lenkin jälkeen! Ja mikä parasta, mulla oli olo, että olisin voinut vielä jatkaa! ;) eli vaikka lenkit on pitkiä, pitää ne juosta sen verran hitaasti, ettei vauhti tapa ;)

   Tsemppiä sullekin juoksuihin! Kyllä se siitä! Energialisät auttavat ylläpitämään polttoainetta kehossa, mutta eivät ole välttämättömyys! :)

   Poista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)